Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 19 sep 2018

Hier is iOS 12! En deze nieuwe functies ken je (waarschijnlijk) nog niet

De bezitters van een iPhone of iPad zullen het sinds 17 september hebben gemerkt, iOS 12 is gelanceerd. De update zit boordevol verbeteringen. Apple heeft met name veel kleine functies weggestopt die je niet meteen zult zien. Dat wordt dus zoeken, gelukkig hebben we het een en ander al voor je onderzocht zodat je met een flinke voorsprong optimaal kunt genieten van alle mogelijkheden van iOS 12.

Is het een telefoon? Is het een trackpad?

Veel mensen weten niets af van deze functie, maar je kunt een e-mail of een sms-bericht omzeilen door van je telefoon een trackpad te maken. In eerdere versies van iOS moest je 3D Touch gebruiken. Dit werkte gewoon niet altijd.

Het is nu veel gemakkelijker te gebruiken omdat je gewoon op de spatiebalk van het toetsenbord moet tikken en vasthouden.

Tweede Face ID profiel

Zeg maar dag tegen Touch ID. Met iOS 12 stappen we definitief over op Face ID. Apple weet dat veiligheid optimaal moet zijn en dus maken ze het lekker moeilijk voor derden om je telefoon te ontgrendelen. Natuurlijk kun je altijd je toegangscode delen, maar het is minder veilig en mensen hebben vaak de neiging om dergelijke codes te vergeten. Je kunt dus heel eenvoudig een tweede Face ID profiel aanmaken.

Ga naar Instellingen > Face ID & wachtwoord > Een alternatief gezicht instellen. Ta-da, tweede gezicht is ingesteld.

De net even iets slimmere ‘Niet Storen’ functie

Als je de niet-storen-functie niet gebruikt omdat je deze altijd vergeet het uit te schakelen, dit is nu verleden tijd. Je kunt nu 3D Touch in het Control Center gebruiken om ‘Niet Storen’ een uur lang in te schakelen, tot vanavond (of de volgende ochtend), tot het einde van een evenement of totdat je een locatie verlaat.

Vergeet niet dat dit een van de krachtigste tools is als het gaat om het minder gebruik maken van je telefoon.

Stil alstublieft

Zelfs als je de niet-storen-functie niet gebruikt, is de kans groot dat je veel te veel meldingen ontvangt. Veeg op het vergrendelingsscherm naar de melding om ‘Rustig bezorgen’ in te schakelen. Notificaties worden dan geluidsloos bezorgt en laten je telefoon niet zoemen en negeren het vergrendelingsscherm volledig. De enige manier om ze te bekijken, is door het Berichtencentrum handmatig te bezoeken.

AirPods als hoortoestel

Slechthorend? ga dan naar Instellingen > Controlecentrum > Aanpassen en voeg “Horen” toe. Met de functie ‘Live Luisteren’ kunt je de AirPods in hoortoestellen veranderen.

Als je het moeilijk vindt om naar gesprekken in een drukke omgeving te luisteren, is dit een belangrijke en aangename functie.

Je bent je wachtwoord vergeten maar het is prima

Apple heeft de manier waarop wachtwoordmanagers werken in iOS 12 verbeterd. Als je al een wachtwoordbeheer van derden gebruikt, zoals 1Password, LastPass of Secrets, wordt het gebruik ervan veel makkelijker.

Ga naar Instellingen> Wachtwoorden en accounts> Wachtwoorden automatisch aanvullen. je kunt inloggen op websites en accounts met behulp van je eigen gegevens van de externe wachtwoordbeheerder zonder deze te hoeven openen.

De codes: 637-201

Wat betreft eenmalige codes (als je tenminste nog steeds gebruik maakt van tekstberichten), zal iOS de binnenkomende sms-berichten scannen om de eenmalige codes automatisch te kopiëren en te plakken.

Versleep die Memoji

Hoera, Memojis zijn hier! Natuurlijk kunt je spraakberichten opnemen en deze in Berichten verzenden. Maar vergeet niet om selfies te nemen met je Memoji.

Je kunt de Memoji ook slepen en neerzetten bovenop een foto of een bericht.

Favicons in Safari

Op je iPad kun je eindelijk favicons inschakelen voor browsertabs – die kleine icoontjes in de tabbladbalk. Op deze manier kun je veel eenvoudiger vinden wat je zoekt.

Ga naar Instellingen > Safari.

Nummer vergeten?

Het is zo vervelend als je steeds een nummer in je hoofd hoort, maar je kunt de naam van het nummer niet onthouden. Misschien ken je die ene regel van de tekst gewoon wel, maar weet je de titel niet meer.

Je kunt nu die songtekst typen in Apple Music. Met de service kun je nu zoeken op Lyrics.

Shortcuts

De meest krachtige functie van iOS 12 is duidelijk Siri Shortcuts, in het Nederlands Opdrachten genoemd. Gecombineerd met Apples Opdrachten-app kun je acties en commando’s activeren met een eenvoudige zin.

De Opdrachten-app is gratis beschikbaar in de App Store. Tijd om na te denken over je eigen ochtendroutine!

Tech Crunch

Reageer op artikel:
Hier is iOS 12! En deze nieuwe functies ken je (waarschijnlijk) nog niet
Sluiten