Stuff

Dossier iPhone 8: meer duidelijkheid over het design?

Alle voorspellingen van betrouwbare bronnen op een rijtje

Nu steeds aannemelijker wordt dat de iPhone 7 een soort overgangsmodel is voor Apple en de aankondiging van de iPhone 8 al in 2017 verwacht wordt, verzamelen wij alle geruchten in dit artikel. We kiezen niet zomaar voor geruchten, maar alleen voor voorspellingen door betrouwbare bronnen. Ben jij meer een Samsung-fan? Dan hebben wij hier een artikel met geruchten rondom de Galaxy S8

De visie van de meestervoorspeller – Oktober 2016

Ming-Chi Kuo had het bij het rechte eind met zijn voorspellingen voor de iPhone 6, iPhone SE en iPhone 7. Als hij een voorspelling doet over hoe de iPhone 8 eruit zal komen te zien, let iedereen dus wel op. Zo denkt-ie dat de iPhone 8 eruit komt te zien:

manners-iphone-8

Kuo denkt verder dat er drie varianten komen van de iPhone 8: een 4.7 en 5.5 inch (Plus) versie (net als nu) én een 5.8 inch Pro-versie. De 5.5 en 5.8 inch moeten een OLED-scherm krijgen.

Meer speculatie over features en uiterlijk – December 2016

HypeBeast komt met nieuwe voorspellingen over de iPhone 8. Het uiterlijk dat zij voorspellen, lijkt iets realistischer dan dat van Kuo.

Een concept van de iPhone 8

HypeBeast verwacht dat de iPhone 8 een scherm met gebogen randen krijgt, net als de Samsung Galaxy S7 Edge. Verder moet de standaard OLED (deze bron verwacht een OLED-scherm op alle varianten) de telefoon nog platter maken. Ook maken zij melding van een touch-id sensor in het beeldscherm, draadloos opladen en zetten zij ook in op een scherm met een grootte van 5.8 inch. Hier wordt echter met geen woord gerept over verschillende varianten, maar wel verwacht HypeBeast dat het toestel door de nieuwe techniek sowieso meer gaat kosten dan de iPhone 7.

mock-up iPhone 8
Foto: Forbes/Veniamin Geskin

Een hele smak geld en de varianten – December 2016

Een nieuwe dag dus ook nieuwe geruchten en speculaties omtrent de iPhone. Laten we beginnen met het slechte nieuws, want de iPhone 8 gaat volgens Ming-Chi Kuo (alom beschouwd als een van de beste Apple analisten) alleen maar duurder worden. Apple gaat de prijzen voor haar telefoons voor het eerst in jaren weer opschudden door in te zetten op nog eens zo’n $150 boven de huidige prijs die betaalt voor de Plus. Ja heren, start maar alvast met sparen.

rode iphone 7s

Goede nieuws is wel dat de iPhone 8 niet de enige smartphone zal zijn die Apple volgend jaar rond september weer zal gaan presenteren, want de traditie van om het jaar een ‘S’ variant uitbrengen blijft volgens Mac Otakara in stand gehouden. Deze 7S en 7S Plus zullen van buiten identiek blijven aan het design dat we gewend zijn sinds de iPhone 6, maar wel komt er een nieuwe kleur erbij in het aanbod: liefhebbers van rood mogen alvast in de handen gaan wrijven.

‘All curved display’ bevestigd? – December 2016

Een concept van de iPhone 8 met 'all curve' scherm

Forbes meldt dat enkele nieuwe details van de iPhone 8 zijn uitgelekt. Naar verluidt heeft Apple een deal gesloten met rivaal Samsung, voor het leveren van ongeveer 100 miljoen plastic OLED-schermen. Waarom plastic? Plastic kan eenvoudig worden gebogen om zo de gehele voorkant van het toestel te beslaan, iets dat met glas veel minder goed zou kunnen.

Nieuwe design mock-up en lagere prijs? December 2016

Onverwachte berichten uit China waar op Weibo (de Chinese Twitter) geruchten circuleren dat de iPhone 8 niet duurder, maar juist goedkoper gaat worden dan de 7S en 7S Plus. Inderdaad: dezelfde bron meent dat er tussen de huidige 7 en de aankomende 8 toch nog een iPhone 7S gelanceerd gaat worden. Ook toont de bron, die het naar verluidt vaker bij het rechte eind heeft gehad, een nieuwe design mock-up van een mogelijke iPhone 8 en die is een tikkie minder spectaculair dan eerdere ‘all curved display’-concepten. Bovendien toont-ie een 3,5mm-audio-ingang en dat lijkt ons niet erg geloofwaardig.

