Stijn Kuster
Stijn Kuster Geld & Carrière 21 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Investeren in sneakers: 5 vragen aan Outsole-baas Frank Klerks

Met schoenen kun je tegenwoordig best wat geld verdienen. Kwestie van slim inkopen en op het juiste moment verkopen. We spreken met Frank Klerks, oprichter van Outsole. “Ik verzamel al sinds mijn 14e sneakers en heb nog nooit een verkeerde investering gedaan.”

Als je een beetje slim investeert, valt aan van alles geld te verdienen. Of het nou om zeldzame LEGO-sets of Bitcoin gaat: als je op het juiste moment inkoopt en verkoopt, maak je winst. In deze rubriek spreken we met experts en investeerders. In deel 2 duiken we in de wereld van de sneakers met Frank Klerks, eigenaar van Europa’s grootste tweedehands sneakerplatform.

In gesprek met Outsole-baas Frank Klerks

De liefde voor sneakers begon al jong bij Frank Klerks. “Ik kocht op mijn veertiende mijn eerste Nike Air Max 1 en vond ze zo tof dat ik er direct meer wilde hebben. Ik kon van mijn kleedgeld alleen niet meer dan een paar per jaar kopen”, blikt de ondernemer terug.

Investeren in Bitcoin: 5 vragen aan trader en analist Madelon Vos

“Al snel kwam ik erachter dat ik ze ook weer kon verkopen, zelfs voor een paar tientjes meer. Op die manier bekostigde ik mijn eigen verzameling.” De zolderkamerhobby groeide uit tot Outsole, Europa’s grootste online winkel voor tweedehands sneakers.

Met Outsole koopt Frank Klerks tweedehands sneakers van particulieren. Deze verkoopt hij vervolgens door aan liefhebbers en verzamelaars. Of hij bewaart ze, totdat ze meer waard worden. “Hoewel ik er mijn geld mee verdien, blijf ik diep van binnen een nostalgische verzamelaar”, aldus de ondernemer, die om deze reden geen sneakers koopt die net zijn uitgekomen.

1. De hamvraag: hoe verdien je geld met sneakers?

“Met name Nike is een ster in het gelimiteerd uitbrengen van sneakers. Als deze sneakers op de markt komen en er niet met een loting wordt gewerkt, gaan mensen met bots aan de slag om zoveel mogelijk sneakers te bemachtigen. Door deze opkopers wordt de prijs vervolgens kunstmatig hooggehouden.”

Outsole, Nike Air Max, beleggen, Sneakers,Nike Air Max 90 State Homegrown F&F Hyperstrike
Er is veel vraag naar de Nike Air Max 90 State Homegrown F&F Hyperstrike. De vraagprijs is dan ook flink: € 6000; (Afbeelding: Frank Klerks – Outsole)

“Wie geld heeft, kan geld maken. Als je voor 3.000 euro aan schoenen koopt, en de prijs schiet omhoog van 100 naar 300 of 400 euro per paar, dan kun je er serieus geld aan verdienen. Op deze manier kun je wekelijks gelimiteerde sneakers kopen.”

2. En hoe zit dat met tweedehands sneakers?

“Ik blijf een beetje een nostalgische verzamelaar. Ik koop schoenen in van particulieren om ze vervolgens voor een hogere prijs door te verkopen. Dit gaat niet altijd even makkelijk, een paar kan zo maar zes of zeven jaar liggen. Vaak wordt de voorraad alleen maar meer waard, dat is wel grappig. Daarom wacht ik soms even met het aanbieden van sneakers, wetende dat de verkoopprijs alleen maar oploopt.”

3. Aan welke modellen kun je nu geld verdienen?

“Dat hangt vooral af van de hype, vaak veroorzaakt door beroemdheden. Het kan natuurlijk ook zijn dat een schoen minder waard wordt, maar over het algemeen is het redelijk safe. Toch moet je wel de trends goed in de gaten houden. Zo ging de prijs van de Asics Gel-Lyte III een paar jaar geleden ‘sky high’, terwijl ze nu in de sale zijn beland. Op dit moment zijn de Nike SB Dunk en Jordan 1 goede sneakers om in te investeren.”

Outsole, Nike Air Max, beleggen, Sneakers, Nike Air Max 90 Eminem Charity Series.
Nike Air Max 90 Eminem Charity Series. (Afbeelding: Frank Klerks – Outsole)

“Maar ook zonder hypes valt er geld te verdienen aan sneakers. Sommige schoenen zijn zo gelimiteerd in oplage, dat je al snel marktleider bent. Door twee paar van sommige schoenen te hebben, kun je de markt in sommige gevallen al sterk beïnvloeden.”

Zo verkoopt Frank Klerks op Outsole de Nike Air Max 90 Eminem Charity Series. Hier staat geen prijs bij. De laagste prijs op sneakerhandelsite StockX is 22.000 euro. Hoewel de marktwaarde van deze sneakers hard stijgt, blijft het de vraag of er een iemand is die dat ervoor wil betalen.

4. Hoe veilig is zo’n investering?

“Sommige schoenen zijn net als een Rolex. Die worden vanzelf meer waard. Je moet alleen heel goed weten wat je koopt. Als je veel van sneakers afweet, is investeren relatief veilig. Zo is een Nike Air Max 1 niet hype-gevoelig en kan ik deze gewoon laten liggen. Belangrijk is dat je niet te snel in paniek raakt. Bijzondere schoenen verkopen niet altijd snel. Als je een paar schoenen hebt die je al twee jaar op Marktplaats hebt staan, kun je jezelf afvragen of je die ooit nog wel verkoopt. Maar ik heb duizend paar online staan en verkoop altijd wel wat.”

5. Welke sneakers zou je nooit wegdoen?

“In 2006 is er een ID – een zelf te ontwerpen versie – uitgekomen van de Nike Air Max 1 Concord. Deze was gemaakt van off-white suède en werd al snel minder mooi, doordat het gebroken wit verkleurde en geel werd. Ik heb daarom zelf een lederen versie gemaakt van dit model. Dit zijn voor mij zulke bijzondere sneakers, dat ik ze nooit zou verkopen.”

outsole, frank klerks, sneakers, investeren, sneakers, rijk worden
(Foto: Nikki van Toorn)

Op zoek naar tweedehands sneakers? Neem een kijkje op de website van het door Frank Klerks opgezette Outsole.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.