Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Joaquin Phoenix kan crimineel bedrag opstrijken voor dubbele Joker comeback

Joker was een grote verrassing in elk opzicht, niet alleen voor de kijker, maar vooral ook voor Warner Bros. Na de tegenvallende resultaten van de vorige DC-verfilmingen had de studio eigenlijk geen vertrouwen in Joker.

Al helemaal niet meer toen bleek dat regisseur Todd Phillips er een vrij zware en grimmige dramafilm van wilde maken. Voor meer details kun je dit artikel checken, maar uiteindelijk kwam het erop neer dat Warner Bros. het risico eigenlijk niet durfde te nemen. Daarom zocht de studio medefinanciers die de kosten ook zouden dragen.

Joker: dubbel succes

Vervolgens gebeurde er iets vreemds. In plaats van een gegarandeerd verlies had Warner opeens een megasucces in handen. Joker was uiterst lucratief, met een beperkt budget van ‘slechts’ 70 miljoen dollar en een box office van maar liefst 1.074 miljard. Bingo!

Helaas kon Warner Bros. zelf niet die winst geheel opstrijken. Verre van. Men had immers andere financiers ingeschakeld om het risico te verminderen. En tja, als je de kosten split, dan kunnen die partijen ook in verhouding een flinke portie van de winst mee naar huis nemen. Daardoor kon Warner Bros. niet zo zeer profiteren als het op papier lijkt.

Achteraf gezien was het anders aanpakken van Joker dus een stomme fout, maar ja, dat is allemaal achteraf gezien. De studio kijkt liever vooruit, want met Joker heeft het bedrijf eindelijk een potentiële lucratieve franchise in handen.

Joaquin Phoenix krijgt megabedrag

Het probleem: Joaquin Phoenix zag de film echt als een losstaand solo-project. Het verhaal over de aartsvijand van Batman was juist zo sterk omdat het eens niet een groot cinematic universe betrof, waarbij men rekening moet houden met allerlei langlopende series en overkoepelende verhaallijnen.

Sterker nog, volgens betrouwbare bronnen besloot de acteur überhaupt zeer last-minute pas dat hij Joker zou gaan doen. Maar ja, na meer dan een miljard dollar aan omzet wil Warner Bros. door, en snel ook!

Volgens doorgaans zeer goed ingelichte bronnen van het Britse Mirror heeft Warner Bros. er maar liefst 50 miljoen dollar voor over om Joaquin Phoenix te doen terugkeren. Niet voor één sequel, maar voor twee.

Actief betrokken

Een insider geeft context: “Joaquin vond aanvankelijk dat Joker een op zichzelf staande film was. Maar hij is nu van gedachten veranderd. Hij zegt dat hij dit personage opnieuw wil spelen, ondanks de controverses die vorig jaar opdoken rondom de release. Er wordt nog over onderhandeld, maar de scripts worden geschreven en Joaquin is zeer actief betrokken.”

Phoenix kan dus de grootste klapper van zijn gehele carrière scoren: “Ze zijn van plan om in de komende vier jaar twee vervolgfilms te maken, met een langdurige verbintenis met Joaquin en zijn Joker-regisseur Todd Phillips en producer Bradley Cooper. Alles draait om het aan  Joaquin de voorwaarden accepteert – en veruit de grootste betaaldag van zijn carrière. ”

Het kan nog gekker!💵

50 miljoen dollar is een enorm bedrag, maar niet genoeg om in het lijstje met de top 10 best betaalde filmrollen ooit te komen. Wat dat betreft doet Robert Downey Jr. het beter!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mirror

Reageer op artikel:
Joaquin Phoenix kan crimineel bedrag opstrijken voor dubbele Joker comeback
Sluiten