Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 9 nov 2020

Gaat Joe Biden het tech-conflict met China wél temperen?

Er zijn veel dingen die Joe Biden zal moeten herstellen als hij eenmaal president is, maar wat betreft China staat hij niet veel anders in de wedstrijd dan Donald Trump. Gaat de 77-jarige politicus het tech-conflict met China straks temperen?

De Chinese tech-industrie, in de afgelopen jaren één van de belangrijkste doelwitten van president Donald Trump in het handelsconflict van Washington met Peking, hoopt dat de verkiezing van Joe Biden zal leiden tot een constructievere relatie. Maar de rivaliteit zal er niet minder op worden, zo blijkt na een rondgang van persbureau Reuters langs leidinggevenden van deze concerns en analisten.

De Chinese technologiebedrijven hebben door vier jaar Trump “het belang van zelfredzaamheid” geleerd, zo klinkt het. De conflicten toonden aan hoe kwetsbaar de Chinese industrie was en het versterken van deze sector is nu een belangrijke prioriteit van de overheid.

‘Ook met Joe Biden tech-rivaliteit met China’

Daardoor zullen de intenties van China om zijn binnenlandse kennis op het gebied van bijvoorbeeld innovaties en ontwikkeling op te voeren niet veranderen. “Er komt geen einde aan de competitie, China en de Verenigde Staten zullen het komende decennium met elkaar concurreren wat betreft innovatie, ook met Joe Biden als president”, aldus Fang Xingdong. Hij is directeur van het Consortium of Internet and Society aan de Communication University van Zhejiang.

Daarbij hebben giganten als Huawei, Tencent en TikTok-eigenaar ByteDance hun toeleveringsketens aangepast, nadat zij of hun leveranciers door de regering-Trump op zwarte lijsten werden gezet. Een hooggeplaatste medewerker van een op de Amerikaanse zwarte lijst gezet bedrijf gaf aan “dat de industrie wakker is geschud”. Volgens hem zal er “een zekere mate van onafhankelijkheid gevormd worden”.

Lagere prioriteit dan onder Donald Trump

Analisten van zakenbank Jefferies denken dat China waarschijnlijk minder hoog op het prioriteitenlijstje van Biden komt te staan. Hij zal zich eerst gaan richten op problemen in eigen land, zoals de coronacrisis en de economische gevolgen van de pandemie. Een algemeen verbod op het gebruik van de Chinese halfgeleiderindustrie, waar Trump op mikte, zal onder de nieuwe president volgens de analisten daardoor ook minder waarschijnlijk zijn.

😂 Check ook: Lubach gaat voor wereldhit met Trump-vlog vanuit Witte Huis

ANP / Manners

Reageer op artikel:
Gaat Joe Biden het tech-conflict met China wél temperen?
Sluiten