Jeff Bezos en andere tech-miljardairs gehoord over oneerlijke concurrentie

Amazon-CEO Jeff Bezos verdiende deze maand 13 miljard dollar op één dag. Wat moeten we daar van vinden? Riekt dat niet naar oneerlijke concurrentie? En wat te denken van Mark Zuckerberg van Facebook en al die andere tech-miljardairs? Niet voor niets worden ze vandaag gehoord door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hoort in het kader van een onderzoek naar monopolisering en oneerlijke concurrentie, die schade kan opleveren voor de consument. De bazen van Amazon, Facebook, Google en Apple moeten zich daarover verantwoorden.

Jeff Bezos voor het eerst gehoord

Het is de eerste keer dat de CEO’s van de vier tech-giganten tegelijk worden gehoord door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Voor Jeff Bezos van Amazon is het de eerste keer in een dergelijke hoorzitting. Hij zit naast Tim Cook van Apple, Mark Zuckerberg van Facebook en Sundar Pichai van Google.

De commissie richt zich met het onderzoek op de bizarre grootte van de ondernemingen. De tech-giganten worden ervan verdacht hun machtspositie in de sector en in de media te verstevigen door kleinere concurrenten te benadelen of uit te schakelen.

Oneerlijke concurrentie en snelwegroof

De juridische ‘antitrust’ subcommissie van het Huis vraagt zich ook af of deze eventuele oneerlijke concurrentie consumenten schade berokkent. De hoorzitting begint om 18.00 uur Nederlandse tijd. Mogelijk wordt deze via videoverbindingen gehouden in verband met de corona-maatregelen in de Verenigde staten.

David Cicilline is de voorzitter van de subcommissie die Jeff Bezos, Tim Cook, Mark Zuckerberg en Sundar Pichai gaat horen. Hij staat bekend als een fel criticus van het monopolie van de techreuzen. Recent noemde hij de praktijken van Apple nog regelrechte ‘snelwegroof’. Ook over het Amazon van Jeff Bezos liet hij zich al eens kritisch uit.

? Check ook: YouTuber visualiseert op geniale wijze hoeveel 1.000.000.000 dollar is

Reageer op artikel:
Jeff Bezos en andere tech-miljardairs gehoord over oneerlijke concurrentie
Sluiten