Redactie
Redactie Stuff 9 mei 2016

‘iPhone invloedrijkste gadget ooit gemaakt’

Denk even terug aan je jeugd en probeer je dan te herinneren hoeveel invloedrijke gadgets je al voorbij hebt zien komen. Van je eerste spelcomputer tot je eerste mobieltje: innovaties die een grote impact hebben gehad op je leven. Maar wat zijn nu de invloedrijkste gadgets geweest? Time zette hun 50 keuzes op een rijtje met als winnaar: Apple’s iPhone. Hierbij onze favorieten uit de lijst.

#1 Apple iPhone

In 2007 was Apple de eerste fabrikant die een telefoon uitrustte met een echt krachtige CPU. Het zorgde voor een smartphone die het segment herdefinieerde. Vooral zijn menu-opzet, integratie van apps en de app store hebben volgens Time de manier waarop wij communiceren, gamen, shoppen en werken voor altijd veranderd.

#2 Sony Trinitron

In 1968, toen de kleuren tv net voorzichtig in opkomst kwam, lanceerde Sony hun Trinitron-techniek: de eerste kleuren tv met drie separate kleuren die gezamenlijk een kleur bepalen. Deze technologie zorgde voor een gigantische boost in verkopen van kleuren tv’s. In 25 jaar tijd verkocht Sony meer dan 100 miljoen tv’s met deze techniek.

#3 Apple Macintosh

Apple is met twee apparaten vertegenwoordigd in de top 3, een behoorlijke prestatie. Apple wordt in deze lijst verkozen boven Windows omdat de Macintosh niet alleen een (destijds) prachtig stuk software introduceerde; de hardware en bediening waren ook vernieuwend.

#4 Sony Walkman

Ook een tweede notering voor Sony in de absolute top. Absoluut terecht, met deze Walkman. Waarschijnlijk heeft een deel van de Manners-lezers niet eens meer zo’n ding gehad in zijn jeugd. De heren die er wel eentje hebben gehad, weten wat voor revolutie dit apparaatje ontketende. Eindelijk je muziek overal mee naartoe nemen. De Walkman plaveide de weg voor de Discman en latere mediaspelers als de MP3-speler.

#5 IBM Model 5150

De Model 5150 ontketende een revolutie op de pc-markt. Niet alleen vanwege dit gebruiksvriendelijke model zelf, maar ook vanwege zijn DOS operating system, dat IBM na lancering van de Model 5150 ging licenseren.

#6 Victrola Record Player

De moeder der alle muziekspelers. De karakteristieke hoorn dient nog steeds ter inspiratie voor menig (retro)ontwerp.

#7 Regency TR-1 Transistor Radio

‘s Werelds eerste transistor radio was – hoewel misschien nu wat minder sexy – mogelijk een nog grotere innovatie dan de Walkman. Dit was namelijk ‘s werelds eerste portable muziekdevice. Eindelijk konden mensen hun radio overal mee naartoe nemen. Vergeet niet: in 1954 was de radio nog de #1 bron van communicatie. Een prijs van 50 dollar maakte ‘m voor de meeste mensen betaalbaar.

#8 Kodak Brownie Camera

In 1900 bracht Kodak met deze eenvoudige camera fotograferen naar de massa. Voor een dollar had je zo’n simpel boxje waarmee je foto’s kon maken. Een nieuwe film kostte ook slechts een dollar. De Brownie Camera stond aan het begin van het ontstaan van een compleet nieuw segment.

#12 Philips N1500 VCR

De eerste Nederlandse bijdrage in deze lijst vinden we op plek 12. Philips was met de N1500 VCR de eerste fabrikant die een videorecorder op de consumentenmarkt uitbracht. Dat was in 1972, het jaar waarin mede dankzij deze recorder de strijd tussen VHS en BetaMax in het voordeel van VHS werd beslecht. De nieuwprijs destijds was zo’n 500 euro. Nu zou dat zo’n 5000 euro geweest zijn.

#13 Atari 2600

De moeder der alle spelcomputers kwam in 1977 op de markt. Het was voor de eerste keer dat mensen thuis een arcadegevoel konden ervaren. De spelcomputer dreigde even te floppen maar enige tijd na zijn release kwam Atari met de games Space Invaders en Pac-Man, waarna het hek van de dam was.

#15 Nintendo Entertainment System

De wereldberoemde NES. De spelcomputer waarmee zovelen van ons zijn opgegroeid, met iconische games als Super Mario en Duck Hunt. Zes jaar na de Atari 2600 herdefinieerde Nintendo’s spelcomputer de industrie.

#16 Nintendo Game Boy

Nog een klapper van Nintendo: de Game Boy, de eerste serieuze handheld spelcomputer. Menigeen van ons zal dankbaar geweest zijn dat deze mee ging in de auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk.

#19 JVC VideoMovie Camcorder

Tja, vergeleken met een smartphone waarmee je in een handomdraai 4k-video’s schiet, is dit natuurlijk een dinosaurus, maar in 1983 keerde JVC de markt op zijn kop met één van de eerste consumenten video recorders. Het was niet de eerste, maar werd wel de populairste, met dank aan Back to the Future, waarin Marty McFly er eentje gebruikte.

