Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Hebbedingen 13 jan 2020

Apple komt nagenoeg zeker met een budget iPhone, dit kun je verwachten

In 2016 presenteerde Apple voor het eerst een goedkopere versie van hun geprezen smartphone. De zogenaamde iPhone SE (Special Edition) verscheen dat jaar als betaalbaar alternatief voor de iPhone 6S. Die keuze legde Apple geen windeieren, want het toestel vloog over de toonbank. In 2018 maakte Apple bekend een punt te zetten achter de iPhone SE. Sindsdien is het wachten op een opvolger en deze zogenaamde iPhone SE 2 lijkt nu toch echt steeds dichterbij te komen.

De laatste tijd verschijnen er steeds meer geruchten die erop wijzen dat de aankondiging van de iPhone SE 2 aanstaande is. Dat we al weten wat we kunnen gaan verwachten van de betaalbare iPhone is vooral te danken aan Ming-Chi Kuo. Als het op Apple aankomt is hij één van de meest betrouwbare analisten. Inmiddels beweert hij het nodige te weten over de opvolger van de iPhone SE. Wij zetten alles op een rijtje.

iPhone SE 2 of toch iPhone 9?

Met een betaalbare iPhone lijkt Apple een specifieke doelgroep te willen bedienen. Namelijk de groep gebruikers die wel gebruik wil maken van een iPhone, maar niet bereid is om hier meer dan 800 euro voor te betalen. Nu worden deze mensen gedwongen om een ouder toestel te kopen met daarbij het risico dat deze op den duur niet meer ondersteund wordt. Neem bijvoorbeeld de eigenaren van een iPhone 6. Zij kunnen niet upgraden naar iOS 13. Voor deze mensen zou een iPhone SE 2 uitkomst kunnen bieden.

Of iPhone 9. Het is namelijk nog maar de vraag of de opvolger van de SE ook dezelfde naam krijgt als zijn voorganger. Volgens rapporten zou het betaalbare toestel ook de iPhone 9 kunnen gaan heten. Apple koos ervoor om van 8 naar X (10) en vervolgens naar 11 te gaan. Het numerieke gat dat daardoor is ontstaan, kan nu opgevuld worden. Dat is niet ondenkbaar, want volgens de geruchten pas het toestel uitstekend tussen de 8 en de X en 11.

Er zingen verschillende geruchten rond die beweren dat de iPhone SE 2 / iPhone 9 qua design vooral op de iPhone 8 lijkt. Zo zijn er al renders die laten zien dat de toestellen nagenoeg identiek zullen zijn. Voor nu lijkt de 4.7-inch iPhone SE 2 / 9 alleen wel ongeveer een halve millimeter dikker te zijn en een andere achterkant dan de iPhone 8 te krijgen. Hier is gekozen voor het matte glas zoals we dat ook zien bij de iPhone 11.

Portretmodus ondanks enkele lens

Dit betekent dus ook dat de homeknop inclusief Touch ID gaat terugkeren. Of je daarnaast ook gebruik kunt maken van Face ID is nog onduidelijk, maar het lijkt er niet op. Wat verder opvalt is dat er volgens Ming-Chi Kuo gekozen is voor een camerasysteem met een enkele lens. Deze keuze is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt om de kosten te drukken. Hierdoor is er wel twijfel of de iPhone SE 2 / iPhone 9 de beschikking gaat krijgen over Apple’s alom geprezen Portretmodus. Dit zou namelijk met behulp van software ook met een enkele lens mogelijk kunnen zijn.

Wat Ming-Chi Kuo ook beweert te weten, is in welke kleuren we de iPhone SE 2 / iPhone 9 kunnen gaan verwachten. Naast Space Gray en zilver zal ook rood beschikbaar zijn. Die laatste kleur komt na het succes van de rode iPhone 8 niet als een verrassing. Deze verscheen een half jaar na de release van de gewone iPhone 8 en bleek vervolgens een populaire optie.

