Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

James Bond acteur ziet vrouwelijke 007 niet direct zitten, maar maakt dat uit?

Het leek er het afgelopen jaar op dat Daniel Craig als James Bond vervangen zou gaan worden door een vrouw. Een controversiële oplossing voor de exit van de acteur. Nu de volgende Bond film klaar is met filmen, blijkt het dat de daadwerkelijke plannen iets genuanceerder zijn.

 No Time To Die: de exit van Daniel Craig

In No Time To Die, zoals de nieuwe film heet, wordt hij als 007 vervangen door een vrouw. Een belangrijk verschil: James Bond is een personage, een man, en dat blijft zo. 007 is enkel een rol binnen de Britse geheime dienst, die door verschillende mensen vervuld kan worden. Er wordt dus niks geretconned of gereboot. Althans, voorlopig nog niet.

Na No Time To Die zal Orion Pictures immers het gapende gat dat Craig achterlaat moeten vullen. Naar verluidt speelt men nog steeds met het idee om dat gat te gaan vullen met een vrouwelijke acteur. De beroemde acteur John Rhys-Davies ziet dat zelf niet echt zitten.

Tijd voor een vrouwelijke James Bond?

Je kunt hem kennen als Sallah in de Indiana Jones films, of als Gimli en Treebeard in Lord of The Rings. In de James Bond film The Living Daylights speelde hij General Leonard Pushkin. Door die rol werd hem onlangs door een journalist gevraagd wat hij ervan zou vinden als een vrouwelijke Bond de mantel over zou nemen.

“Mijn hart begint al te trillen bij de gedachte van een vrouwelijke Bond. Dat komt op mij nou niet bepaald over als de originele bedoelingen van de auteur.”

John Rhys-Davies
John Rhys-Davies in The Living Daylights (Bron: Orion Pictures)

Toch is hij er niet automatisch op tegen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar om zijn mening samen te vatten pakte de acteur er een beroemde quote van Samuel Johnson bij: “The drama’s laws, the drama’s patrons give, For we that live to please, must please to live’ And that’s the rule for it all.”

Die quote mag je snel weer vergeten, maar het komt erop neer dat de beroemde Britse dichter uitlegde dat kunst zich aan moet passen aan de tijdsgeest, om te voorkomen dat het de interesse van zijn publiek verliest. De boeken van Ian Fleming kwamen uit halverwege de vorige eeuw, waardoor Bond in de eerste delen ook niet bepaald netjes met vrouwen omging.

Moderne twist

De context van toen, de tijdsgeest van toen, was compleet anders. John Rhys-Davies merkt dus indirect op dat de originele bedoelingen van Fleming misschien niet zo belangrijk zijn als sommigen beweren. Misschien moet James Bond gewoon met zijn tijd mee gaan, zeker na 25 films zou het een prettige frisse wind kunnen zijn Dat neemt echter niet weg dat Rhys-Davies er moeite mee heeft.

No Time To Die gaat februari volgend jaar in ieder geval een mooi voorproefje geven op een toekomst zonder Craig. Wordt vervolgd!

Check ook: Dit zijn volgens ons de 8 beste James Bond films

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Express

Reageer op artikel:
James Bond acteur ziet vrouwelijke 007 niet direct zitten, maar maakt dat uit?
Sluiten