Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoop voor Hollywood: waarom James Cameron blij is met Marvel vs. Avatar

Vanaf het begin leek het volstrekt vanzelfsprekend dat Avengers: Endgame de grootste film ooit zou gaan worden. Disney bracht na meer dan tien jaar aan Marvel films het ultieme slotstuk, de grote climax. De koning die tot afgelopen juli op de troon zat? Avatar, de film die 3D naar het grote publiek bracht, geregisseerd door niemand minder dan James Cameron.

Avengers: Endgame vs Avatar

Uiteindelijk bleek het nog spannend te worden ook. Avengers: Endgame wist in juli op het nippertje Avatar van de troon te stoten, als de film die het meest heeft opgeleverd in de geschiedenis van Hollywood.

James Cameron pakte het sportief op, en feliciteerde de filmmakers op Twitter. Overigens was het voor Disney al helemaal feest: door recente overnames vallen beide franchises onder de vlag van de Grote Muis.

EPA/NEIL HALL James Cameron Marvel films Avatar: The Way of Water
James Cameron Bron: EPA/NEIL HALL (Afbeelding: EPA/NEIL HALL)

James Cameron heeft weer hoop

Cameron wist het record tien jaar lang in eigen handen te houden. Tegenover Deadline legde hij afgelopen week uit waarom hij juist ontzettend blij is dat Avengers: Endgame ‘zijn’ record heeft verbrijzeld:

“Het geeft me echt hoop. Avengers: Endgame is het concrete bewijs dat mensen nog steeds naar bioscopen gaan. Wat me het meest bang maakte bij het maken van Avatar 2 en Avatar 3 was dat de markt misschien wel zo veranderd is dat het gewoon niet langer mogelijk is om mensen nog enthousiast in een donker zaaltje met vreemdelingen te krijgen.”

Het type films dat Cameron maakt is überhaupt ook niet het segment dat last heeft van de trends in Hollywood. Dat zijn vooral de middelgrote films, creatieve uitspattingen waar grote studio’s geen risico meer voor willen nemen.

Avatar 2 en Avatar 3

Het devies blijft het uitmelken en opzetten van grote blockbusters die gepaard komen met peperdure cinematic universes. Toch garandeert het succes van Avatar na al die jaren niet dat de sequels ook zullen scoren:

“Zullen Avatar 2 en 3 in deze zeitgeist ook zo’n succes kunnen worden? Wie weet. We gaan het proberen. Misschien wel, misschien niet, maar het punt is dat het nog steeds mogelijk is,” aldus Cameron. “Ik ben blij om het te zien, in tegenstelling tot een alternatief scenario waarin de op maat ontworpen ervaring die iedereen voor zichzelf kan creëren met streamingdiensten en alle verschillende platforms ervoor zorgt dat de potentie van de bioscoopervaring niet meer bestaat.”

Avatar 2 komt medio december 2020 uit, dus dan gaan we ontdekken of de hoop die Endgame geeft ook ingewisseld kan gaan worden voor keiharde recordcijfers. Lees in de tussentijd ook hoe Gemini Man stiekem de nieuwe Avatar gaat worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoop voor Hollywood: waarom James Cameron blij is met Marvel vs. Avatar
Sluiten