Redactie
Redactie Life 6 mei 2016

Je geld potten of mooi investeren?

Sparen bij de bank is van oudsher de manier om je geld veilig te houden en vermogen op te bouwen. Dat laatste is momenteel een stuk minder aantrekkelijk en zal dit naar het laat aanzien in de nabije toekomst ook niet meer worden.

Door de lage rentes die banken geven, zoekt men andere manieren om een hoger rendement uit geld en vermogen te halen. Beleggen is een veelgebruikte manier maar steeds meer mannen beleggen niet (alleen) in aandelen maar (ook) in mooie mannenzaken om hiermee geld te verdienen: whisky, horloges, auto’s en vastgoed bijvoorbeeld.

Investeren in whisky

Als je op zoek bent naar quick money, dan is investeren in whisky waarschijnlijk niet de beste optie. Allereerst is het zo dat de concurrentie hevig is. Whisky is een populair goed om in te investeren, hetgeen dan ook al veelvuldig gedaan wordt. Zoals altijd geldt dat je verstand moet hebben van zaken. De grote populariteit drijft de prijzen omhoog en handelaren kennen hun kanalen. De factor tijd is van groot belang bij het investeren in whisky. Je zult geduld moeten hebben, want de whiskies die doorgaans het meeste opbrengen, zijn de zeer oude exemplaren. Of de zeer zeldzame whiskies die in kleine oplagen zijn uitgegeven.

Je zult dus óf nu een aantal mooie flessen met toekomstpotentie op de kop moeten tikken, óf een verborgen pareltje weten te vinden. Bij die tweede optie, helpen connecties. Heb je ingangen, kanalen en mensen in the scene? Waar kun jij voor een redelijke prijs een fles (exclusieve) whisky kopen die je ook nog eens (in de toekomst) met een goede marge kunt verkopen? Een mooi startkapitaal en enige kennis van zaken helpen als je je slag wilt slaan in deze business. Eén ding staat vast: de flessen die bij veel slijterijen staan, zullen niets gaan doen in de toekomst.

Investeren in horloges

Investeren in horloges is een andere populaire manier om geld te verdienen. Net als voor whisky geldt ook hier dat kennis van de materie noodzakelijk is. Het is namelijk niet zo dat elk duur horloge ook in de toekomst duur blijft, laat staan in waarde gaat toenemen. Dit geldt slechts voor een select clubje merken en modellen en je raadt het al: de kenners weten deze te vinden. Dat betekent niet dat er voor een beginner geen ruimte meer is op de markt. De markt is namelijk redelijk transparant. Met wat speurwerk, kun je precies zien wat goede merken en modellen zijn om in te investeren en welke bedragen hier doorgaans voor worden betaald.

Heb je een goed model weten te bemachtigen, dan is dit redelijk fool proof. Voor het juiste horloge, krijg je vrijwel altijd het juiste bedrag. De vraag is: hoe kom je eraan? Markten en kringloopwinkels of vintage stores zijn goede bronnen. Hier vind je soms de pareltjes. De echte watch hunters gaan dan ook vaak vroeg op om als eerste op die kofferbakmarkt te zijn. Maar een beetje geluk moet je hierbij wel hebben. Niet elke markt ligt vol met parels die voor een spotprijs worden verkocht.

Wil jij gaan handelen in horloges, dan moet je niet te sentimenteel zijn: het komt namelijk vrij vaak voor dat de verkopende partij niet weet wat hij/zij aanbiedt. Jij betaalt hen 500 euro voor een horloge dat je vervolgens misschien voor 5000 euro verkoopt… Heb je hier moeite mee, dan is dit waarschijnlijk niet voor jou. Andersom moet je ook oppassen: wat jij mooi vindt, ligt niet per definitie goed in de markt. Kennis van de markt is dus een vereiste.

Een grote valkuil, vooral voor beginners, schuilt in de imitaties. Een slecht imitatiemodel spot je direct, maar sommige replica’s zijn dusdanig moeilijk van echt te onderscheiden, dat een beginner hier soms nat op gaat. Bovendien: als je wél een origineel in handen hebt, betekent dit nog niet automatisch dat je hiermee succes zult boeken. Hoe zit het met het onderhoud van het horloge bijvoorbeeld? En zijn de originele papieren aanwezig?

Lees in dit artikel meer over wat de waarde van horloges bepaalt.

Investeren in auto’s

Is er nog ruimte om te investeren in auto’s, terwijl je op elke straathoek een garage vindt? Jazeker. Je moet alleen de juiste markt vinden (en natuurlijk weten hoe je hiervan profiteert). De meeste autobedrijven richten zich op een breed en algemeen publiek. Daarnaast heb je natuurlijk specialistische bedrijven die zich richten op een bepaald marktsegment (classics, offroaders, sportwagens, high-end ex-lease modellen etc.) Hier kunnen best kansen liggen. Als jij investeert in die Duitse of Franse middenklasser die je overal kunt kopen, dan kun je de illusie dat je goed geld kunt verdienen wel loslaten. Bij auto’s draait het om niches, om liefhebberswagens. Juist die modellen ‘die niemand wil’ kunnen lucratief blijken. Als jij voor een goede prijs een liefhebbersauto weet te kopen, dan heb je potentieel goud in handen.

Potentieel, inderdaad, want je hebt altijd te maken met vraag en aanbod, concurrentie en natuurlijk het technische aspect. Vergis je ook niet in het feit dat je te maken zult krijgen met kopers met zeer veel verstand van zaken. Waarom zou jij overigens wel geld met auto’s kunnen verdienen en al die worstelende autobedrijven niet? Overhead is het sleutelwoord. Als je een auto koopt en je hebt een veilige plek om deze te stallen, heb je weinig tot geen kosten. Je hoeft er niet in te rijden, dus je kunt de verzekering onder bepaalde voorwaarden schorsen en je hebt geen kosten van panden, verkopers, licenties etc. Als je de juiste modellen weet te vinden en de omstandigheden gunstig zijn, kun je echt nog wel geld verdienen met deze investeringen.

Investeren in vastgoed

Vastgoed is een immens populaire investeringssector, hoewel tijdens en na de financiële crisis wel is gebleken dat het echt niet altijd een vetpot is. Maar toch: met een goed stuk onroerend goed, kun je bijna altijd wel geld verdienen. Of het nu gaat om een woning die je kunt verhuren, een schuur die je kunt gebruiken als opslag, kantoor of (foto)studio: met stenen kun je geld maken. Het grootste probleem is, dat je hiervoor eerst toch echt wel geld nodig hebt. Tenzij je het geluk hebt een mooi pandje te erven dat je verder zelf niet nodig hebt.

In deze tijd is het dus lastig om goed geld te verdienen met vastgoed, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. Door te partneren bijvoorbeeld. Stel dat zowel jij als een vriend, je ouders of een familielid geld overhebben… in grote steden is de woningnood onder studenten hoog. Koop hier (samen) voor een goede prijs een woning en je hebt mogelijkheden. Vergeet echter niet dat je ook echt wel kennis op moet gaan doen, onder andere over rechten en regelgeving en ook vergt onroerend goed onderhoud. Mensen die in de jaren 60 en 70 voor spotprijzen panden in de grote steden hebben weten te bemachtigen, zijn tot nu toe de echt spekkopers gebleken.

Reageer op artikel:
Je geld potten of mooi investeren?
Sluiten