Een design mock-up van de mogelijke iPhone 8
Foto: Luxury Launches

Nu.nl meldt overigens dat de iPhone 7S qua grootte tussen de standaard iPhone (4.7 inch) en de iPhone Plus (5.5 inch) in zal komen te zitten, met een grootte van 5 inch. Ook zou-ie een verticaal geplaatste duo-camera krijgen in plaats van een horizontaal geplaatst exemplaar.

TouchID ruimt veld voor nieuwe scanner? Januari 2017

Nu.nl bericht op basis van AppleInsider over een nieuwe voorspelling van Ming-Chi Kuo. Apple zou namelijk nog dit jaar komen met een nieuwe iPhone (men mag aannemen de iPhone 8, of toch de iPhone 7s?) waarop de TouchID vingerscanner is vervangen door een nieuwe sensor die in het scherm geplaatst kan worden. Het gevolg zou zijn dat de ronde knop verdwijnt. Het voedt tevens de geruchten dat de voorkant van de nieuwe iPhone volledig uit het scherm zal bestaan, aangezien de ‘home knop’ niet meer nodig is.

Draadloos laden gaat er niet komen? – Januari 2017

Eén van de meest revolutionaire features van de iPhone 8 zou het draadloos laden moeten zijn. Er gingen lange tijd geruchten over een draadloze lader waarbij de iPhone automatisch zou worden opgeladen als hij zich in de nabijheid van dit laadstation zou bevinden. Die geruchten blijken niet waar volgens de analisten van Copperfield Research. De reden is vrij eenvoudig: Apple zou hiervoor gebruik (moeten) maken van wisselstroom en recente leks en opdrachten wijzen erop dat dit niet het geval is. Aannemelijk is nog wel dat de iPhone 8 kan worden opgeladen door hem simpelweg neer te leggen op of bij een bedrade lader.

Nieuwe designs – Januari 2017

Zojuist zijn twee nieuwe renders van een mogelijk nieuw design gelekt. Ze ogen minder futuristisch maar daardoor wel realistischer. Recente speculaties als de ‘all glass’ voorkant en de verdwenen homeknop / touchID-sensor zijn erin verwerkt.

Manners iPhone 8 concept 2 Manners iPhone 8 concept 1

Video met andere benadering van de home button – 3 februari 2017

De onderstaande video is een concept van Thadeu Brandão. In eerste instantie denk je: hmm, da’s toch gewoon een iPhone 7 met een groter scherm? Nope. Brandão heeft zich laten inspireren door de nieuwe MacBook Pro. Kijk maar.

Moeten alle knoppen eraan geloven? – 9 februari 2017

Mashable meldt vandaag dat niet alleen de home button, maar wellicht álle fysieke knoppen van de iPhone 8 gaan verdwijnen. Apple vervangt deze mogelijk door drukgevoelige sensoren in de metalen behuizing. Dat klinkt next level, maar is ergens een stuk logischer én eenvoudiger: door knoppen te verbannen, kan Apple het toestel eenvoudiger waterdicht maken. Het toestel zou er dan ongeveer zo uit moeten zien:

Apple iPhone 8 concept

Prijzige jongen – 9 februari 2017

Highsnobiety meldt dat de iPhone 8 waarschijnlijk meer dan $1000 gaat kosten. Slik. Voor mensen die het toestel niet kopen, maar leasen bij een abonnement is dat mogelijk spannend nieuws met de aankomende BKR-registraties die hieraan zullen worden verbonden.

Draadloos laden min of meer bevestigd – 14 februari 2017

9to5Mac meldt dat Apple heeft bevestigd dat draadloos laden zijn intrede gaat doen op nieuwe iPhones. De vraag blijft echter: in welke vorm? Sommige bronnen hinten namelijk naar een laadsysteem a la Apple watch, maar dat zou dus absoluut niet draadloos zijn. Het enige verschil is dat je niet langer een plug nodig hebt, maar dat de telefoon oplaadt door contact te maken met de unit. Andere bronnen melden weer dat zij verwachten dat de iPhone 8 van een afstand kan worden opgeladen. Dat zou een échte noviteit zijn.

Als wij moeten gokken, zouden wij op dit punt zeggen dat je de nieuwe iPhones gaat laten door deze op een ondergrond te leggen die een draadloze verbinding heeft met een lader in het stopcontact.