#21 IBM Thinkpad 700C

Toen de IBM Thinkpad 700C in de vroege jaren 90 op de markt kwam, waren er al diverse laptops beschikbaar. Het was dus geen pionier maar wel een model dat een volgende stap zette. Niet alleen met zijn superieure technische specificaties, maar vooral dankzij zijn 10.4 inch kleurenscherm, dat veel groter was dan dat van zijn rivalen. Derhalve werd de Thinkpad 700C zo’n beetje de eerste volwaardige vervanger van een desktop.

#22 TomTom GPS

Anno 2016 wordt bijna elke nieuwe auto geleverd met ingebouwde navigatie. De markt voor losse units heeft het lastig maar niemand zal ooit vergeten wat TomTom voor deze markt heeft betekend. Veel mensen noemen elk navigatiesysteem nog altijd TomTom, hetgeen wel aangeeft wat voor een impact deze GPS device heeft gehad.

#25 Apple iPad

Apple wachtte relatief lang met de komst van de iPad. Het lijkt wellicht al erg lang geleden maar de iPad is pas 6 jaar op de markt. Voor de iPad waren er al andere tablets, maar hun interface was niet geschikt voor touch bediening. Met de iPad bracht Apple de user experience van hun iPhone naar de tablet markt.

#26 Commodore 64

Voor veel mensen hun eerste pc. Een briljant ding: een computer verpakt in een toetsenbord die je op een tv aan kon sluiten. Nog steeds is het ‘s werelds bestverkochte computermodel ooit.

#27 Polaroid Camera

Instagram avant la lettre. Een totaal nieuwe manier van fotografie en anno 2016 de droom van iedere hipster.

#28 Amazon Kindle

Amazon was groot geworden als online boekenwinkel en deed met deze Kindle een briljante nieuwe zet. Het werd met afstand de populairste e-reader ooit. In 2010 werd het Amazons best verkochte product ooit en gaf-ie het startschot voor de verdere uitbreiding van de winkels digitale strategie.

#30 Toshiba SD-3000 DVD-speler

Midden jaren 90 werd al snel duidelijk dat VHS zijn langste tijd gehad had. Er zou binnen enkele jaren een opvolger komen, maar wat zou die opvolger zijn? Enkele fabrikanten zetten in op Super-VHS en er werd geëxperimenteerd met digitale dragers, maar Toshiba wist het zeker: de DVD-speler zou het nieuwe ding worden. Zij brachten hun eerste speler al in 1996 op de markt, ver voor de massa.

#31 Sony PlayStation

In een tijdperk waarin iedereen gewend was aan cardridges in consoles (even schoonblazen voor je ‘m erin deed) kwam Sony in 1994 met de Playstation. Een jaar of twee later brak-ie wereldwijd door. Zijn techniek en graphics waren echte game changers. Zijn opvolger PlayStation 2 werd ‘s werelds bestverkochte spelcomputer ooit.

#34 Nokia 3210

Ging nooit stuk.

#39 Oculus Rift

Jawel, ook voor hypermoderne innovaties is plaats in Time’s lijst. De Oculus Rift is nog maar het begin van de opkomst van virtual reality. Maar wat voor een begin! Over een aantal jaar kijken wij zeer waarschijnlijk terug op dit apparaat als de bril die een compleet nieuwe beweging startte.

#40 Sony Discman D-50

Met de D-50 was Sony er vroeg bij: de consumentenindustrie had pas een jaartje het nieuwe digitale muziekformat Compact Disc omarmd toen Sony al met een portable variant kwam. Het gebruiksgemak en de audiokwaliteit waren superieur aan die van de Walkman.

#42 Fitbit

Anno 2016 lopen er haast meer mensen met Fitbits dan met horloges. Deze wearable opende voor veel consumenten de deuren naar fitness tracking. Iets dan nu heel gewoon lijkt, maar pas een paar jaar op deze schaal mogelijk is.

#44 Nest thermostaat

Een smarthome? Die term kennen we pas een paar jaar. De ‘slimme’ thermostaat Nest was één van de devices die deze stroming op gang bracht. In 2014 werd Nest overgenomen door Google. De Nest was de eerste stap naar een smart en connected home.

#46 DJI Phantom

Eén van de populairste drones en één van de eerste modellen die, dankzij een hoge mate van autonomie, grotere drones toegankelijk maakte voor amateurs en hobbyisten.

#48 Segway

Vergeet hoverboards: de Segway was de eerste stap in personal vehicles: een gyroscopisch wonder dat zich al snel bewees als bron van vertier voor toeristen en ultiem vervoersmiddel op beursen en vliegvelden.

#49 Makerbot Replicator

De Makerbot Replicator was de eerste 3D printer voor de consumentenmarkt die ook daadwerkelijk betaalbaar was voor de consument: het was de eerste 3D printer met een prijskaartje onder de 2000 dollar.

#50 Google Glass

Google Glass sloeg niet zo aan als gehoopt en misschien ook wel verwacht. Vooral op het gebied van privacy is er nogal wat de doen rondom Google’s augmented reality bril. Het had een device voor de massa moeten worden maar is vooralsnog te duur en te geeky. Echter: Google Glass toont de mogelijkheden van augmented reality in een bril aan en kan worden gezien als startschot voor een segment dat de komende jaren verder ontwikkeld zal worden.

Dit waren onze favorieten uit de lijst. Wil je de volledige lijst zien, kijk dan hier.

Reageer op artikel:
‘iPhone invloedrijkste gadget ooit gemaakt’
Sluiten