Redactie
Redactie Life 8 aug 2017

Waarom zou je niet investeren in een vakantiewoning?

Sparen op een spaarrekening is nog steeds één van de populairste en veiligste manieren om vermogen op te bouwen. Begrijpelijk, maar rendement ga je hier niet of nauwelijks meer mee pakken. Daarom zoeken wij naar andere manieren, zoals beleggen of investeren. Eén manier wordt daarbij door veel jonge mensen nog over het hoofd gezien: het kopen van een vakantiewoning.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft laten weten dat de verkoop van vakantiewoningen behoorlijk in de lift zit in ons land. In 2016 werden er 3750 vakantiewoningen verkocht; een toename van 20 procent ten opzichte van 2015. In meerdere opzichten kan een vakantiewoning een goede investering zijn. Toch lijken jongere mensen hier nog niet aan te denken. Een vakantiewoning heeft toch een beetje een 65+ imago, maar is dat wel terecht? Indien jij beschikt over een serieus vermogen én naar een manier zoekt om dit uit te bouwen, dan is zo’n huisje aan de kust of op de Veluwe helemaal zo’n slecht idee nog niet.

Wat te doen met je geld?

Vorig jaar hielden wij een eigen carrière en finance onderzoek waaruit bleek dat best een aanzienlijk percentage van de Manners-lezers in een bepaalde vorm zijn geld investeert. Wij hebben hier ook vaker over geschreven. Populaire investeringen zijn onroerend goed, whisky (of andere luxe dranken) en horloges.

De wens om te investeren is begrijpelijk. Je wil iets doen met je geld. Banken geven nog slechts marginale rentes op spaartegoed en in veel gevallen is de rente zelfs nihil of helemaal afgeschaft. De consensus is dat wij over niet al te lange tijd zelfs moeten betalen voor het stallen van ons spaargeld.

Investeren in onroerend goed is waarschijnlijk voor veel mensen een droom. Voor bijna even zoveel mensen is het echter (nog) een stap te ver. Wie echt een flink vermogen heeft, is er wellicht al mee bezig. Wie hier nog naar toe aan het groeien is, moet het niet zo zeer zoeken in een appartement in het historische centrum van een grote stad: een vakantiewoning kan een stuk bereikbaarder zijn en nog additionele voordelen bieden.

Een vakantiewoning is relatief haalbaar

Volgens het de NVM bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van een vakantiewoning 140.000 euro (Bron: Parool.nl). Een flinke som geld, maar het is een gemiddelde. Er zijn kansen voor mensen met een lager budget. Zo is de Noord-Hollandse kustregio bijzonder in trek en dat zie je terug in de prijzen. Er zijn echter ook regio’s waarin de prijzen van deze huisjes dalen, onder andere op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Niet alleen komen daar steeds meer vakantie- en recreatiewoningen op de markt; de prijzen dalen eveneens.

Een volwaardige vakantiewoning heb je al voor zo’n 60.000 euro. Als dit alsnog een stap te ver is, zijn er ook meer betaalbare alternatieven. Mensen zijn op zoek naar ontspanning, dat merken niet alleen Airbnb-verhuurders, maar ook eigenaren van recreatiewoningen en zelfs standhuisjes. Alles is verhuurbaar. Oók goedkopere vakantie- en recreatiewoningen. Voor een cottage in een stadstuin betaal je doorgaans niet meer dan 5000 – 10.000 euro. Standhuisjes kosten je flink meer (doorgaans zo’n 50.000 – 60.000 euro in de populaire plaatsen), maar dan heb je wél een huisje dat je in de zomerperiode gegarandeerd dag in dag uit verhuurt. Zeker als je een exemplaar met keuken en slaapkamer hebt.

Rendement en genot

Wat het kopen van een vakantiewoning natuurlijk extra aantrekkelijk maakt, is dat je hier zelf genot van ervaart wanneer je ‘m niet verhuurt. Je hebt een lekker tweede thuis of een prima plek voor een korte break of weekendje weg.

De relatieve haalbaarheid van vakantiewoningen in combinatie met de aantrekkelijke rente en de voordelen die je ervan kunt genieten, verklaren de populariteit en sterke stijging van de verkoop. Experts stellen over het algemeen dat een rendement van 5 tot 7 procent op jaarbasis niet onrealistisch is. Met andere woorden: zelfs met een (kleine) hypotheek kun je winst maken op een vakantiewoning. Indien je geen hypotheek nodig hebt, is het niet onmogelijk dat je jouw investering er in vijf tot tien jaar helemaal uit hebt.

Natuurlijk is er risico

Net als bij alle andere vormen van beleggen of investeren zijn er natuurlijk risico’s verbonden aan het verhuren van een vakantiewoning. Alle risico’s die gelden voor investeren in onroerend goed, zijn hier ook van toepassing. Ook moet je er natuurlijk voor zorgen dat jouw vakantiewoning op de juiste plek staat en voor mensen aantrekkelijk is om te huren. Met alleen de aankoop van de woning kom je er waarschijnlijk niet: je zult moeten investeren in de inventaris en aankleding. Dan nog heb je geen zekerheid.

Aan de andere kant: de markt voor het verhuren van vakantiewoningen is goed en zal dat naar verwachting de komende jaren nog wel blijven. Indien het echt niet rendabel is, kun je de woning altijd nog verkopen.

Reageer op artikel:
Waarom zou je niet investeren in een vakantiewoning?
Sluiten