Jan
Jan Life 6 jan 2019

Jeanne Calment, de oudste vrouw ter wereld, bedroog de boel

Ken je haar nog, de Française Jeanne Calment? Zij zou de oudste vrouw ooit zijn geweest. Maar liefst 122 lentes werd ze toen ze haar laatste adem uitblies, althans als we de officiële gegevens mogen geloven. Niets dan goeds over de doden, maar met deze Française is iets bijzonders aan de hand. Een Russische onderzoeker beweert namelijk dat het niet Jeanne zelf was die overleed, maar haar dochter. Geen record dus als het aan de Rus ligt. Nu moeten we alles wat uit het land van Poetin komt vaak met een korreltje zout nemen, in dit geval zijn de claims behoorlijk geloofwaardig. Dus wat is hier aan de hand?

Van Gogh was lelijk en onbeleefd volgens Calment

Ze heeft bij leven jaloers makend veel meegemaakt. Zo zou ze Vincent van Gogh nog hebben ontmoet (“Hij was lelijk en onbeleefd”), de wereldtentoonstelling in Parijs en de industriële revolutie bewust hebben meegemaakt. Dat is nogal wat. Toch beginnen er wat vraagtekens geplaatst te worden bij het hele verhaal. Volgens Nikolay Zak is de hele wereld gefopt door een gewiekste oplichtster. De Rus beweerd dat niet Jeanne, maar haar dochter in 1997 zou zijn overleden. Het verhaal wordt nog frappanter, haar dochter zou namelijk gewoon 99 jaar zijn geworden. Een kleine 60 jaar eerder had zij de identiteit van haar overleden moeder aangenomen. Pure identiteitsdiefstal dus!

“Uit interviews, biografieën, foto’s en documenten komen allemaal tegenstrijdigheden naar boven over haar leven”, aldus Nikolay Zak. Die Nicolay Zak is echter niet de minste of de geringste. Hij is verbonden aan het Wiskundig Centrum in Moskou (MCCME). Een van zijn taken daar is het ontwikkelen van een wiskundig model bij het onderzoek naar langlevenden. Zo stuitte hij om het verhaal van Calment.

Wil de echte Calment opstaan?

De echte Calment, zo verteld Zak, is in 1875 geboren in Arles, Zuid-Frankrijk. Tot zo ver niks schokkends. Ze trouwde, kreeg een zoon en een dochter en had een passie voor sport. Toen ze 110 jaar werd, verhuisde ze naar een verzorgingstehuis. Niks bijzonders zou je denken, ware het niet dat het vieren van het behalen van de 100-jarige leeftijd eigenlijk wel een feestje waard was. Mooi niet dus, er werd niks gevierd. Geen burgemeester met de felicitaties van de president, helemaal niks. Dat is op zich bijzonder. Een dergelijk lustrum zou normaal gesproken worden gevierd.

De winkel van haar vader die niet bestond

Behalve de stille viering van haar geboortedag, kwamen er nog andere gegevens aan het licht. Zo sprak Calment vaak over de winkel van haar vader, echter, haar vader had nooit een winkel. Bovendien waren de foto’s en het familiearchief vernietigd toen ze naar het verzorgingstehuis vertrok. Die had dus wat te verbergen zou je denken. Volgens de Russische onderzoeker kwamen de gegevens in het paspoort ook niet overeen. De lengte en kleur van de ogen stonden verkeerd vermeld in haar paspoort en in gesprekken haalde ze consequent haar moeder en haar oma door elkaar.

Proef op de som

Als de onderzoekers de proef op de som nemen, wordt het verhaal erg interessant. Ze lieten een aantal willekeurige mensen een foto zien van Jeanne Calment en stelden de vraag ‘hoe oud denkt u dat deze dame is’. Het antwoord was duidelijk, de meesten zeiden 95 jaar. Bijzonder, want dat was de leeftijd van Yvonne, de dochter van Jeanne Calment. Een probleem: de dochter overleed volgens de bevolkingsregisters in 1935. Yvonne liet een zoon na die werd opgevoed door ‘oma’ Jeanne Calment. Het ventje noemde haar echter continu ‘mama’ en geen oma. Niet echt het gedrag wat je van een kleinzoon zou mogen verwachten.

Belastingontduiking als motief

Met de informatie die nu dus aan het licht is gekomen zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat niet Jeanne, maar Yvonne in 1997 overleed. De reden laat zich al raden: geld. Puur financieel gewin dus. Jeanne Calment was voor haar tijd een vermogende vrouw. Over haar erfenis zou een behoorlijk bedrag aan belastinggeld moeten worden betaald en daar haar dochterlief dus geen trek in.

Lichaam wordt opgegraven

Inmiddels is wel bekend geworden dat een verzekeringsmaatschappij in de jaren ’90 al eens een onderzoek wilde uitvoeren naar de leeftijd van mevrouw Calment. Het vermoeden bestond dat zij namelijk loog over haar leeftijd. Met de uitkomst werd echter niks gedaan, omdat Frankrijk geen groot schandaal wilde. De bal is nu wel aan het rollen gebracht en ondanks de weigering van de familie van Jeanne Calment, hebben specialisten verzocht om de stoffelijke resten te mogen opgraven voor onderzoek. Pas dan zal blijken of Jeanne echte 122 jaar oud is geworden, of dat haar dochter gewoon een gewiekste oplichtster was.

HLN

Reageer op artikel:
Jeanne Calment, de oudste vrouw ter wereld, bedroog de boel
Sluiten