Pim Jansen
Pim Jansen Hebbedingen 13 sep 2018

Is het voor jou de moeite waard om te upgrade naar de iPhone Xr en Xs

Met de komst van de nieuwe iPhone-toestellen zijn er twee vragen die prangend zijn. Ten eerste: wat is er verbeterd, en ten tweede: is het zinvol om je huidige telefoon om te ruilen voor een nieuwe? Wij doken in de iPhone Xs Max, Xs en Xr om je het antwoord te geven.

De details van de nieuwe iPhones

Natuurlijk, niemand wil met een verouderd toestel voor de dag komen. Voor je het weet ben je het onderwerp van een hilarische discussie als je jouw iPhone 7 op tafel legt. Nu is het vaak wel zo dat, als het om een Apple product gaat, men eerder geneigd is om diep in de buidel te tasten om het nieuwe toestel aan te schaffen. Of dat logisch is hangt af van veel factoren en niet op de laatste plaats van het model dat je nu mogelijk al bezit.

Moet je een nieuwe iPhone kopen? Laten we het onderzoeken en de feiten op een rij zetten. De belangrijkste specificaties per toestel zijn als volgt:

iPhone XR

 • 6,1-inch LCD-scherm “Liquid Retina”
 • 64 GB, 128 GB of 256 GB opslagruimte
 • Rode, gele, witte, koraal, zwarte en blauwe afwerkingen
 • A12 Bionic-chip
 • 12MP camera aan de achterzijde, 7MP “TrueDepth” -camera aan de voorkant
 • Prijs: variërend van 859,- tot 1029,- euro

iPhone XS

 • 5,8-inch OLED-scherm;
 • 64 GB, 256 GB of 512 GB opslagruimte;
 • gouden, ruimtegrijze en zilveren afwerkingen;
 • A12 Bionic-chip;
 • 12 MP groothoek- en telecamera’s; 7MP “TrueDepth” -camera aan de voorzijde
 • Prijs: variërend van 1.159,- tot 1.559 euro

iPhone XS Max

 • 6,5-inch OLED-scherm.
 • 64 GB, 256 GB of 512 GB opslagruimte;
 • gouden, ruimtegrijze en zilveren afwerkingen;
 • A12 Bionic-chip;
 • 12 MP groothoek- en telecamera’s; 7MP “TrueDepth” -camera aan de voorzijde
 • Prijs: variërend van 1.259,- tot 1.659,- euro
iPhones Xs Xs Max en Xr

 

Wat moet je doen als je een iPhone X bezit?

Met de originele iPhone X heb je al een redelijk bijzonder toestel in handen. De productie van deze smartphone stopt namelijk. De “oude” X wordt als het ware vervangen door de drie nieuwe toestellen van Apple. Er is dan ook geen goede reden waarom je opnieuw zo veel geld zou moeten investeren in het nieuwste model. Ja, de nieuwe generatie is beter, maar de verschillen zijn te klein om je huidige toestel nu al in te leveren. Leuk feitje: oudere toestellen zoals de iPhone 8 en zelfs de iPhone 7 blijven gewoon in het assortiment. Waarvan de laatste zeer scherp geprijsd wordt.

Als je een upgrade uitvoert – en in feite is het niet zo heel zinvol om te upgraden, krijg je niet zoveel andere hardware of betere hardware. Dat wil niet zeggen dat de A12 Bionic-chip in de iPhone Xs niet sneller is: Apple claimt prestatieverbetering van 15 procent voor zijn twee “prestatie” -kernen; een snelheidsboost van 50 procent ten opzichte van de Apple-ontwerp GPU; en een groot, sappig brein met een octacore processor die vijf biljoen bewerkingen per seconde aankan (meer dan acht keer de “magere” 600 miljard bewerkingen per seconde van je huidige apparaat).

