Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 29 oktober 2018

Eerste iPhone XR reviews: kan de budget telefoon van Apple overtuigen?

De iPhone XR is sinds vorige week op de markt en het is dus hoogtijd om te kijken hoe de eerste reacties zijn op het toestel. We kunnen nu namelijk uit eerste hand vernemen of het toestel inderdaad zo goed is als Apple het doet voorkomen. De eerste indrukken zijn in ieder geval positief, maar er zijn natuurlijk ook wat beperkingen te melden.

Instapmodel of meer?

De grote vraag is natuurlijk of het instapmodel wel kan concurreren met de grotere versies of dat het gewoon een uitgeklede variant is. Nu is een downgrade van een gewild apparaat altijd een kwestie van inleveren op de kwaliteit, maar in het geval van de iPhone XR is daar weinig van te merken. Het meest opvallende verschil is daarom wellicht de display. Natuurlijk kun je voor een (veel) lager bedrag geen topprestaties verwachten en dus kun je een review van de iPhone XR het beste samenvatten door te stellen dat de perfecte display gewoon 250 dollar waard is. Dat is namelijk het verschil uitgedrukt in geld.

Geen AMOLED maar wel een goed scherm

De iPhone XR heeft dus geen AMOLED-scherm, maar een LCD display van 6.1 inch. De processor is identiek, net als andere technische hoogstandjes zoals gesture control, wireless opladen en iOS 12. Als je de iets mindere kwaliteit van het scherm voor lief kunt nemen, is de iPhone XR gewoon een goede keuze.

Voor de oplettende iPhone idolaat valt behalve de display, ook de iets dikkere randen op. Zeker in vergelijking met de XS uitvoering. De iPhone XR zal het ook zonder 3D touch moeten doen. Dit euvel wordt opgevangen door de haptische feedback (trillen) in combinatie met het slimme software-design waardoor het toestel net zo responsive is als de XS of XS Max.

De camera valt op

Een ander groot verschil tussen de iPhone XR en de grotere familieleden is de camera. Daar is duidelijk op bezuinigd door Apple. De iPhone XR heeft in ieder geval slechts één cameralens en dat zorgt duidelijk voor wat beperkingen. De telelens van de XR versie zorgt voor een ongewenst effect. Als je een foto neemt van een groep mensen staan die met de telelens een stuk dichterbij in vergelijking met een foto van dezelfde groep mensen, maar nu genomen met een iPhone XS of XS Max. Is de perfecte foto een absolute voorwaarde voor je, dan is de iPhone XR misschien niet helemaal jouw ding. Aan de andere kant beschikt de iPhone XR wel over een bijzonder goede accu. Volgens Apple zelfs de beste sinds jaren.

iPhone XR review: The iPhone you should buy

The iPhone XR has only one rear camera and an LCD screen. But with a lot of the same features as the more expensive iPhone XS, Scott Stein thinks it’s the best of the bunch. Here’s why.

Kleurvariaties van iPhone XR

Een ander pluspunt van de iPhone XR is het aantal beschikbare kleuren. Geen standaardkeuze tussen zwart of wit, maar gewoon lekker je eigen kleurtje kiezen. Die mogelijkheid is wellicht niet iets wat de doorgewinterde Apple fanaat gewend is, maar het kan wel de twijfelde consument over de streep trekken.

Conclusie

De iPhone is zeker geen volledig uitgeklede versie van de iPhone XS of XS Max. Wat wel opvalt is de resolutie van het scherm in combinatie met de prijs. Je betaald gewoon veel omdat het een Apple is. Kijk je puur naar de specificaties dan zijn er veel meer mogelijkheden. Een Pocophone F1 is beduidend goedkoper en heeft een hogere schermresolutie. De vraag is natuurlijk of je liever gezien wilt worden met een Apple of met een Android toestel.

De iPhone XR is dan ook een compromis. Het toestel heeft in ieder geval alles in zich wat je minimaal mag verwachten van een iPhone. Je krijgt een beduidend goed toestel voor dat geld. Geen high-end performance toestel, maar wel de sterke iOS ervaring voor een acceptabele prijs.

OneMoreThingApparata

Reageer op artikel:
Eerste iPhone XR reviews: kan de budget telefoon van Apple overtuigen?
Sluiten