Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Hebbedingen 16 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

De iPhone SE 2020: 6 redenen om de budget iPhone (niet) te overwegen

Van Apple zijn we gewend dat ze één keer per jaar een nieuwe en vooral prijzige smartphone op de markt brengen. Ook in 2020 zal er weer een nieuw vlaggenschip gaan verschijnen, maar daar blijft het deze keer niet bij. De techgigant uit Cupertino gaat namelijk nog deze maand een heuse ‘budget’ iPhone op de markt brengen. Maar hoe enthousiast worden we eigenlijk van de iPhone SE 2020?

Grote kans dat je al eens gehoord hebt van de iPhone SE. Dit model verscheen namelijk voor het eerst in maart 2016. Wat Apple gedaan had was het op dat moment nieuwste model opnieuw uitbrengen, maar dan in een oud jasje. De originele iPhone SE leek technisch gezien namelijk veel op de iPhone 6s, maar qua uiterlijk op de 5s. Het resultaat was een ‘budget’ iPhone die al snel een cultstatus verwierf.

6 redenen om (niet) enthousiast te zijn over de iPhone SE 2020

Dat trucje gaat Apple dit jaar dus herhalen met de iPhone SE 2020. Ditmaal hebben ze de iPhone 8 nieuw leven ingeblazen door deze te voorzien van een nieuwe chip. De oude A11-chip is vervangen door de A13-chip die ook te vinden is in de iPhone 11 (Pro). Je kunt de iPhone SE 2020 dus het best zien als een sterk opgevoerde iPhone 8 voor een prijs die, voor Apple’s begrippen, zeer laag is. Maar is dat genoeg om enthousiast te worden?

Redenen om de iPhone SE 2020 wel te kopen

Reden 1: de prijs

Voor veel mensen is de hoge prijs een reden om geen iPhone te kopen. De smartphones van Apple behoren tot de absolute top, en daar moet je dan ook flink voor in de buidel tasten. Het enige goedkope alternatief is een ouder model of een tweedehands/refurbished iPhone kopen. Daar komt nu dus verandering in. De iPhone SE 2020 is namelijk verkrijgbaar vanaf 489 euro.

Apple iPhone SE 2020 kleuren
De iPhone SE 2020 is verkrijgbaar in het zwart, wit en rood. (Afbeelding: Apple)

Voor dat geld krijg je een gloednieuwe iPhone die nagenoeg net zo snel is als de iPhone 11 (Pro). Zeker als je niet per se het allernieuwste hoeft te hebben, maar wel voor een iPhone wil gaan, is dit perfect. De standaard versie beschikt over 64GB opslag. Je kunt de iPhone SE 2020 ook krijgen in een 128GB en 256GB uitvoering. Deze kosten respectievelijk 539 euro en 659 euro.

Reden 2: compact

Niet alleen de prijzen van smartphones zijn de laatste jaren flink gegroeid, ook de toestellen zelf worden steeds groter. De kleinste versie van de iPhone 11 zit tegenwoordig al op 5,8 inch. Veel mensen willen liever een wat handzamer toestel en in dat geval ben je bij de iPhone SE 2020 aan het juiste adres. De nieuwste telg in de iPhone familie is namelijk 4,7 inch en past dus prima in je broekzak.

Reden 3: de terugkeer van de fysieke homeknop
Met de komst van de iPhone X nam Apple afscheid van de fysieke homeknop. Daar konden de meesten snel aan wennen, maar dat geldt niet voor iedereen. Er is nog steeds een grote groep fans die hunkert naar een fysieke knop om terug te keren naar de home screen. Die mensen worden nu op hun wenken bediend, want de homeknop is op de iPhone SE 2020 weer in volle glorie aanwezig.

Apple iPhone SE 2020
De iPhone Se 2020. (Afbeelding: Apple)

Redenen om de iPhone SE 2020 niet te kopen

Reden 1: verouderd ontwerp

Qua specificaties mag de iPhone SE 2020 dan wel een moderne smartphone zijn, maar dat geldt niet voor het uiterlijk. Het toestel ziet eruit als een iPhone 8 (uit 2017) en dat is inmiddels toch wel een verouderd ontwerp. We zijn tegenwoordig gewend dat smartphones bijna één en al scherm zijn. En in dat licht voelt de iPhone SE 2020 met zijn schermranden toch wel verouderd aan.

Reden 2: bescheiden camera

Met de iPhone 11 en met name de iPhone 11 Pro kun je schitterende plaatjes schieten. Met de iPhone SE 2020 zal dat minder zijn. Waar de huidige vlaggenschepen twee of drie lenzen hebben, moet de SE het doen met slechts eentje. Deze presteert dankzij de A13-chip wel beter dan de camera van de iPhone 8, maar lijkt verder niet heel bijzonder. Ook ontbreekt de nachtmodus.

Reden 3: ontbrekende functies zoals Face ID

Het gaat helaas niet mogelijk zijn om je iPhone SE 2020 met je gezicht te ontgrendelen. De gezichtsscanner ontbreekt en dus ondersteunt het toestel geen Face ID. Ook kun je daardoor geen Animoji of Memoji meer maken. Gelukkig kun je dankzij de fysieke homeknop wel weer gebruik maken van Touch ID (ontgrendelen met je vingerafdruk).

Enthousiast?

Er zijn dus genoeg redenen om de iPhone SE 2020 in huis te halen, maar ook om deze goedkopere iPhone te skippen. Het is dus sterk afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Heb je geen enorm hoge eisen en ben je op zoek naar een betaalbare en compacte iPhone, dan is de met afstand de beste keuze. Stel je wat hogere eisen en zoek je een echt moderne iPhone? Koop dan een 11 (Pro) of wacht tot later de jaar de iPhone 12 op de markt komt.

De iPhone SE 2020 is vanaf 17 april om 14:00 te bestellen en Apple verwacht de eerste toestellen te leveren op 24 april. Meer weten over deze nieuwkomer van Apple zoals alle specificaties, klik dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
De iPhone SE 2020: 6 redenen om de budget iPhone (niet) te overwegen
Sluiten