Buiten de specificaties om

Laten we iets verder gaan dan de specificaties. In het dagelijks gebruik is je iPhone X waarschijnlijk snel genoeg voor alles wat je maar nodig hebt. Je gebruikt augmented reality waarschijnlijk niet dagelijks en de camera- en fotoverwerking van je smartphone functioneert goed genoeg. Kortom, hoe graag Apple het ook anders wil zien, een apparaat met meer processorkracht dan je huidige iPhone X zal je geen betere app-ervaring bieden behalve in de meest extreme gevallen. De kans is minimaal dat je ooit op je huidige iPhone een app zult gebruiken die je doet denken: “Goh, ik heb waarschijnlijk een sneller toestel nodig. Dit is verschrikkelijk.”

Of je daar dus deze exorbitant hoge prijzen voor wenst neer te leggen is uiteraard geheel aan jezelf. Zijn de andere verbeteringen van de iPhone Xs een dure upgrade waard? Nee, maar als je echt graag wilt, kunt je iPhone X waarschijnlijk nu al voor minstens vijfhonderd euro verkopen op een van de vele inruilplaatsen (of eBay), zodat je de pijn van het hogere prijskaartje een beetje kunt verzachten. Maar over het algemeen is het beter om te wachten op het volgende nieuwe toestel van Apple.

Als je een iPhone 8/8 Plus bezit

Deze wordt een beetje lastiger. Je bent waarschijnlijk gewend aan de Home-knop en als je de plus hebt ben je waarschijnlijk gewend geraakt aan de Portrait-modus. Die eerste ga je bij een upgrade in ieder geval kwijtraken en je zult zelf moeten bepalen hoe erg je dat vindt. De Portrait-modus hoef je ook niet kwijt te raken, maar dan moet je wel voor het toptoestel gaan en die is behoorlijk prijzig.

Net als voorheen blijft ook het prestatieargument bestaan. Traag is de iPhone 8 natuurlijk niet, maar er begint nu toch wel echt een kloof te ontstaan richting het nieuwe vlaggenschip. Een ander veel gehoord argument voor een upgrade is de afmetingen van de iPhone Xs. De standaard iPhone XS geeft je meer display dan de iPhone 8. Dat is aantrekkelijk en als je wilt vasthouden aan de gigantische omvang van de iPhone 8 Plus, krijgt je een scherm van 6,5 inch op de iPhone Xs Max. Ook krijg je een veel beter uitziend OLED-scherm, een hogere pixeldichtheid en alle fotografische verbeteringen, evenals optische beeldstabilisatie en een iets snellere lens (ƒ / 2.4 versus ƒ / 2.8). En vergeet de Animoji/Memoji niet.

Ben je in het bezit van een iPhone 8 of 8 plus, dan kan dit een mooi moment zijn om voor een upgrade te gaan. Zeker omdat je oude toestel op dit moment nog wat waard is. Als je een goede prijs kunt krijgen voor je oude toestel is een upgrade naar de nieuwste iPhone net iets minder zwaar voor je portemonnee.

Upgrade of niet

Upgraden naar een nieuwer model is dus zeker een optie. Als je een iPhone 8 gebruikt, overweeg dan om een iPhone Xr te gaan gebruiken. De camerafuncties zijn interessant genoeg, ook al wordt Apple’s smartphone zelf groter dan je gewend bent.

De iPhone Xs is een nog grotere stap vooruit natuurlijk, maar als je niet werd beïnvloed door het all-screen toestel van vorig jaar, zul je waarschijnlijk niet zo overtuigd zijn om zo veel te betalen voor de verbeteringen ten opzichte van de iPhone Xr:

 • OLED “True Tone” -weergave;
 • een tweede, telelens;
 • een iets kleinere vormfactor;
 • meer portretbelichtingseffecten

Als je een iPhone 8 Plus bezit, wil je waarschijnlijk een iPhone Xs gebruiken. De iPhone Xr kan voelen als een kleine stap terug van de iPhone 8 Plus. De iPhone Xs daarentegen geeft je een iets groter (OLED) scherm in een veel kleinere vormfactor, wat meer opvalt als een upgrade voor zijn (weliswaar hogere) prijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is het voor jou de moeite waard om te upgrade naar de iPhone Xr en Xs
Sluiten