‘Virtuele multifunctionele bar vervangt home button’ – 16 februari 2017

Nu.nl meldt naar aanleiding van een publicatie van de bekende voorspeller Ming-Chi Kuo dat de grootste versie van de komende iPhone in plaats van een home button en rij met multifunctionele digitale knoppen krijgt. Apple zou zich hierbij hebben laten inspireren door de touchbar op de nieuwe MacBook Pro. Kuo gaat er van uit dat het alleen de grootste variant betreft, hetgeen weer speculatie voedt dat de kleinere versie(s) het tóch moet(en) doen met een home button.

Lightning-aansluiting en snellaadmodus – 2 maart 2017

De gerenommeerde ‘voorspeller’ Ming-Chi Kuo, die je in dit artikel inmiddels veelvuldig voorbij hebt zien komen, meent te weten dat de nieuwe iPhones van Apple, dus ook de iPhone 8, niet voorzien worden van de voorspelde USB-C ingang, maar van de slankere Lightning-ingang. Apple laat ruimtebesparing prevaleren boven snelheid. USB-C is namelijk nog wat sneller dan Lightning, maar Apple acht die tweede snel genoeg. Wel krijgt de telefoon volgens Kuo een snellaadmodus. Zou een mooie bonus zijn. Bron: Nu.nl.

De nieuwe iPhone 8 wordt de duurste ooit gemaakt – 15 maart 2017

De iPhone 8/iPhone X wordt de duurste smartphone tot dusver, weet Forbes. De kosten stijging zit ‘m volgens hen vooral in de keuze voor een OLED-scherm in plaats van het gebruikelijke LCD-scherm. Door de OLED-technologie toe te passen, is het noodzakelijk om een aantal essentiële onderdelen onder handen te nemen. Dit zorgt voor een aanzienlijke kostenstijging. Verder is het flinke prijskaartje te verklaren door een aantal high-end functies en materialen, zoals supersnel (draadloos) laden en een groter scherm. Wat gaat ‘ie dan kosten? Vermoedelijk begint de meest uitgeklede variant bij duizend dollar, zo’n 940 euro.

Augmented reality? – 20 maart 2017

Apple kijkt met belangstelling naar Snapchat, zo lijkt het. Miljoenen mensen spenderen uren en uren aan het toepassen van filters op hun foto’s. Daarom werkt Apple naar verluidt aan ingebouwde augmented reality functies voor de nieuwe iPhone. Het moet mogelijk zijn om (achteraf) te spelen met scherptediepte en allerlei filters en effecten toe te passen. Bron: Nu.nl

True Tone technologie – 3 april 2017

Volgens MacRumors – deze website heeft er een sport van gemaakt om updates rond nieuwe producten van Apple juist te voorspellen – wordt de nieuwe generatie iPhones voorzien van de zogenoemde True Tone-technologie. Volgens de geruchten wordt er een ambient light sensor toegevoegd aan de iPhone 7S, iPhone 7S Plus en iPhone 8. De technologie wordt al toegepast op de 9.7-inch iPad Pro en zorgt ervoor dat het scherm zich aanpast aan het licht en de sfeer in de omgeving. Meer info over de technologie, vind je op de website van Apple.

De rumoeren rond het OLED-scherm in de nieuwe iPhone zijn onveranderd. Aartsrivaal Samsung gaat hier overigens alleen maar van profiteren, zij zijn de grooste producten van mobiele schermen. Ook de geruchten rond de prijsstijging zijn helaas nog steeds niet afgenomen, naar verwachtingen gaat het instapmodel van de iPhone 8 minstens duizend dollar kosten – zo meldt Forbes.

De nieuwe iPhone 8 krijgt waarschijnlijk een true tone display zoals de iPad pro ook heeft

Meer informatie over het ontwerp – 19 april 2017

Nu de lancering van het nieuwe toestel voorzichtig dichterbij komt, over een paar maanden is het zover, lijkt ook het design steeds meer vast te staan, zo bericht WANT. ‘Lijkt’ zeggen wij bewust, want het blijven natuurlijk geruchten. De geruchten wijzen steeds meer in de richting van een toestel zónder gebogen randen, zoals de Samsung Galaxy S8 deze wel heeft. Naar verluidt heeft Apple hiermee geëxperimenteerd, maar zetten zij in op een traditioneler scherm, maar dan wél met virtuele home button zodat er aan de voorzijde nog meer ruimte ontstaat voor het scherm. Hoe dat eruit zou kunnen zien, zie je in deze concept video.

19-04-2017 - Mitchell van der Koelen