Joker breekt alle regels en verslaat Justice League, Aquaman en meer

Joker is een vreemde film. Ondanks het labeltje ‘R-rated’ en het lage popcorn-gehalte neemt Warner Bros. niet een groot risico.

Joker: Warner Bros. breekt de regels

We hebben het immers nog steeds over de populairste schurk uit de geschiedenis, misschien na Darth Vader, uit een van de grootste franchises ooit. Dat het budget van 60 miljoen dollar terugverdiend zou gaan worden, leek dan ook voor de hand te liggen.

Toch is het op zijn minst een opmerkelijke zet van Warner Bros. Joker vertelt namelijk de origin story van de schurk, maar kijkers krijgen maar heel even de uiteindelijke slechterik in vol ornaat te zien. Joker draait vooral om de weg naar Joker.

Daar is niks mis mee, zoals je in onze review kunt lezen. Het is echter niet de popcorn-actie waar sommige fans misschien op zullen hopen.

Het voelt als de pilot-aflevering van een grote serie, ware het niet dat de regisseur en Joaquin Phoenix meermaals hebben bevestigd dat er geen plannen zijn voor sequels. Het einde van Joker voelt alsof het feest echt kan gaan beginnen, maar dat feest gaat er wellicht nooit komen.

Justice League verslagen

Daarmee breekt Joker met een hoop regels van superheldenfilms, die Hollywood al jaren nauwgezet volgt met gigantische recordbedragen als gevolg. Een succesformule dus. Daarom is het des te verfrissender dat Joker bewijst dat het ook anders kan.

Gisteren schreven we nog dat de film de grootste opening voor een film in oktober heeft gescoord, ooit. Nu kun je nog een opmerkelijke statistiek daaraan toevoegen: Joker scoorde uiteindelijk 96 miljoen dollar in zijn eerste weekend in Amerika.

Daarmee heeft regiseur Todd Philips zelfs Justice League (93 miljoen dollar) verslagen. Een film op het niveau van Avengers met een groot ensemble aan sterrenacteurs. De film die ingezet werd als het hoogtepunt van het Cinematic Universe van DC. Met een budget van maar liefst 300 miljoen dollar. Ouch!

Ook Shazam! (53 miljoen dollar) en Aquaman (67 miljoen dollar) moeten het afleggen tegen de aartsvijand van Batman. Dat is knap, gezien Joker dus niet past in het standaard stramien van Hollywood.

Goed nieuws?

De teller staat wereldwijd nu op 236 miljoen dollar, terwijl de film nog in een aantal belangrijke markten uit moet gaan komen. Warner Bros. heeft dus een grote hit in handen, iets wat ook bijzonder goed nieuws is voor fans.

De studio wordt immers beloond voor het nemen van een risico, hoe klein dan ook, Hopelijk zorgt het voor nog meer diversiteit in het soort superheldenfilms dat de grote studio’s durven te produceren, of gaat Warner Bros. nu simpelweg elk Batman-personage uitmelken met losse spinoffs? We gaan het de komende jaren ontdekken!

Reageer op artikel:
Joker breekt alle regels en verslaat Justice League, Aquaman en meer
Sluiten