Kenneth Luijk
Kenneth Luijk Life 21 aug 2016

Irish Revenge: Conor McGregor verslaat Nate Diaz

Zo’n 5 maanden geleden schokte Nate Diaz de vechtsportwereld toen hij in UFC 196 Conor McGregor liet aftikken. Volgens McGregor kwam dit omdat hij zich had ingesteld op een gevecht met Rafael dos Anjos (Nate Diaz verving hem vanwege een blessure). Diaz daarentegen had maar 11 dagen om zich voor te bereiden. Het 2de gevecht (UFC 202) beloofde dan ook van een heel ander kaliber te zijn en dat was het ook!

Diaz lijkt in het voordeel. Hij is zwaarder, langer en zijn bereik is groter. McGregor (de featherweight-kampioen) heeft er zoals altijd van te voren alle vertrouwen in dat hij de partij gaat winnen. Beide heren komen elkaar tegen in de welterweight-klasse (Diaz vecht normaal in de lightweight gewichtsklasse). Het gevecht gaat over vijf rondes van vijf minuten

De eerste ronde

Wat een wereld van verschil tussen de Conor McGregor van het eerste gevecht en de McGregor van het tweede gevecht. Hij heeft alle touwtjes in handen en hanteert een totaal andere tactiek. In plaats van vol op zijn tegenstander te duiken, houdt hij afstand en countert hij perfect. Elke keer als Diaz wat probeert, krijgt hij een goede stoot te verwerken. Diaz die van nature meer een bokser is, krijgt de een naar de andere lowkick op zich afgevuurd. Het standbeen heeft het in de eerste ronde al zwaar te verduren. De Amerikaan valt zelfs een keer op de grond na een goede stoot van de Ier. McGregor blijft echter wachten totdat Diaz opstaat. Hij vermijdt het grondgevecht. De eerste ronde gaat volledig naar McGregor.

Ronde twee

De 2de ronde kent twee gezichten. In de eerste helft weet Diaz totaal niet wat hij moet doen. Hij wordt 2 keer tegen de vlakte geslagen en de lowkicks van McGregor zijn dermate effectief dat iedereen nu al begint te denken: hoe lang nog? Opeens lijkt McGregor het conditioneel zwaar te krijgen. Misschien door de spanning, wie zal het zeggen? Diaz zoekt McGregor op en ook al loopt de Ier een paar keer goed weg: hij moet er op een gegeven moment toch aan geloven. McGregor krijgt een paar goede stoten te verwerken en raakt het initiatief zelfs even helemaal kwijt. Ondanks dat, gaat deze ronde toch naar McGregor.

Ronde drie

Houdt Mcgregor het vol? Is er sprake van een conditioneel probleem? The Notorious probeert van het gevecht weg te lopen, maar Diaz blijft goed drukzetten. Keer op keer komt de Ier weer vast te zitten in een clinch. Uiteindelijk is er geen ontkomen meer aan en krijgt McGregor een paar goede hoeken en body shots te verwerken. Diaz is weer helemaal terug. Het gevecht zal nu zelfs beslist kunnen worden in het voordeel van de Amerikaan, maar McGregor wordt gered door de bel. Deze ronde gaat naar Diaz.

Ronde vier

Is dit het einde voor Conor McGregor? Het lijkt er wel op. Diaz blijft de Ier opzoeken, maar krijgt zelf ook een aantal stoten op het gezicht te verwerken. Zoveel dat hij met zijn handschoenen telkens het bloed voor zijn ogen moet weghalen. Ineens heeft McGregor een nieuwe dosis energie gevonden. Hij weet een paar keer goed uit de clinch te komen en maakt het Diaz in de slotseconden erg lastig. De Amerikaan krijgt opnieuw veel klappen op het gezicht. Het is lastig om te zeggen wie deze ronde naar binnen heeft gesleept. Als wij een keuze zouden moeten maken, zouden we toch weer voor McGregor gaan.

Ronde 5

De laatste en beslissende ronde. Mcgregor oogt vermoeid. Hij ontwijkt het gevecht en krijgt daarvoor een middelvinger van Diaz. Diaz probeert druk te zetten, maar weet niet zo goed hoe. Keer op keer probeert hij de Ier naar de grond te werken, maar dit lukt simpelweg niet. Diaz krijgt een paar goede stoten te verwerken, maar in de derde clinch neemt hij het weer over. McGregor vecht tegen de klok. Hij kan niet meer. Nog 30 seconden. Diaz zet alles op alles. McGregor probeert zoveel mogelijk stoten te blokkeren. Nog 10 seconden. Eindelijk krijgt Diaz de Ier naar de grond, maar het is te laat. De toeter gaat en het gevecht is over. Deze ronde geven wij aan Diaz.

De beslissing

Wat een gevecht! Dit moet wel één van de meest spectaculaire gevechten in de geschiedenis van de UFC zijn. Fans voting: 65% procent voor McGregor. Wij denken ook dat de Ier gewonnen heeft. Diaz zocht daarentegen wel telkens het gevecht op, daar zal de jury ook naar kijken. Bovendien komt McGregor in zowel de 3de als de 5de ronde goed weg: gered door de toeter, zullen wij maar zeggen. Maar toch: de jury beslist: Conor McGregor wint.

De Ier heeft zijn revanche genomen, of zoals hij het mooi verwoordde: ‘The king is back motherf*ckers‘. McGregor pakt de microfoon en zegt dat het 1-1 staat. Wil Nate een revanche, dan zal hij naar zijn gewicht (featherweight) moeten zakken en dan laat hij wel zien wie de baas is. Diaz vindt dat hij had gewonnen en stemt in met een rematch. Een rematch levert beide heren natuurlijk ook een aardig zakcentje op. McGregor verdiende (volgens de Amerikaanse commentator) $3 miljoen met dit gevecht en Diaz $2 miljoen. Deze slag was voor Conor McGregor, maar de oorlog is nog niet voorbij.

(Foto’s: GettyImages)

Reageer op artikel:
Irish Revenge: Conor McGregor verslaat Nate Diaz
Sluiten