Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 10 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat kost het om een jacht van 600 miljoen vol te tanken?

Iedereen met een auto die op brandstof rijdt, weet wat het kost om dat ding keer op keer vol te tanken. Maar wat kost een tankbeurt als je jezelf vervoert in een jacht van 600 miljoen dollar (529 miljoen euro).

Het antwoord is veel. En het hangt er natuurlijk van af waar en wanneer je tankt. Het jacht dat onder de loep wordt genomen is de Dilbar, eigendom van Alisher Usmanov.

Even een jacht van 600 miljoen vol tanken

In een video van @theyachtmogul zie je hoe de Dilbar, het op vijf na langste jacht ter wereld, wordt vol getankt. Daar zijn inderdaad vrachtwagens aan diesel voor nodig. Volgens het Instagram-account bedragen de kosten 1,5 miljoen dollar voor 500.000 liter brandstof.

In de reacties onder de video merkten volgers op dat dit 3 dollar per liter is. Nogal veel. Maar volgens de berekeningen van AutoEvolution kwam deze tankbeurt in Italië toch echt uit op omgerekend 1,5 miljoen dollar.

Theoretische berekening van een volle tank

Eerder deed de man achter YouTube-kanaal eSysman SuperYachts al een theoretische berekening. Op basis van de volledige tankinhoud van 1.049.700 liter en de brandstofprijs in Gibraltar (waar volgens hem het meest wordt getankt) kwam hij uit op 784.000 dollar (641.000) euro voor een volle tank. Volgens veel reacties onder de post valt het bedrag overigens iets hoger uit, ook op basis van de toenmalige brandstofprijzen (december 2020) in Gibraltar.

Maar goed, de tank van dit jacht is natuurlijk nooit helemaal leeg, en daarnaast is het nog steeds een loos getal. Want wat voor afstand kan er afgelegd worden op een volle tank? In een van de reacties onder de video wordt met een berekening aangegeven dat de range van het schip 6.788 kilometer is, maar dat is op basis van een tamelijk hoge snelheid. Volgens een andere berekening kan de Dilbar 5.000 uren (208 dagen) varen op een volle tank. Hoe dan ook een stuk langer dan die volle tank diesel in jouw Volvo V40.

Dilbar, het speeltje van Alisher Usmanov

De Dilbar is een jacht dat voor 600 miljoen dollar is gekocht door Alisher Usmanov. Deze Oezbeekse zakenman en filantroop heeft een geschat vermogen van iets meer dan 17 miljard dollar. Zijn superjacht beschikt over 65 cabines en biedt plek aan veertig gasten en honderd crewleden. De boot was in 2017 winnaar van de World Superyacht Award for Motor Yacht of the Year. “Ongetwijfeld het meest complexe en uitdagende jacht dat ooit is gebouwd, en het grootste ooit gebouwd in termen van brutotonnage”, aldus de jury destijds. Lees en bekijk hier meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat kost het om een jacht van 600 miljoen vol te tanken?
Sluiten