Jeff Bezos nadert 200 miljard en verdedigt zich met emotionele speech

Het is niet de vraag of, maar wanneer Jeff Bezos de magische grens van 200 miljard dollar bereikt. En dat terwijl het vuur hem aan de schenen wordt gelegd over misbruik van zijn machtspositie en oneerlijke concurrentie.

Het vermogen van Jeff Bezos tikt hard aan de laatste tijd. Zo verdiende hij deze maand 13 miljard op één dag. De teller is inmiddels opgelopen tot 181 miljard dollar en er wordt verwacht dat de grens van 200 miljard dollar al voor het einde van dit jaar wordt bereikt. Maar gebeurt dit allemaal wel op eerlijke wijze?

Hoorzitting techreuzen

Net als de topmannen van de techgiganten Apple, Facebook en Google moest ook Jeff Bezos zich deze week tijdens een hoorzitting van een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden verdedigen. Beschuldigingen van marktdominantie en oneerlijke concurrentie worden al langer op ze afgevuurd. Er staat veel voor hen op het spel: de hoorzitting diende om nieuwe regels voor de industrie voor te bereiden.

jeff bezos, hoorzitting, 200 miljard, emotioneel statement
(Afbeelding: AFP)

In een vraag-en-antwoordsessie gebruikten de Republikeinen de tijd vooral om hun bewering naar voren te brengen dat online bedrijven conservatieve opvattingen onderdrukken. De Democraten richtten hun pijlen vooral op de bazen van Facebook en Amazon, Mark Zuckerberg en Jeff Bezos. Laatstgenoemde werd overladen met vragen over of Amazon gegevens evalueert van retailers die goederen verkopen op het Amazonplatform, om ze vervolgens te beconcurreren met eigen aanbiedingen. De Amazon-CEO: “Er bestaan interne regels om dat tegen te gaan, maar ik kan niet garanderen dat ze nooit zijn geschonden”.

Emotioneel statement Jeff Bezos

Voor de hoorzitting deelde Jeff Bezos zijn speech op het Amazon-blog. Een statement waarmee hij inspeelt op emotie. Zo begon hij over zijn tienermoeder, die hem meenam naar college als student. En hoe hij van een goede baan overstapte naar een onzeker bestaan in een garage. “Het voelt alsof ik gisteren nog zelf de pakketjes verstuurde bij het postkantoor en droomde over een vorkheftruck”, schrijft Jeff Bezos.

Verder stelt Jeff Bezos dat de consument tevreden is met Amazon, dat het succes ook andere bedrijven een boost geeft en dat grote concerns net zo hard nodig zijn als kleine ‘garagebedrijven’. Ook pocht hij over klimaatdoelen en benoemt hij dat Amazon ‘slechts’ 1 procent van de wereldwijde retailmarkt claimt. Lees hier het complete statement. In de onderstaande video begint zijn speech op minuut 24:52.

Videoconferentie zonder hulp

De vier topmanagers werden vanwege de coronacrisis via videoconferentie verbonden met de ruimte waarin de hoorzitting van de commissie werd gehouden. De techbazen moesten verzekeren dat ze geen hulp van medewerkers kregen, terwijl ze werden ondervraagd. Mocht je het te warm vinden buiten: bekijk hieronder de volledige hoorzitting, die lager dan vijf uren duurde. We verklappen je: het ging er behoorlijk verhit aan toe.

Check ook: Deze briljante visualisatie laat zien hoe belachelijk rijk de Amazon-CEO écht is

Reageer op artikel:
Jeff Bezos nadert 200 miljard en verdedigt zich met emotionele speech
Sluiten