Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 14 jul 2020

Job crafting: zo haal je meer voldoening uit je huidige baan

Ben je niet meer tevreden met je huidige baan? Mis je de uitdaging? De verleiding kan dan groot zijn om eens rond te snuffelen bij vacaturebanken. Op zich is daar niets mis mee. Maar voordat je je hele leven omgooit: heb je al eens aan job crafting gedacht? Hierbij sleutel je aan je huidige baan zodat ‘ie meer aansluit op je vaardigheden, talenten en ambities.

Klinkt interessant toch? Wat is job crafting precies en hoe pas je dit toe?

Job crafting

Veel mensen realiseren zich niet dat ze niet bij elk bedrijf ‘slaafs’ een vooropgesteld takenpakket hoeven uit te voeren. Een goede baas of manager zal zijn werknemers het liefste uitdaging bieden en ervoor willen zorgen dat ze voldoening uit hun werk halen. Je hebt daardoor meer invloed dan je denkt.

Goed, je weet nu dat je in gesprek kunt gaan met je leidinggevende over job crafting. Maar hoe doe je dit op de juiste manier? We delen vijf stappen waarin jij meer voldoening uit je huidige baan kan halen.

1. Weet wat je zoekt in je huidige baan

Misschien heb je al een droomcarrière in je hoofd. Maar de kans is groter dat je dit nog niet precies weet. Voordat je bij je baas kunt aankloppen, zal je toch echt duidelijk voor jezelf moeten hebben waarnaar je op zoek bent. Zet op papier welke functies en verantwoordelijkheden je het liefst zou doen en welke absoluut niet. Zet er duidelijk bij waarom dat zo is.

Als je jouw ‘waarom’ hebt gevonden, is het makkelijker om er functies en verantwoordelijkheden bij te zoeken waar je misschien in eerste instantie niet aan gedacht had. Met de inzichten over wat jouw droomcarrière sowieso wel en niet zou moeten bevatten, kun je aan je baan gaan sleutelen.

2. Wees realistisch

Oké, even een reality check: geen enkele baan is alleen maar rozengeur en maneschijn. Het is onmogelijk om een baan te vinden die alle boxjes afvinkt en altijd maar leuk is. Dus ja, het is mogelijk om dingen aan je baan aan te passen. Maar wees wel realistisch over wat wel en niet mogelijk is.

Het zou ook nog kunnen dat je te hard van stapel loopt. Misschien zie je jezelf wel leidinggeven, terwijl je pas zes maanden bij het bedrijf werkt. Een tussenoplossing is dan bijvoorbeeld om een cursus te doen over leiderschap en meer verantwoordelijkheden op werk op je te nemen.

Wees je voorbereid om tijd, energie en moeite te steken bij de job crafting. In andere woorden: dit een strategie voor de lange termijn.

3. Praat met je baas

De grootste fout die je kan maken is dat je er vanuit gaat dat je baas weet wat je wil. Of dat hij of zij altijd ziet hoe hard en goed je wel niet werkt. Als je echt iets wil veranderen in je werk, zal je dus echt een gesprek met je baas of manager moeten aangeven.

Benadruk in het gesprek hoe leuk je het vindt daar te werken, maar dat je meer uitdaging zoekt om nog meer voor het bedrijf te kunnen betekenen. Vervolgens kun je aan de hand van stap 1 aangeven waar je precies naar op zoek bent. Deel het vooral als je concrete ideeën hebt, maar sta ook open voor de ideeën van je baas of manager.

En onthoud: de kans bestaat dat er momenteel geen mogelijkheden zijn om je functie en verantwoordelijkheden aan te passen. Maar dan is je baas in ieder geval op de hoogte van je ambities en zal je eerder de kans krijgen als de mogelijkheid zich wel voordoet.

Lees ook: Hoe overtuig je je baas dat je geschikt bent voor die managementpositie?

4. Bepaal doelen

Er is niets zo killing voor je motivatie als in een sleur terecht komen in je carrière. En de waarheid is dat je daar zelfs tijdens een droomcarrière in terecht kan komen. Als je gaat nadenken over een andere baan, onderzoek dan eerst waarom een nieuwe baan je zo leuk lijkt. Toewerken naar een groter doel kan al helpen om uit die sleur te komen en in te zien dat je huidige baan eigenlijk zo slecht nog niet is.

Bepaal daarom altijd doelen voor jezelf. Wat wil je naast je dagelijkse werkzaamheden nog meer bereiken in je huidige rol? Wat wil je nog meer leren? Stel je SMART-doelen op, en zorg dat je leidinggevende hier ook van weet.

5. Maak een lijst met positieve factoren van je baan

Het is makkelijk om je te laten meeslepen door alles wat je baan niet perfect maakt, maar er zullen vast ook genoeg positieve eigenschappen van je baan zijn. Zet die positieve factoren eens op een rij, hoe klein of hoe groot ze ook zijn. Het is een goede reminder op dagen dat je verlangt naar een andere baan. Het gras is namelijk altijd groener aan de overkant.

Als je het echt niet naar je zin hebt bij je baan (en je bijvoorbeeld deze lichamelijke klachten hebt), zullen wij de eerste zijn die zeggen dat je voor je werkgeluk moet kiezen. Toch realiseren veel mensen zich niet hoeveel invloed ze hebben op hun huidige baan. Denk voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan eens aan job crafting.

Lees ook: Je werk leuker maken heb je zelf in de hand en dit is hoe je dat doet

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Job crafting: zo haal je meer voldoening uit je huidige baan
Sluiten