Raymon Mens
Raymon Mens Tech 14 nov 2020

Joe Biden en big-tech: prangende kwesties voor de nieuwe president

Tenzij Donald Trump een enorme juridische verrassing uit de hoge hoed tovert, neemt Joe Biden op 20 januari intrek in het Witte Huis. Velen hopen op een vreedzamer presidentschap, maar dat wil niet zeggen dat grote techbedrijven achterover kunnen leunen. Biden heeft ‘big tech’ op de radar staan en een aantal kwesties op te lossen.

De toekomstige 46e Amerikaanse president koestert met name wrok tegen Facebook. Hij beschuldigt het platform van Mark Zuckerberg van het algoritmisch promoten van overwegend rechtse idealen. Grappig genoeg beweerde Trump maandenlang het tegenovergestelde. De democraten krijgen volgens Trump onevenredig veel aandacht. Dit is echter niet het enige op het bordje van Biden.

Bekende kopstukken in transitieteam Joe Biden

Opvallend is dat Joe Biden zich met verschillende oudgedienden uit de techindustrie heeft omringd. Cynthia Hogan, de voormalige vice-president van Apple voor overheidszaken, zit in zijn campagneteam. Net als Jessica Hertz, voormalig juridisch partner bij Facebook. Ook bijzonder: Eric Schmidt, de voormalige CEO van Google, wordt waarschijnlijk het hoofd van een taskforce die nieuwe technologieën moet verkennen en landelijk inzetten.

Cynthia-Hogan, joe biden, big tech
Apple-kopstuk Cynthia Hogan verliet Cupertino voor een plaatsje in het campagneteam van Joe Biden

Onder de aanhangers van vice-president Kamala Harris zien we onder andere Marc Benioff, de baas van Salesforce. Ook Sheryl Sandberg, de nummer 2 van Facebook, heeft goed contact met de toekomstige vice-president. Harris’ zwager is de juridisch directeur van Uber. Met andere woorden, de toekomstige Biden-administratie heeft veel connecties binnen de techbubbel. Dit betekent niet dat de grote techbedrijven het rustig aan kunnen doen.

Break ‘em up?!

Een belangrijke kwestie waar de toekomstige president zich in zal moeten mengen is of grote bedrijven zoals Amazon, Facebook en Google voor oneerlijke concurrentie zorgen. Facebook is bijvoorbeeld eigenaar van Instagram en WhatsApp en wordt daarom vaak monopolist genoemd. Hetzelfde geldt voor Amazon, dat niet alleen op een berg commerciële data bezit, maar ook een belangrijke speler in de cloud is. Biden legde eerder al uit dat hij dit dossier goed wil bekijken, maar gaf geen definitief oordeel.

De linkse Democratische Partij roept echter op tot krachtige actie en een recent rapport van het Huis van Afgevaardigden bevestigt dat Apple, Amazon, Facebook en Google teveel macht hebben. De oplossing die de Democraten opperen? Break ‘em up, oftewel maak meerdere kleine bedrijven van de techgiganten. Veelzeggend voor het sentiment is onderstaande Tweet van acteur Sacha Baron Cohen (Borat). Hij hoopt dat na Donald Trump ook Mark Zuckerberg de deur gewezen wordt. Bill Russo, de persmanager van de Joe Biden-campagne, retweette dit bericht.

Nepnieuws straks strafbaar?

Er speelt nog een belangrijke kwestie waar actie van de regering-Biden op verwacht wordt. De democraten willen de schroeven op het gebied van moderatie op Facebook en Twitter flink aandraaien. Centraal staat de inmiddels in de VS beruchte internetwet section 230.

Simpel gezegd regelt deze Amerikaanse wet dat sociale netwerken niet verantwoordelijk zijn voor wat hun gebruikers publiceren. Dit geeft platforms lucht, maar maakt de weg ook vrij voor het verspreiden en promoten van nepnieuws en complottheorieën. Vorig jaar legde Joe Biden uit dat “section 230 moet worden ingetrokken.” In dat geval zullen sociale netwerken verantwoordelijk worden gehouden voor wat hun gebruikers plaatsen, wat de weg vrijmaakt voor juridische stappen tegen Twitter en Facebook.

Touwtrekken om datapakketjes

De laatste hot issue is netneutraliteit. Mogen Amerikaanse internetproviders het ene datapakketje anders behandelen dan het andere? Nee, vond de regering-Obama. De Amerikaanse telecomwaakhond FCC voerde daarom in 2015 netneutraliteit in. Maar toen Donald Trump aan de macht kwam, werd dat weer snel ongedaan gemaakt.

Zonder netneutraliteit mogen providers extra geld vragen voor het bekijken van YouTube of Netflix, of het gebruik van WhatsApp. Nadat Donald Trump enkele Republikeinse vertrouwelingen aan de top van telecomwaakhond FCC zette, verdween netneutraliteit in de prullenbak. Verwacht wordt dat Biden de beslissing van Trump weer terugdraait.

Handelsoorlog China

Tot slot nog een blik op China. Donald Trump ontketende een handelsoorlog met dat land en dit bracht bedrijven zoals Huawei in zwaar weer. Ze mochten immers geen Amerikaanse technologie meer gebruiken. Android, het besturingssysteem waar veel smartphones op draaien, is Amerikaanse technologie. De Chinese smartphone­fabrikant moest in allerijl zijn eigen alternatief voor onder andere de Google Play Store lanceren.

Hoewel de standpunten van Biden rondom China niet heel veel anders zijn dan die van Trump, verwachten we niet dat hij Xi Jinping ongegeneerd de middelvinger geeft. De nieuwe president wil naar eigen zeggen met China onderhandelen door technologie, handel, diplomatie en klimaatverandering met elkaar te verbinden. Vanuit dit oogpunt zou Huawei kunnen profiteren van een versoepeling van de maatregelen.

Reageer op artikel:
Joe Biden en big-tech: prangende kwesties voor de nieuwe president
Sluiten