Dit land heeft een woningoverschot: zo krijg je er een gratis huis
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fjapan-akiya-emigreren-huis-woningmarkt-gratis-woningoverschot--e1749022625251.jpg)
Japan kampt met een nijpend woningoverschot. Overschot ja, dat lees je goed. 9 miljoen huizen staan leeg en worden gratis of bijna gratis aangeboden. Leuk voor die Japanners, maar hebben we daar als Nederlanders ook wat aan? Manners zoekt het uit.
Onlangs deed Manners al onderzoek naar 1 euro-huizen in Italiaanse dorpen. Die klinken te mooi om waar te zijn. In de meeste (maar niet alle) gevallen zijn ze dat ook. Dit keer werpen we een blik op het woningoverschot in Japan, wederom met de nodige scepsis. Kun je daar echt een gratis huis krijgen? En staan die ook op plekken die niét direct naast de kerncentrale van Fukushima liggen? In dit geval luidt het antwoord tweemaal hai (ja).
Woningoverschot in Japan: 9 miljoen huizen staan leeg
Dat er zoveel leegstand in Japan is, heeft meerdere redenen. Ten eerste is Japan het meest vergrijsde land ter wereld. Veel oudere Japanners overlijden en laten een huis op het platteland na aan hun kinderen. Die wonen liever in Tokio en weten niet wat ze met dit erfgoed aanmoeten. Vaak laten ze het daarom maar leegstaan. Andere redenen zijn zowel cultureel als praktisch van aard. Naar onze maatstaven zijn Japanners obsessief bezig met hygiëne. Een oud huis vinden ze al snel vies. Ze laten liever een nieuw huis bouwen waar nog niemand in heeft gewoond. Tot slot zijn oudere huizen op traditionele wijze gebouwd. Dit maakt ze moeilijk te renoveren.
En zo zijn er 9 miljoen huizen in Japan over, die door de Japanners ‘akiya’ worden genoemd. Voor weinig tot geen geld worden ze aangeboden op de woningmarkt. Akiya’s liggen vaak in afgelegen dorpjes, de meeste zien er vrij bouwvallig uit, maar niet allemaal. Bovenstaand huis ligt aan de rand van Nagano, op een paar uur met de shinkansen (snelle trein) vanuit Tokio. Hij staat te koop voor 0 euro.
Kun je als Nederlander een akiya kopen?
Iedereen mag een huis in Japan kopen, ook als je in het buitenland woont. Als Nederlander mag je zelfs zonder visum naar Japan vliegen en in je 0 euro-huis gaan wonen, tot een maximum van 90 dagen. Om langer te mogen blijven heb je wél een visum nodig. Dit is in principe ook best haalbaar.
Je kunt bijvoorbeeld een Specified Skills Visa aanvragen. Die krijg je als je wil werken in een van de volgende twaalf sectoren: verzorging (ouderenzorg), bouw, schoonmaak, industrie, scheepsbouw, auto-industrie, luchtvaartonderhoud, landbouw, visserij, voedselproductie, horeca of elektronica. Hier hoef je niks voor te kunnen. Door de vergrijzing heeft Japan behoefte aan fitte mensen die praktisch, ongeschoold werk willen doen.
Wil je serieus overwegen om naar Japan te vertrekken? Begin dan eerst te Duo Lingo’en. Zowel in het contact met huizenverkopers en ambtenaren (voor de aankoop van een akiya) als werkgevers (om een baan te vinden) is het handig om Japans te spreken. Daarna kun je op deze website een leuke akiya uitzoeken.