‘Jeff Bezos wil CNN kopen en heeft er miljarden voor over’

Of het een goed idee is dat ’s werelds rijkste man ’s werelds bekendste nieuwsnetwerk in bezit heeft, laten we even in het midden. Amazon-CEO Jeff Bezos, ook al eigenaar van Washington Post, heeft volgens Fox Business miljarden over voor de overname van CNN.

CNN is overigens ook opgericht door een miljardair. In 1980 richtte Ted Turner Cable News Network op, dat al snel miljoenen Amerikaanse huishoudens bereikte. De reputatie van het netwerk steeg in 1991 tijdens Operatie Desert Storm in de Golfoorlog. De uitgebreide verslagen waren over de hele wereld te zien. Het nieuwskanaal verkreeg een soort monopolie op de berichtgeving, vanwege samenwerking met de Amerikaanse regering. Dat leidde tevens tot beschuldigingen van verkapte propaganda. Inmiddels bereikt CNN wereldwijd 400 miljoen huishoudens.

‘Jeff Bezos wil CNN kopen voor 10 miljard’

Terug naar Jeff Bezos, al tijden de rijkste man van de wereld dankzij de almaar stijgende aandelen van Amazon. Fox Business meldt op basis van verschillende bronnen dat hij CNN wil kopen voor 10 miljard dollar.

Maar waarom staat ’s werelds bekendste nieuwsnetwerk überhaupt te koop? Welnu, er zijn een aantal overkoepelende conglomeraten met problemen. Het Amerikaans telecommunicatieconcern AT&T kocht WarnerMedia (voorheen Time Warner) in 2016 voor 85 miljard dollar. WarnerMedia is een mediaconglomeraat, waaronder ook CNN valt.

Nu, vier jaar na de overname, heeft AT&T 150 miljard dollar aan schulden en blijven de aandelen dalen. Aandeelhouders voeren al langer druk uit op AT&T. Zo eiste het activistische Elliott Management Corporation, dat grootaandeelhouder is, onlangs meer rendement van AT&T-topman John Stankey. Ook moet het telecommunicatieconcern helemaal uit CNN stappen, als het aan Elliot ligt.

Stijgende aandelen Amazon

De aandelenkoers van Amazon, waarvan Jeff Bezos een dikke 11 procent bezit, is sinds het uitbreken van de pandemie in maart met 50 procent gestegen. Zo kwam het dat ’s werelds rijkste man in juli dit jaar 13 miljard dollar in één dag verdiende. Met een dagsalaris kan hij CNN dus kopen en dan heeft hij nog 3 miljard over om het te vieren.

’s Werelds rijkste man die ’s werelds bekendste nieuwsnetwerk wil kopen. Dat voelt toch niet echt lekker. Voor meer duiding: lees hier waarom Jeff Bezos de Washington Post kocht.

💵 Check ook: De 5 rijkste vrouwen ter wereld en wat ze doen voor de kost

Reageer op artikel:
‘Jeff Bezos wil CNN kopen en heeft er miljarden voor over’
Sluiten