Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Onthuld: onverwacht succes Joker leverde regisseur megabedrag op

Na een aantal geflopte superheldenfilms durfde Warner Bros. eigenlijk Joker niet aan. Sterker nog, de studio besloot de kosten te delen met investeerders, om zo de verwachte klap te verkleinen. Een zet waardoor niet alleen die investeerders bizar rijk zijn geworden, maar ook regisseur Todd Phillips.

Waar Marvel Studios keer op keer scoorde met vrolijke superheldenfilms, wilde The Hangover regisseur Todd Phillips een grimmige Joker film maken. Het is dan ook niet zo gek dat Warner Bros. daar na een serie aan flops geen trek in had.

Warner Bros. en Joker

Volgens insiders gaven de studiobazen met enige tegenzin uiteindelijk alsnog het groene licht. Dat deden ze expres met een beperkt budget van 70 miljoen dollar, waardoor sommigen hoopten dat Todd Phillips er alsnog vanaf zou zien. De kosten werden vervolgens gedeeld met Bron Studios en Village Roadshow. Zo zou Warner Bros. niet de complete financiële klap hoeven op te vangen na de flop waar iedereen op rekende.

De gereputeerde Hollywood-publicatie Deadline kwam afgelopen week met een overzicht van de meest lucratieve films van 2019. Daaruit bleek al hoeveel Robert Downey Jr. verdiende aan Avengers: Endgame, en daardoor weten we nu ook wat Joker heeft opgeleverd. Niet alleen voor de betrokken investeerders, maar ook voor regisseur Todd Phillips.

Astronomisch bedrag

Joker behaalde wereldwijd een box office van 1.07 miljard dollar, met als resultaat een omzet van 830 miljoen dollar. Trek daar alle marketingkosten, het productiebudget en andere kostenposten vanaf en je houdt een netto winst van 437 miljoen dollar op. Een astronomisch bedrag in Hollywood, laat staan voor een film waarvan iedereen dacht dat ie zou gaan floppen.

Helaas kon Warner Bros. daar ‘slechts’ 50 procent van opstrijken, doordat het besloten had om de investering te delen. Dat behoedde ze van te voren van te grote risico’s, maar zorgt er achteraf ook voor dat ze de winst moeten delen. De rest van de winst ging naar Bron Studios en Village Roadshow.

Todd Phillips Joker
Todd Phillips (links) en Joaquin Phoenix (Afbeelding: Geoff Robins / AFP)

Todd Phillips

Een andere topscoorder is regisseur Todd Phillips. Hij besloot de gok te wagen en ging akkoord met een zeer mager salaris, in ruil voor een enorme backend. Oftewel: een percentage van de winst. Zo hoeft de studio geen financieel risico te lopen qua salarissen, want als de film succesvol is, dan profiteren zowel de studio als de regisseur. Warner Bros. verwachtte dat Joker zou floppen, en vond het dus geen probleem om Phillips een flink percentage te beloven.

Volgens het betrouwbare Deadline heeft Phillips daardoor alleen al “meer dan 70 miljoen dollar” verdiend.

En Joaquin Phoenix dan?

Helaas kon hoofdrolspeler Joaquin Phoenix niet op diezelfde manier profiteren van het onverwachte succes van Joker. Hij kreeg een vrij standaard deal, met een enkele procent van de winst. Al hebben we het dan dus nog steeds over miljoenen!

⚡️Check ook: 7 ondeugende dingen uit eerste Marvel films die Disney nu niet meer zou durven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Deadline

Reageer op artikel:
Onthuld: onverwacht succes Joker leverde regisseur megabedrag op
Sluiten