Toppunt van dankbaarheid: hoe Japan de kleedkamer achterliet op het WK 2018

De voetballers van tegenwoordig hebben alles wat hun hartje begeert en zijn er aan gewend dat alles voor ze wordt geregeld. Helaas laten ze niet vaak zien hoe dankbaar ze daar voor zijn. Hoe anders was het gisteravond toen Japan op het wereldkampioenschap werd uitgeschakeld door België. Zowel de fans als de spelers lieten zien hoe respect en dankbaarheid er uit ziet.

Ondanks een 2-0 voorsprong gingen de trotse Japanners in de laatste minuut ten onder tegen België. Een stunt leek in de maak, maar het duel eindigde voor de Japanners in tranen. Nacer Chadli tikte in de absolute slotfase de 3-2 binnen en daarmee werd Samurai Blue in de achtste finale uitgeschakeld. De Japanners verlieten met opgeheven hoofd het Wereldkampioenschap en lieten ook nog even zien hoe je respectvol afscheid neemt.

Ruim je rommel op

Op televisie konden we al zien dat de spelers door middel van een buiging hun dank toonden aan het publiek. De fans gaven hun helden een welverdiend applaus en begonnen vervolgens met het opruimen van de tribune. Na een fantastische wedstrijd met een voor hen dramatische afloop waren ze niet te beroerd om het stadion netjes achter te laten.

Getty Images / Carl Court

Later verscheen onderstaande foto op Twitter waaruit duidelijk wordt dat ook de spelers weten hoe je een goede gast moet zijn. We zien een brandschone kleedkamer en een briefje met daarop in het Russisch: “bedankt.” Zelfs na een dramatische nederlaag maakten de spelers netjes zelf de kleedkamer schoon en lieten ze alles netjes achter. Hulde.

De Japanse cultuur in optima forma

Volgens verslaggever Scott McIntyre, die vooral actief is in Japan, past dit perfect binnen de Japanse cultuur: “Een belangrijk onderdeel binnen hun cultuur is dat je respectvol en dankbaar bent. Zorgen dat je alles netjes houdt, hoort daar ook bij.” Dat werd gisteren nog maar weer eens duidelijk. Laten we hopen dat andere teams dit prachtige voorbeeld gaan volgen.

LadBible

Reageer op artikel:
Toppunt van dankbaarheid: hoe Japan de kleedkamer achterliet op het WK 2018
Sluiten