Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 23 jan 2019

Is de accu van je smartphone snel leeg? Geef de winter de schuld!

Valt het je op dat de accu van je smartphone snel leeg is? Grote kans dat dit ligt aan het weer. Vooral in de winter kan de accu sneller leeg lopen dan normaal of zelfs plotseling uitvallen, zelfs als je zeker weet dat de accu nog redelijk vol was. Logisch als dan met vragen zit. Je verwacht immers niet dat je accu het met 20% gaat begeven.. Ligt het dus aan de accu of aan het weer?

Lege smartphone-accu door de kou

Klachten over het (snel) leeglopen van de accu van de  smartphone zijn niet onbekend. Vaak heeft dit te maken met een slecht functionerende app of een accu die gewoon slecht is. Toch hoeft een verklaring voor het snelle leeglopen van de accu niet in die hoek te worden gezocht. De lage temperaturen in de winter vormen vaak een logische verklaring.

Om de werking van de accu van je smartphone te kunnen begrijpen, is een klein beetje kennis van natuurkunde handig. De accu van je smartphone loopt in de winter namelijk niet sneller leeg dan anders. Wat er wel aan de hand is, is dat de kou het proces van het voorzien van stroom aan je smartphone door de accu beïnvloedt.

Een accu werkt langzamer bij lage temperaturen

“De accu van een smartphone werkt normaal gesproken bij een elektrische spanning van tussen de 2,7 en de 4,35 volt”, zegt batterijdeskundige Henk Jan Bergveld van de TU Eindhoven. De accu-indicator op je smartphone geeft namelijk niet aan hoe ‘vol’ de accu is, maar hoeveel spanning de accu nog kan leveren. Dit is dus ook een verklaring voor de waarschuwing die je bij veel smartphones krijgt als de lading van de accu kritiek begint te worden, bijvoorbeeld als er nog maar 20% over is. “Als de spanning ongeveer 3,5 volt is, is de accu voor 50 procent opgeladen.”

Om goed te kunnen functioneren, heeft de smartphone een minimale spanning nodig. Komt deze spanning onder de 2,7 volt, dan werkt de smartphone niet meer. Is dat niveau bereikt, dan valt de telefoon uit.

Kou beïnvloedt elektrische spanning

Leuk verhaal, maar wat heeft dat nu te maken met het winterse weer? Eerlijk gezegd: heel veel. De werking van de accu komt erop neer dat elektronen in de accu zich verplaatsen. Van negatief naar positief. “Die reacties verlopen met een bepaalde snelheid”, zegt Bergveld. “Dit proces gaat langzamer als het koud is. Dat verhoogt de weerstand waarmee de accu zijn opgeslagen elektrische energie aan de smartphone levert. Het gevolg is dat de spanning in elkaar zakt als de smartphone stroom uit de accu wil trekken”, aldus de wetenschapper. “De smartphone wil de stroom eruit trekken, maar dat lukt niet.” Het gevolg is dat je smartphone een lager batterijpercentage aangeeft. Het is dus als het ware een vorm van zelfbescherming van de smartphone. Ongemak, maar geen blijvende schade. 🔥Lees ook: ‘5 betaalbare smartphones van AliExpress die de moeite waard zijn’

Nu

Reageer op artikel:
Is de accu van je smartphone snel leeg? Geef de winter de schuld!
Sluiten