Redactie
Redactie Clothing 24 dec 2016

‘Jeans mate, f*cking jeans everywhere’

Als je door een grote stad loopt, pik je ze er zo uit: toeristen. Wij denken wellicht dat wij ‘onzichtbaar’ zijn in het buitenland, maar niets is minder waar. Buitenlanders pikken de Hollanders er zo uit en dat heeft te maken met onze liefde voor denim. Iedereen draagt jeans, maar in dit artikel lees je hoe buitenlanders vinden dat wij dit nét even iets anders doen.

We zitten in de lobby van een groot hotel. De groep is verdeeld in een aantal subgroepen per land. We zijn zojuist verzameld om te vertrekken naar een diner. Omdat we nog wachten op een aantal personen (altijd dezelfde, dat leer je snel in dit wereldje), maken wij van de gelegenheid gebruik om elkaar wat beter te leren kennen. Voor sommigen is het al de zoveelste keer dat zij elkaar treffen op een perstrip, anderen ontmoeten elkaar voor het eerst. Enthousiast worden ervaringen uitgewisseld over oplages, bereikcijfers en social media, onder het genot van een glas bier, whisky of een cocktail. Onze hosts komen de trap af en zijn onderwijl bezig met een head count. ‘Ah, the Dutchies are over there.’ zegt één van de heren van het gezelschap.

‘Met dubbele tong vertelde hij mij dat hij met zijn collega’s een weddenschapje had gemaakt dat hij de Nederlanders uit de groep zou kunnen pikken.’

We gaan op pad, maar één ding blijft in mijn hoofd hangen: waarom riep hij zo triomfantelijk waar onze groep zat? Waarom pakte hij de Hollanders eruit en niet de Duitsers, Fransen, Italianen of Zuid-Afrikanen? Later op de avond, een vorstelijke maaltijd en talloze drankjes verder, loop ik op de Engelsman af. Ik vroeg hem waarom hij zo had gewezen naar The Dutchies.

Met dubbele tong vertelde hij mij dat hij met zijn collega’s een weddenschapje had gemaakt dat hij de Nederlanders uit de groep zou kunnen pikken. We hadden elkaar voor dat moment in de hotellobby nog niet officieel ontmoet. Ik vroeg hem hoe hij ons had herkend. ‘Because of the way you dress, mate.‘ Ik keek om mij heen. Vielen wij uit de toon?

Uiteraard verloren wij van de Italianen: stijl zit nu eenmaal in het DNA van die gasten (en dames). Maar verder… de Fransen hadden duidelijk nog niet gehoord van slim fit, de Britten waren Brits en de Duitsers zagen eruit alsof ze uit een modemagazine uit 1995 kwamen lopen. Als mijn inmiddels benevelde host er één groep uit kon pikken, dan waren het toch zeker niet de Hollanders? Dus ik stelde hem wederom een vraag: hoe kleden wij ons dan? ‘Jeans, mate. F*cking jeans everywhere.

Zijn opmerking zette mij aan het denken. Ik keek in het rond en inderdaad: hoewel ons een formele dress code was meegedeeld, liepen vrijwel alle Nederlandse heren in jeans (weliswaar met colbert, maar toch). Ook enkele dames hadden denim om de dijen. Ik wierp een blik op andere landen en zag direct wat mijn host bedoelde.

Dit was ongeveer anderhalf jaar geleden en sinds die tijd ben ik doorlopend bezig met het controleren van zijn stelling. Wij Hollanders zijn een jeansvolk, dat klopt. Maar is het echt zo dat Nederlanders hun denim te pas en te onpas dragen? Mijn conclusie: ja. In ons land leeft ook de volle overtuiging dat jeans cool zijn. Jeans naar je werk: cool. Jeans tijdens een avondje stappen: cool. Jeans onder je colbert tijdens een meeting: creatief en vooral heel erg cool.

Dat is een 100% Hollandse overtuiging. Een tijdje geleden was ik te gast bij McGregor en sprak daar na het event even met de Italiaanse hoofdontwerper, een (uiteraard) stijlvolle gast van begin 30. Ik vertelde hem over dit fenomeen en vroeg hem hoe zijn Italiaanse vrienden zouden reageren als hij op een feestelijke of formele gelegenheid aan zou komen zetten in jeans. Hij raakte wat van de kook, zijn Engels liet hem wat in de steek, maar ik begreep zijn boodschap overduidelijk: not done.

Overal waar ik kom let ik er nu op en die Engelse host had gelijk: ‘Jeans, mate. F*cking jeans everywhere.’ Dus, Nederlandse man, Manners man: geniet van je jeans, draag je jeans met trots maar onthoud: van het dragen van een goede pantalon is nog nooit iemand dood gegaan en in de wijze woorden van Oscar Wilde: ‘You can never be overdressed or overeducated.

Wil dit zeggen dat wij tegen de jeans zijn? Natuurlijk niet! Check deze artikelen maar eens, met onder andere:

Ripped jeans: de key styles
De vier belangrijkste jeans fits: wat is jouw stijl?
How to wear: zwarte jeans

Reageer op artikel:
‘Jeans mate, f*cking jeans everywhere’
Sluiten