Joaquin Phoenix laat de lach van Joker voor altijd anders klinken

Joker kreeg tijdens de première op het Venice Filmfestival een staande ovatie van 8 minuten, filmrecensenten zijn lovend. Waarom maakt deze film, met een hoofdrol voor Joaquin Phoenix, zoveel los?

Het kan twee kanten op met Joker, een standalone film over een van de meest iconische schurken uit de filmgeschiedenis. Joker is natuurlijk ontstaan in de strips van DC Comics, maar of de film goed zal vallen bij zijn fans? Regisseur Todd Phillips vreest van niet.

Todd Phillips breekt met traditie DC Comics

De film breekt met een traditie door het verhaal van DC Comics te negeren. De nieuwe Joker is een eigen interpretatie van Todd Phillips en zijn team. “We hebben onze eigen versie geschreven van de man achter Joker en waar hij vandaan zou moeten komen”, zei Phillips eerder dit jaar in Empire Magazine. “Ik verwacht boze fans, ondanks een briljante Joaquin Phoenix.”

Joker heeft een mysterieuze achtergrond. Een bekende verklaring is dat hij in een vat met chemicaliën is gevallen of gegooid. Ook zou een mislukte carrière als komediant ten grondslag liggen aan zijn psychopathische persoonlijkheid en sadistische gevoel voor humor. Phillips vertelt zijn eigen verhaal; hoe een monster wordt gevormd door het falen van de mens.

Zware opgave voor Joaquin Phoenix

Even groot als de moed om een eigen interpretatie te geven aan een DC Comics-personage is de moed om de rol van Joker op je te nemen. Dat vergt een vorm van inlevingsvermogen dat aan je kan vreten, zo vertelt de geschiedenis.

In 1966 verscheen Joker, gespeeld door Cesar Romero, voor het eerst op het witte doek. Maar het was Jack Nicholson die de psychopathische schurk een iconische status gaf. Iedereen herinnert zich de lach van Nicholson uit Batman (1989), maar wie weet nog dat Michael Keaton het titelpersonage speelde? Net zo weinig mensen als over dertig jaar nog weten dat Jared Leto Joker speelde in Suicide Squad (2016).

joker
V.l.n.r.: Joaquin Phoenix, Heath Ledger, Jack Nicholson, Cesar Romero (Bron: DC Films)

Wie kon Jack Nicholson ooit overtreffen? Het antwoord kwam in 2008, toen The Dark Night uitkwam. Heath Ledger sloot zichzelf zes weken op in een hotelkamer en hield een gedetailleerd dagboek bij met de gevoelens en gedachten van een psychopaat. Het resultaat was een Joker die zijn weerga niet heeft. “Huiveringwekkend goed en waarachtig eng”, schreef Filmvalley destijds. Ledger had zich zo ingeleefd in de rol, dat hij er slapeloosheid aan over zou hebben gehouden. Vlak nadat de film uitkwam, werd de acteur dood gevonden op zijn slaapkamer, met een grote hoeveelheid slaappillen op zijn nachtkastje.

De nieuwe Joker

Zo zal het Phoenix niet vergaan, maar dat deze rol aan je kan vreten is hem nu ook duidelijk. “Blijkbaar heeft dit personage invloed op je mentale toestand. Ik begon echt door te draaien”, aldus Phoenix, die 24 kilo afviel voor de rol, tegen The Hollywood Reporter.

DC Comics of niet, de definitieve achtergrond van de schurk lijkt te zijn bepaald. “Tijdens het filmen ontdekten we tot op de laatst dag nieuwe onderdelen van zijn persoonlijkheid, aldus Phoenix. “Het was zijn worsteling om geluk te vinden en zich verbonden te voelen, om warmte en liefde te voelen. Daarom wilde ik ook een nieuwe manier vinden om zijn iconische lach neer te zetten.” Hoe de fans zullen reageren, zal na 3 oktober blijken. Feit is dat de lach van de Joker voor altijd anders zal klinken, letterlijk en figuurlijk.

? Check ook: Joaquin Phoenix draaide bijna door na pijnlijke transformatie

Reageer op artikel:
Joaquin Phoenix laat de lach van Joker voor altijd anders klinken
Sluiten