Net zo krachtig als de iPhone 11

Als we naar de specs kijken lijkt het erop dat Apple de iPhone SE 2 op dezelfde manier benadert als diens voorganger. Net als in 2016 zal de betaalbare iPhone beschikken over de krachtigste hardware die voorhanden is. Dit betekent dat we, wanneer we de iPhone SE 2 / iPhone 9 open schroeven, een A13 processor tegenkomen. Dit is de meeste recente en krachtige processor van Apple die ook gebruikt wordt in de iPhone 11 en iPhone 11 Pro.

Toch is de iPhone SE 2 / iPhone 9 niet helemaal even krachtig als zijn duurdere broertje. Volgens geruchten moet het nieuwe toestel het namelijk doen met minder RAM geheugen. 3GB in plaats van 4GB. Op dit gebied levert het toestel dus iets in, maar daar zul je bij normaal gebruik waarschijnlijk weinig van gaan merken.

Wat gaat de iPhone SE 2 kosten?

Zo komen we bij misschien wel de belangrijkste reden om een iPhone SE 2 / iPhone 9 te kopen: de prijs. Wat je straks moet neerleggen voor het toestel zal bepalend gaan zijn voor het succes. Volgens Kuo moet de Amerikaanse consument straks 399 dollar gaan neerleggen voor de iPhone SE 2 / iPhone 9. Voor dat bedrag krijg je de 64GB versie. De 128GB variant gaat naar verluid tussen de 449 en 499 dollar kosten. Euro prijzen worden niet genoemd, maar waarschijnlijk wordt de dollar aanduiding gewoon vervangen door een euroteken.

iPhone 8 in het rood
De iPhone 8 gaat verdwijnen, maar de rode kleur blijft. (Afbeelding: Apple)

Deze prijsstelling gaat naar alle waarschijnlijkheid ook invloed hebben op de iPhone 8. De verwachting is dat deze uit de line-up van Apple gaat verdwijnen. De iPhone 8 is namelijk duurder en minder krachtig dan de nieuwkomer en daarmee dus overbodig.

iPhone SE 2 verschijnt in 2020

Wat nog rest is de vraag wanneer de iPhone SE 2 / iPhone 9 op de markt gaat komen. Als we Ming-Chi Kuo mogen geloven, gaat dat niet lang meer duren. De analist verwacht dat het nieuwe “budgettoestel” nog in het eerste kwartaal van 2020 aangekondigd gaat worden. Ergens in maart ligt het meest voor de hand. Apple heeft in het verleden wel vaker in die maand nieuwe producten aangekondigd, waaronder in 2016 ook de originele iPhone SE.

Volgens Kuo heeft Apple met de iPhone SE 2 / iPhone 9 een duidelijk doel voor ogen. Dat is om iPhone 6 en iPhone 6 Plus gebruikers een nieuwe alternatief te geven. Deze oudere toestellen ondersteunen geen iOS 13 en dus ook geen Apple TV+ en Apple Arcade. Deze diensten worden voor Apple steeds belangrijker. Het is daarom in hun eigen belang dat zo veel mogelijk klanten de beschikking hebben over een nieuw toestel. Dus ook de mensen die niet bereid zijn om meer dan 800 euro te betalen.

Hoge verwachtingen

Volgens Analisten is de toevoeging van een betaalbaar en krachtig toestel een slimme zet. Zij voorspellen namelijk dat Apple in staat is om voor het einde van dit jaar 30 miljoen iPhone SE 2 / iPhone 9 modellen te verkopen. Denken jullie dat Apple met dit toestel goud in handen heeft? Laat het weten in de comments.

Benieuwd waar Apple in 2020 nog meer mee gaat komen? Dat lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

9 to 5 Mac

Reageer op artikel:
Apple komt nagenoeg zeker met een budget iPhone, dit kun je verwachten
Sluiten