Redactie
Redactie Life 27 december 2016

Is Monte dei Paschi te redden? Dit kun je ook met dat geld doen

Je hebt het ongetwijfeld vernomen: ’s werelds oudste bank, de Italiaanse Monte Dei Paschi di Siena, staat op omvallen. Er is een nood reddingsplan in werking gezet waaruit bekend is geworden dat er €8.8 miljard nodig is om behoud van de bank te bewerkstelligen. Dat zijn serieuze pegels: eens kijken of wij die aan iets anders op kunnen maken.

Nu hebben wij het afgelopen jaar ook weer over heel wat dure zaken geschreven: van exclusieve hypercars tot de dikste villa’s en penthouses, peperdure jachten en zeldzame horloges of flessen drank. Challenge accepted: eens kijken of wij €8.8 miljard kunnen stukslaan op wat mooie spullen. Je kunt een bank redden, of….

Waar willen we wonen?

Een goed financieel plan begint natuurlijk met degelijke huisvesting. Wij hebben ons oog laten vallen op een aantal optrekjes:

Het duurste woonhuis van Amerika
Het duurste penthouse in New York
Het duurste woonhuis in China
Het duurste penthouse in Chicago
Het hoogste penthouse van New York
En doe ook maar die toko van Rupert Murdoch. En weet je: doe ook maar alle huizen van Donald Trump.

Nou, wij hebben ons best wel gedaan. Even een optelsommetje: aan al deze huizen hebben wij nu €1.5 miljard besteed. Een aardig begin.

Wat willen wij rijden?

Nu zouden we talloze dealers af kunnen struinen, op zoek naar de meest exclusieve supercar, maar we worden al moe van de gedachte. Weet je wat: we kopen “gewoon” de exclusiefste autocollectie ooit geveild. Hij kost €65 miljoen en dan beschikken wij in één klap over onder andere twee Bugatti’s Veyron, een Lambo Miura, een Ferrari Enzo, Een Mercedez-Benz 300 SL en nog veel meer moois.

Alright, €65 miljoen erbij, dat brengt de teller op €1.565 miljard.

Waar willen wij op vakantie?

Zoals het de goede Nederlander betaamt, willen wij twee keer per jaar op vakantie. Een keer naar de zon en een keer naar de sneeuw. Deze zomer gaan wij naar Bodrum om drie weekjes te tukken in één van ’s werelds duurste vakantie-oorden. Da’s goed voor €1 miljoen. Drie weken wintersport kunnen er ook nog wel vanaf. Val D’Isere in Frankrijk lijkt ons wel wat, specifiek Le Chandon, waar wij voor €30.000 drie weken een chaletje boeken.

Tellen we even een miljoentje bij ons subtotaal op en dan blijft de teller steken op €1.566 miljard. We hebben zwaarder geschut nodig.

We willen een bootje

Tussen de vakanties door willen wij ook nog wel een beetje reizen. Een mooi jacht is dan geen overbodige luxe. Dit exemplaar van de puissant rijke Rus Andrey Melnichenko lijkt ons wel wat. Moeten we wel even €275 miljoen aftikken.

Zijn we er al? Hmm, de teller staat nu op €1,816 miljard.

En een vliegtuig

Voor de dagen waarop we geen trek hebben in zeebenen, moet er natuurlijk wel een private jet klaarstaan. Doe dan maar meteen de grootste en duurste ter wereld: deze €542 miljoen kostende Boeing 747.

Kijk, dat tikt aan. We zijn nu €2,358 miljard kwijt.

Maar wacht, die 747 is natuurlijk wel chique, maar niet bijster snel. Deze supersonische privéjet wel. Doe er daar ook maar eentje à €113 miljoen van, aub.

Subtotaal: €2,471 miljard

Onze dranken

Wij willen wel wat te drinken hebben aan boord van onze vliegtuigen en ons superjacht. Kopen we zonder blikken of blozen ’s wereld duurste drankcollectie met daarin enkele prachtige cognacs, whiskies, wodka’s, een brandy en een limoncello. Zijn we toch weer €42 miljoen armer.

Tussenstand: €2,513 miljard

Even bulken

We zijn nog lang niet in de buurt van de vereiste €8.8 miljard, dus we gaan even tempo proberen te maken: wij kopen hier even lekker impulsief de duurste auto ooit verkocht (omdat deze nog niet in onze duurste collectie voorkwam): een Ferrari van €54 miljoen, genieten van het duurste etentje ter wereld (kost je €1.8 miljoen), het duurste polshorloge ooit geveild (een Patek Philippe van €10 miljoen) en ’s wereld duurste sneakercollectie met een waarde van €720.000. Een totaal van een slordige €66 miljoen.

Dat brengt het subtotaal op € 2,52 miljard… pff.

We kopen Real Madrid

Een beetje high roller heeft tegenwoordig zijn eigen voetbalclub. Willen we meteen goed doen, dus we maken een dikke vinger naar de oliesjeiks van deze wereld door ’s wereld duurste voetbalclub te kopen: Real Madrid, met een geschatte waarde van €3.45 miljard.

Inmiddels hebben wij nog net geen €6 miljard uitgegeven.

De laatste poging: de 10 duurste privé-eilanden

We weten van gekheid niet meer wat mij moeten met al ons geld. In een ultieme wanhoopspoging om €8.8 miljard te spenderen, kopen wij de tien duurste privé-eilanden ter wereld. Dat is goed voor de lieve som van €436 miljoen.

That’s all we had… we blijven steken op net geen €6,5 miljard. De conclusie: Monte dei Paschi is niet te redden.

Reageer op artikel:
Is Monte dei Paschi te redden? Dit kun je ook met dat geld doen
Sluiten