Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 26 juni 2019

iOS 13, iPadOS en macOS Catalina nu al proberen? Zo installeer je de beta

Tijdens WWDC 2019 werd het al aangekondigd: de nieuwste versies van de besturingssystemen voor de smartphone, de iPad en de Mac. Daar moeten we nog even op wachten, maar inmiddels kun je al wel de bètaversies van iOS 13, iPadOS en MacOS Catalina downloaden en installeren. Voor je echter fanatiek aan de slag gaat: weest voorzichtig. Het zijn immers beta-versies en dus is er geen garantie op stabiliteit van het nieuwe besturingssysteem.

Ben je al een beetje ervaren met het installeren van een nieuw besturingssysteem dan weet je ongetwijfeld dat je altijd eerst een back-up moet maken. Wil je het echt goed doen, gebruik dan geen apparaat dat je nodig hebt voor je dagelijkse werkzaamheden, maar gebruik bij voorkeur een ander toestel. Zo voorkom je in ieder geval onverwachte verrassingen.

De Apple beta-versies: maak eerst een back-up

Als het de allereerste keer is dat je een back-up maakt, doe dit dan in het geval van een iPhone of een iPad via iTunes of iCloud. Ga je een back-up maken van je Mac, gebruik dan Time Machine. Door het maken van een back-up voorkom je het verlies van belangrijke data. Je kunt je device altijd weer terug zetten naar de oorspronkelijke staat.

Is de back-up gereed, dan is het tijd voor het serieuze werk: het installeren van de nieuwe software om zodoende alle nieuwe functies in iOS 13, iPadOS 13 of MacOS Catalina te ontdekken.

Zo kun je iOS 13 en iPadOS downloaden

Om de bètaversies van de nieuwe besturingssystemen te bemachtigen zul je moeten beschikken over een AppleID. Hiermee haal je de gewenste versie binnen. Daarvoor moet je wel zijn aangemeld bij het ‘Apple Beta Software Program’. Mocht je dat nog niet hebben gedaan, doe dat dan nu nog even via deze link.

iOS 13 iPadOS MacOS beta Apple

Vanaf die pagina kun je het juiste profiel downloaden. Na het succesvol downloaden open je de instellingen op je toestel. Daarna kun je de update installeren.Tik op ‘Profiel gedownload’ en de installatie wordt gestart. Na de reboot kun je de update uitvoeren bij Instellingen → Algemeen → Software-update.

MacOS Catalina

Het installeren van de beta-versie werkt op de Mac computer vergelijkbaar. De stappen zijn nagenoeg identiek en ook hier kun je de juiste versie downloaden nadat je via beta.apple.com je Mac hebt geregistreerd. De update verschijnt vervolgens onder ‘Software-updates’ in je instellingen. Volg de instructies op het scherm. Als je alles goed hebt gedaan beschik je als een van de eersten over een Mac met de nieuwste beta-versie.

One More Thing

Reageer op artikel:
iOS 13, iPadOS en macOS Catalina nu al proberen? Zo installeer je de beta
Sluiten