Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 22 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe Jeff Bezos en Elon Musk jou de ruimte in willen sturen

Terwijl de wereld in crisis verkeert, stijgen de vermogens van miljardairs Elon Musk en Jeff Bezos harder dan ooit. Veel geld stoppen ze in hun droom om jou als toerist naar de ruimte te laten reizen en ze zijn niet de enigen.

De eerste ruimtetoerist zal je niet meer worden. Dat was de Amerikaanse ondernemer Dennis Tito, die in 2001 voor een ticket 20 miljoen dollar betaalde aan de Russische overheid. Met de expeditie Sojoez TM-32 reisde hij mee naar het International Space Station (ISS). Nu, negentien jaar later, begint de industrie rond ruimtereizen serieuze vormen aan te nemen. De meest aantrekkelijke mogelijkheden voor de komende jaren op een rij.

Rondje om de aarde met Space-X van Elon Musk

Eerder dit jaar kondigden Space Adventures (een soort TUI voor ruimtereizen) en SpaceX in een persbericht een samenwerking aan. Het doel is om in 2021 of 2022 de eerste ruimtetoeristen in de Crew Dragon een rondje om de aarde te laten vliegen. “Deze historische missie zal een weg banen om ruimtevaart mogelijk te maken voor mensen die daarvan dromen”, zegt Gwynne Shotwell van SpaceX.

spacex, ruimtetoerisme, crew dragon, ruimte
Crew Dragon van SpaceX

Het onlangs succesvol geteste ruimtevaartuig, ook bekend als Dragon 2, gaat functioneren als een soort lijndienst tussen aarde en ISS. Dit jaar vliegen de eerste NASA-astronauten in het ruimtevaartuig naar het ruimtestation, daarna volgen de toeristenvluchten. De prijs van een ticket is nog niet bekend, maar weet dat NASA ruim 50 miljoen euro per stoel betaalt. Dat wordt lekker cashen voor Elon Musk.

Retourtje gewichtloosheid met Virgin Galactic

Naast het SpaceX van Elon Musk is er natuurlijk ook het Virgin Galactic van Richard Branson. In 2019 schoot het de eerste passagier de ruimte in, Beth Moses genaamd. Hij werkt voor Virgin Galactic en gaat betalende passagiers trainen voor hun retourtje naar de ruimte.

SpaceShipTwo, virgin galactic, ruimtereizen, reizen, ruimte, vakantie
SpaceShipTwo van Virgin Galactic

Zo’n retourtje kost 220 duizend euro en is al door meer dan 600 mensen geboekt. Je vliegt voorbij de symbolische ruimtegrens van 100 kilometer, ervaart even gewichtloosheid, ziet dat de aarde inderdaad rond is en vliegt weer terug. Ook deze reis duurt zo’n anderhalf uur.

Low-budget de ruimte in met Blue Origin van Jeff Bezos

Wat betreft ‘low-budget’ ruimtetoerisme zal Virgin Galactic concurrentie krijgen van Blue Origin, het commerciële ruimtevaartbedrijf van ‘s werelds rijkste man Jeff Bezos. De eerste bemande testvlucht in het ruimtevaartuig New Shepard staat dit jaar gepland.

blue origin, new shepard, ruimtereizen, ruimte, vakantie, mogelijkheden
New Shepard van Blue Origin

In februari dit jaar kondigde het bedrijf van Jeff Bezos aan een nieuwe fabriek te openen waar meer raketten gebouwd gaan worden. Blue Origin gaat met New Shepard een vergelijkbare reis organiseren als Virgin Galactic.

Een nacht in een heel-veel-sterrenhotel

Vorig jaar kondigde NASA aan dat het overnachtingen gaat aanbieden in ISS. Voor een nacht betaal je ruim 32.000 euro. Daarbij zit onder meer zuurstof, water, internet en een toilet inbegrepen.

iss, international space station, nasa
Een nachtje ISS, altijd gezellig (NASA)

Niet te vroeg juichen, want tenzij je een eigen raket hebt, moet je de reis ernaartoe ook nog betalen. En dat loopt voorlopig nog even in de miljoenen.

Rondje maan

Op vakantie naar de maan ligt ook al binnen de mogelijkheden. De Japanse miljardair Yusaku Maezawa wordt de eerste betalende passagier die in het SpaceX-ruimtevaartuig Starship een rondje om de maan gaat vliegen. De prijs van deze zevendaagse ‘vakantie’ is niet bekend. Wel is duidelijk dat Maezawa heeft bijgedragen aan de ontwikkelingskosten, die tussen de 2 miljard en 10 miljard euro worden geschat.

Yusaku Maezawa, spacex, maan, moon
Yusaku Maezawa (AFP)

Lees hier meer over het bizarre vermogen van Jeff Bezos. Dat Elon Musk ook niet te klagen heeft, lees je hier.

🌕 Check ook: Het fancy ruimtepak waarmee SpaceX astronauten de ruimte in stuurt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe Jeff Bezos en Elon Musk jou de ruimte in willen sturen
Sluiten