Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 17/11/2018

iPhone XR review: prima toestel voor een betere prijs

Voor de smartphone-liefhebber met een redelijk ruim budget is het feest de laatste tijd. Apple heeft recentelijk drie toestellen gelanceerd: de iPhone XS, de XS Max en het ‘budgetmodel’ in de vorm van de iPhone XR. Laatst genoemde heeft iets mindere specificaties, maar is desondanks erg gewild dankzij de relatief vriendelijke prijsstelling. Wij probeerden het toestel een tijdje uit en kwamen tot de volgende conclusies. 

iPhone XR: de eerste kennismaking

Qua uiterlijk is de iPhone XR bijna gelijk aan de duurdere familieleden XS en XS Max. Ook hier treffen we een glazen achterkant aan wat draadloos opladen mogelijk maakt. Het scherm van de XR beslaat nagenoeg het hele toestel en ook de notch aan de bovenkant is aanwezig. Tot zover de overeenkomsten. ⚡️Lees ook: ‘Heeft het voor jou zin om een iPhone XS of XS Max te kopen?’ ⚡️

Brede randen en een LCD-scherm

De iPhone XR zit met afmeting van 6.1 inch precies tussen de iPhone XS en XS Max in. Wel valt het op dat de randen een stuk minder dun zijn in vergelijking met de duurdere exemplaren en ook de kleur is net even anders, iets minder zwart. Het zorgt een beetje voor een ‘My First Sony’-gevoel. Het display van de iPhone XR is dan ook van een andere kwaliteit dan wat we aantreffen bij de andere twee toestellen. De XR heeft geen OLED scherm, maar een doodgewoon LCD scherm. Dat is niet heel erg, het functioneert prima.

iphone xr review

Minder modern, maar zeker niet minder goed

Het probleem met Apple was (en is) de doelgroep: consumenten met een ruim budget die graag het nieuwste van het nieuwste willen hebben en ook bereid zijn daar een behoorlijk bedrag voor neer te leggen. Iphone toestellen  zijn niet goedkoop en daar komt met de iPhone XR ook geen verandering in. Het is geen goedkope smartphone, maar een goedkope iPhone. Om een van de jongste iPhone modellen betaalbaar te houden heeft Apple een aantal besparingen doorgevoerd. Gelukkig zijn deze zeer acceptabel en doen niks af aan de kwaliteit van het apparaat. In vergelijking met andere toestellen in hetzelfde segment presteert de iPhone XR zeker niet ondermaats, het doet hooguit wat minder modern aan door de dikkere randen.

Eén camera minder

Naast het gebruik van een LCD-scherm is er ook op de camera bezuinigd. Dit wordt pas echt duidelijk aan de achterzijde. In plaats van twee camera’s heeft de iPhone XR er maar een. Op zich is dat geen probleem, ook met één camera kun je heel goed uit de voeten. Het nadeel van het ontbreken van een tweede camera aan de achterzijde is dat de diepte veel minder in de foto’s zichtbaar is. Dit euvel wordt keurig verholpen door softwarematige trucs. Zo maak je ook met één camera mooie portretfoto’s met diepte. De iPhone XR stelt je daarnaast in staat om, net als bij de XS uitvoering, zelf te bepalen hoe vaag de achtergrond moet zijn. Een van de andere concessies die je zal moeten accepteren is dat de XR alleen foto’s met diepte-effect van mensen kan maken. Bij het vastleggen van andere objecten gaat dit niet lukken.

Net zo snel als de iPhone XS en XS Max

  • Lekker snel, alles reageert smooth.
  • Face unlock werkt erg goed, is snel en betrouwbaar.
  • De A12 Bionic-chip zorgt voor een optimale ervaring wat betreft de snelheid

Als je overweegt om een iPhone XR aan te schaffen, ben je wellicht snel geneigd om te denken dat er een goedkope chip in zit. Wellicht is dit de grootste verrassing: de iPhone XR beschikt net als de duurdere modellen over de A12 Bionic-chip. Dit garandeert een soepel werkend toestel. Je apps openen razendsnel, de Face ID werkt perfect en ook het spelen van relatief zware games is geen probleem. Het valt op dat het bekijken van YouTube filmpjes bijzonder aangenaam is. De keurweergave is nagenoeg perfect en je ondervindt in feite weinig hinder van het ontbreken van een OLED-scherm. Dat is zonder twijfel een pluspunt van het toestel.

Een hoesje of case is zeker geen overbodige luxe

Bij een eerste ervaring valt het wellicht op dat het toestel behoorlijk glad is, het gebruik van een hoesje is dan ook zeker geen luxe. Ook het formaat kan voor sommigen even wennen zijn. Ben je gewend aan de kleinere toestellen, dan voelt de iPhone XR behoorlijk groot en lomp aan. Voor mensen met kleinere handen is het wellicht niet de meest voor de hand liggende keuze. Wat betreft de duur van de batterij scoort de iPhone XR bijzonder goed en lijkt het zelfs beter te doen in vergelijking met de iPhone XS en XS Max.

Conclusie

Als we alles op een rij zetten is de iPhone XR zonder meer een goede keuze. Het toestel is in meer kleurvariaties verkrijgbaar dan de iPhone XS en is beter betaalbaar (859 euro). Kun je met de beperkingen leven (vooral de dikke schermranden), dan steek je in vergelijking met de XS uitvoering gewoon 300 euro in je zak, dat is namelijk het prijsverschil tussen beide uitvoeringen. Al met al genoeg reden om aan te nemen dat de iPhone XR wellicht de populairste iPhone zal worden.

Reageer op artikel:
iPhone XR review: prima toestel voor een betere prijs
Sluiten