Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 2 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

iOS 14: deze 10 nieuwe features komen naar jouw iPhone

Apple heeft onlangs iOS 14 onthuld, de volgende grote software-update voor de iPhone. Iedereen met een iPhone 6s of een nieuwer model kan de grote update komende herfst binnen hengelen.

Ontwikkelaars kunnen al met de bèta aan de slag. Onze collega’s van WANT hebben die bèta al geïnstalleerd en tonen je alle nieuwe features in de onderstaande video. Lees je liever? Geen zorgen, scroll dan even door, want onder de video hebben we alle nieuwe features ook voor je uitgeschreven!

#1 Widgets in iOS 14

Android-gebruikers kunnen er al jaren mee aan de slag, maar later dit jaar kunnen iPhone-gebruikers eindelijk ook met widgets aan de slag. Of, zoals Apple het noemt: Widgets, met een hoofdletter. Handige knoppen, blokjes met informatie of andere tegels die je op je homescreen kunt plaatsen. Van een klok tot de huidige koersen. Ook handig: Apple introduceert ook Slimme Stapel, waarmee je Widgets op elkaar kunt stapelen.

#2 App Library

Ook zoiets wat Android al jaren heeft: een App Drawer. Op dit moment moet je al je apps kwijt op je homescreen, of de pagina’s ernaast. Daardoor staat de boel al snel propvol met apps, zeker nu er ook Widgets bij komen. Apple’s oplossing? App Library. Een nieuwe plek voor al je apps, gesorteerd in handige mappen, maar ook op een rijtje raad te plegen. Zo kun je op je homescreen enkel de apps plaatsen die je vaak gebruikt, en blijft de rest netjes opgeborgen en tóch toegankelijk.

#3 Siri aanzienlijk verbeterd

Siri is eindelijk verbeterd. De ontwikkeling van de slimme assistent van Apple leek lange tijd stil te liggen, maar niks is minder waar. Ten eerste is Siri van een nieuw ontwerp voorzien, waardoor de assistent niet meer heel je scherm in beslag neemt. De assistent is een compact bolletje geworden, met antwoorden die subtieler worden weergeven. Ook kan Apple’s assistent nu meer vragen beantwoorden, audioberichten versturen en je contacten laten weten hoe laat je aankomt. Mits je Apple Maps gebruikt, zo is Apple ook wel weer.

#4 Picture-in-Picture

Je kunt Picture-in-Picture nu eindelijk ook op je iPhone gebruiken. Dat houdt in dat video geminimaliseerd in het hoekje van je scherm verder gaat, terwijl je zelf bijvoorbeeld even WhatsApp checkt. Ideaal als je Netflix aan het kijken bent, of tijdens het FaceTimen. Zo kun je in deze pandemie-tijden gewoon verder lullen, terwijl je even in Safari iets opzoekt.

#5 Back Tap in iOS 14

Een verrassende nieuwe feature in iOS 14 is Back Tap. Je kunt met tikjes op de achterkant van je iPhone acties uitvoeren. Drie keer tikken en je iPhone maakt meteen een screenshot, of twee keer tikken om Siri te activeren.

Dankzij de Opdrachten-app op je iPhone kun je zelfs de acties aanpassen. Dus bijvoorbeeld twee tikjes op de achterkant om WhatsApp te openen, of drie keer tikken om snel je zaklamp aan of uit te zetten. Klein minpuntje: de acties worden op dit moment nog iets trager uitgevoerd dan je zou willen.

#6 App Clips

Na Google’s Instant Apps gaat Apple ook apps opdelen in kleinere stukken. Daardoor hoef je enkel het deel van een app te downloaden dat je nodig hebt. Voorbeeld: je bent bij een lokale koffiezaak, waar je middels een speciale app wilt betalen. Je scant de NFC-code van de koffiezaak, en Apple download enkel het deel van de app van die toko die je nodig hebt. Daardoor hoef je niet steeds complete apps binnen te hengelen.

#7 Geluidsherkenning

Je iPhone kan dankzij iOS 14 levens gaan redden. Die update is namelijk voorzien van Geluidsherkenning, een nieuwe functionaliteit waarmee je iPhone constant naar bepaalde geluiden luistert. Denk aan brandalarmen, rookmelders of een deurbel. Het is niet een feature die standaard aanstaat, maar voor bijvoorbeeld ouderen en slechthorenden kan het een zegen zijn.

#8 Digitale veiligheid

Het is de eeuwige angst van praktisch elke gebruiker: apps die stiekem mee aan het kijken of luisteren zijn. Daar maakt iOS 14 korte metten mee: wanneer een app je camera of microfoon gebruikt, schijnt er continu een indicatielampje bovenin je scherm. Groen voor je camera, oranje voor je microfoon. Zo ben je er altijd van op de hoogte.

#9 CarKey

Het uitrollen van CarKey is grotendeels ook afhankelijk van welke autofabrikanten mee gaan werken en welke auto je hebt, maar de feature voelt als de toekomst. Wat het inhoudt? Je kunt vanaf iOS 14 je iPhone of Apple Watch gebruiken om je auto te ontgrendelen, vergrendelen of zelfs te starten. Het eerste merk dat ermee aan de slag gaat is BMW, met de 2021 BMW 5 Series.

#10 Memoji

Apple heeft Memoji ook een mooi likje verf gegeven. Er komt een berg nieuwe haarstijlen bij, de opties voor hoofdbedekking worden flink uitgebreid en hetzelfde geldt voor de beschikbare emoties. Ook tof: vanaf aankomende herfst groeien Memoji met jouw leeftijd mee. Hoe ouder jij wordt, hoe ouder je Memoji eruit gaat zien. Ook toepasselijk: Apple voegt mondkapjes toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
iOS 14: deze 10 nieuwe features komen naar jouw iPhone
Sluiten