Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 14 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Intermittent fasting en de invloed op je productiviteit

De kans is groot dat je wel eens van het dieet intermittent fasting hebt gehoord, want het wordt steeds populairder onder mensen die willen afvallen. Dat is ook niet gek: in plaats van andere diëten focust intermittent fasting zich niet op wat je wel en niet mag eten, maar op wanneer je eet. Je hoeft geen eten af te wegen of calorieën te tellen. Het enige wat je hoeft te doen is op bepaalde tijden eten en bepaalde tijden niet. Dat heeft niet alleen invloed op je gezondheid, maar ook op je productiviteit.

Intermittent fasting wordt door veel mensen gebruikt als een methode om af te vallen, maar het zou ook zomaar een boost in je carrière kunnen geven.

Intermittent fasting en productiviteit

Toch nog nooit van intermittent fasting gehoord? Dan geven we even een kleine samenvatting: letterlijk vertaald betekent intermittent fasting ‘afwisselend vasten’. Dat kan bij deze levensstijl op verschillende manieren. Zo zijn er mensen die om de dag vasten (de ene dag weinig eten en de andere dag alles wat ze maar willen), mensen die een tot twee dagen per week vasten, en mensen die een aantal uren per dag vasten en een bepaald aantal uren niet. Als je bijvoorbeeld alleen van 12:00 tot 20:00 uur eet (wat veruit de meeste mensen doen), vast je 16 uren per dag.

De meeste mensen beginnen aan intermittent fasting, omdat ze willen afvallen. Maar er zijn nog tal van andere voordelen, zoals je bloedsuikerspiegel die de hele ochtend constant blijft. Zelfs op het gebied van werk zijn er pluspunten. Mensen zeggen niet alleen meer energie te hebben als ze aan intermittent fasting doen, ook zou je een verhoogd concentratievermogen krijgen. Twitter-CEO Jack Dorsey zweert er bijvoorbeeld bij en hier lees je waarom.

Benieuwd naar alle voordelen én nadelen? Dit is alles wat je over intermittent fasting moet weten in 5 minuten

We doen er alles aan om energiek te blijven: we sporten en drinken kop koffie na kop koffie. Toch krijgen de meesten van ons bijna dagelijks te maken met een energie-crash. De mensen die zweren bij intermittent fasting zeggen dat ze zich meer gefocust, energiek en geconcentreerd voelen.

Hoewel eten ons energie geeft, kan te veel eten of minder gezonde keuzes op het gebied van eten, zorgen dat we ons sloom gaan voelen. Er is ook een theorie dat het lichaam meer efficiënt wordt met energie verbruiken als je bepaalde periodes vast, maar dat is niet bewezen. Toch geldt voor veel mensen dat intermittent fasting om deze voordelen het proberen waard is.

Deze manier van afvallen is niet geschikt voor iedereen

Ook enthousiast? Intermittent fasting mag dan voor sommige mensen voordelen met zich meebrengen, het is niet geschikt voor iedereen. Sommige mensen lukt het bijvoorbeeld niet om het vasten te combineren met hun sociale leven. Andere mensen gaan enorm veel eten als ze klaar zijn met vasten, wat natuurlijk juist niet helpt als je wil afvallen. Tip: overleg eens met je huisarts, een diëtist of een personal trainer of jij gebaat bent bij dit dieet en deze levensstijl.

Mocht je intermittent fasting willen uitproberen, dan is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en het eten te geven wanneer het dat nodig heeft. Zeker in het begin heeft je lichaam geen idee wat er gebeurt. Je kan daardoor enorm hongerig worden, een lage bloedsuikerspiegel en hoofdpijn hebben, moe zijn, duizelig worden en snel uit je slof schieten.

Je kunt daarom het beste beginnen met kortere periodes waarop je vast. Begin bijvoorbeeld met 12 uren per dag vasten en 12 uren per dag eten. Zo bouw je het langzaam op tot het populaire 16 uur per dag vasten. Misschien kun je op deze manier een graantje meepikken van die voordelen en kun je in 2021 je doelen smashen, die dus verder gaan dan alleen afvallen.

The LaddersThe Huffington Post

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.