Noah Korevaar
Noah Korevaar Disney+ 12 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe app helpt met veilig Netflix, Disney+ en andere accounts delen

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders massaal Netflix-accounts met elkaar delen. Ook Spotify, Disney+ en tv-abonnementen worden op legale en minder legale manieren gedeeld. Dat kun je veiliger gaan doen met een nieuwe app genaamd Jam.

Netflix, Disney+ en meer

Zo kun je de kosten van een abonnement weer splitten. Scheelt weer, nu je anno 2020 op tig streamingdiensten geabonneerd moet zijn om de populairste series en films te streamen.

Toch is het delen van je account niet altijd even prettig. Je moet immers een ander je inloggegevens sturen, en daarmee ook je wachtwoord. Die zwerven vervolgens rond.

Bij je ouders gaat dat nog, maar wat nou als je accounts met vrienden wilt delen?

Veilig wachtwoorden delen met Jam

Dan kun je ze óf gewoon vertrouwen, of Jam gaan gebruiken. Dat is een gloednieuwe app die specifiek gebouwd is voor het delen van inloggegevens, op een veilige manier.

De app laat gebruikers hun wachtwoorden opslaan met lokale encryptie. Vervolgens kunnen ze vrienden autoriseren om de wachtwoorden in kwestie te gebruiken voor een streamingdienst zoals Netflix.

Nieuwe kansen

Ook kun je de app gebruiken om vrienden te vinden die binnen hun abonnement nog ruimte hebben voor een extra gebruiker. Zo kun je een soort netwerkje met je vrienden of familie opzetten, waarmee je zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk streamingdiensten kunt gebruiken.

De app is volledig gratis en op het moment van schrijven nog in bèta, met een flinke wachtlijst. Het uiteindelijke verdienmodel zal te maken hebben met het splitten van abonnementskosten. Denk aan een soort Tikkie-systeem, maar dan binnen Jam zelf, zodat je automatisch de boel kunt vereffenen.

Kamergenoot van je ex

“De behoefte aan Jam was duidelijk. Ik wil niet er opeens achterkomen dat de kamergenoot van mijn ex-vriendin mijn account opnieuw heeft gebruikt. Iedereen deelt wachtwoorden, maar voor consumenten is er geen veilige manier om dat te doen. Waarom?”Aldus de ontwikkelaar.

“In de bedrijfswereld weerspiegelen teamwachtwoordbeheerders de realiteit dat meerdere mensen regelmatig toegang nodig hebben tot hetzelfde account. Consumenten hebben niet hetzelfde soort systeem, en dat is slecht voor hun veiligheid en coördinatie. ”

Wachtwoorden altijd veilig?

Hij stelt gebruikers gerust: omdat wachtwoorden lokaal versleuteld in Jam worden opgeslagen, kunnen zelfs de ontwikkelaars niet de wachtwoorden bekijken. Zelfs als het bedrijf bijvoorbeeld gehackt zou worden zijn je wachtwoorden dus veilig. Althans, dat is wat de ontwikkelaars van Jam beloven.

Uiteindelijk kunnen je vrienden je altijd nog uit je Netflix-account gooien, want daar heeft ook Jam geen controle over. Ook is het maar de vraag of streamingdiensten, die steeds meer een potentiële goudmijn zien in al die gebruikers die geen eigen abonnement afsluiten, vrede met dit soort apps gaan hebben.

Je kunt je hier inschrijven om Jam te gaan proberen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

TC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nieuwe app helpt met veilig Netflix, Disney+ en andere accounts delen
Sluiten