Redactie
Redactie Clothing 15 mrt 2017

Italian Manners: the final step

Carlo Lanza werd bekend op Manners met zijn webshop ‘Mannen in Stijl’. Wij volgden Carlo bij het opzetten van zijn eigen webwinkel. Onlangs ging Carlo nog een stap verder: hij lanceerde zijn eigen sokkenmerk ‘Carlo Lanza‘. Exclusief op Manners vertelt hij over de groei, het ondernemerschap en de contacten in Italië.

The final step!

Waarom ik de titel in het Engels schrijf weet ik niet, maar het voelt ook echt als een final step! Klinkt ook beter dan ‘de laatste stap’. Ik zal uitleggen waar ik het over heb. Dat verheldert wat zaken.

Van hobby tot fulltime baan

Al enkele jaren schrijf ik columns voor Manners. Het verbaast me overigens nog steeds waarom de artikelen zo goed worden gelezen. Ik ben natuurlijk geen schrijver. Wellicht omdat ze echt zijn, uit het leven gegrepen. Ik schrijf zoals jullie weten over de dagelijkse dingen die ik meemaak als eigenaar van een sokkenmerk.

Dat zijn soms minder leuke dingen (zie mijn vorige column waar we in Italië onder schot werden gehouden), maar meestal is het éée groot feest.

De afgelopen jaren heb ik altijd gezegd dat het mijn droom is om een eigen sokkenmerk op te zetten en hiervan te kunnen leven. Eigen sokkenmerk: check! Ik heb er zelfs mijn eigen naam aan gekoppeld, mooier wordt het niet.

Ervan kunnen leven niet, althans nog niet. Afgelopen maandag heb ik echter een zeer dikke knoop doorgehakt. Ik heb mijn baan en zekerheden opgezegd. Waarom? Ik was er zo ongelofelijk klaar mee. Niet zozeer met de baan, maar wel met het leven in 2 werelden. Het continue druk zijn en je afvragen of je geen dingen mist. Geen idee of er perfectionisten onder de lezers van Manners zitten, maar dat zal ongetwijfeld. Het is de hel op aarde kan ik je zeggen!

Daarnaast is het met een jong gezin met 2 kinderen ook niet meer te combineren. Er zijn momenten dat ik met de kinderen buiten loop en dat ik continu aan het malen ben wat ik vooral niet moet vergeten of welke ideeën ik direct in mijn notities moet zetten. Of ik dat helemaal kwijt zal raken nu ik mijn baan heb opgezegd zal wel niet, maar er komt wel meer focus en daardoor meer rust.

Om al deze redenen – en omdat ik de overtuiging heb dat ik echt ga slagen als sokkenmerk – heb ik afgelopen week dus mijn baan opgezegd. Dit betekent dat ik vanaf 1 juni fulltime ondernemer ben. Zelf zie ik het alsof ik nooit meer naar mijn werk hoef. Heel vreemd eigenlijk. Het uitbouwen van mijn eigen bedrijf is namelijk nog steeds mijn hobby, net zoals toen ik het ongeveer 5 jaar geleden startte.

Muziek

Er zit ook echt muziek in! Zo noem ik het zelf altijd. Deze groei is dan ook de reden dat ik de stap durf te zetten. Het afgelopen jaar is zo hard gegaan dat er inmiddels ruim 40 winkels ambassadeur zijn van mijn merk. Alhoewel; ambassadeur gaat wellicht wat ver aangezien nog niet alle winkels op het niveau zitten dat ik zou willen, maar het begin is er. Meer dan een begin.

In juni wil ik minimaal op 50 winkels zitten en dan ga ik nog meer focussen op deze 50 winkels en minder op nieuwe winkels. Dat betekent vaker langsgaan, helpen in de winkel met verkoop etc. Aandacht doet groeien is mijn overtuiging en dat is makkelijker te realiseren bij winkels die al klant zijn.

Het zal allemaal verrekte spannend worden, maar het is het me allemaal waard. Het voelt nu al als de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Naast de start natuurlijk.

Ik krijg overigens regelmatig mails ([email protected]) van mensen met ondernemersplannen. Blijf dat vooral doen; ik vind het fantastisch om te helpen waar ik dat kan.

Saluti,
Carlo Lanza

Reageer op artikel:
Italian Manners: the final step
Sluiten