Deze foto’s bewijzen dat originaliteit op Instagram ver te zoeken is

Als je er over nadenkt, kom je snel tot de conclusie dat originaliteit moeilijk te vinden is. De liedjes van nu klinken nagenoeg hetzelfde of de plotline van je favoriete Netflix-binge lijkt op een serie die je al jaren geleden hebt gezien. Kortom: het is moeilijk om onderscheidend te blijven, maar op Instagram gaat dat wel heel ver.

Hoewel je amper nog kunt spreken over een groot en origineel aanbod op het sociale medium, gaat het volgende wel echt heel ver. Het profiel insta_repeat deed onderzoek naar hoeveel copycats nu eigenlijk op dezelfde plek hetzelfde kiekje schieten en deze vervolgens als wereldnieuws delen. Het resultaat zie je hieronder en het is exact wat je ervan verwacht.

Vertical phone in the wild ?PT.II

1,616 Likes, 52 Comments – Insta Repeat (@insta_repeat) on Instagram: “Vertical phone in the wild ?PT.II”

Liever goed gejat, dan slecht bedacht

De curator achter insta_repeat blijft liever anoniem, maar de boodschap is zeer duidelijk”: “Hoe mooi je foto ook is, doe niet alsof je de eerste bent op deze afgelegen plek Tientallen waren je namelijk al voor.” Zo steekt ze graag de draak met deze foto’s, kijk bijvoorbeeld maar eens naar de beschrijving en de hashtags. Het gaat in dit geval niet om neppe Instagram-profielen die geen realistische weerspiegeling van de waarheid bieden, maar liever om de zogeheten Instagram-fotograven die hun werk tentoonstellen als originele kunst. Leuk geprobeerd.

Het thema is Alaska, dit is waar alle foto’s zijn genomen en waar de hikers en de kajakkers echte outdoorhelden zijn die een avontuurlijk leven leiden. In realiteit worden deze locaties expliciet opgezocht en is er van ‘zelf ontdekken’ weinig sprake. Dit is niet alleen de aanname die heerst, veel locals bevestigen het, waaronder de 27-jarige fotografe die insta_repeat beheert.

Person centered in a cave ⚠️⚠️⚠️⚠️ PT.II #peoplealoneinthewild

422 Likes, 27 Comments – Insta Repeat (@insta_repeat) on Instagram: “Person centered in a cave ⚠️⚠️⚠️⚠️ PT.II #peoplealoneinthewild”

Toegegeven: de grot, het mooie licht en het gave contrast tussen licht en donker zorgt wel voor een bijzonder plaatje. Iedereen denkt daar echter hetzelfde over.

Hand on the steering wheel ???PT.I #instagramcarshot

209 Likes, 10 Comments – Insta Repeat (@insta_repeat) on Instagram: “Hand on the steering wheel ???PT.I #instagramcarshot”

Deze foto hebben we nooit begrepen. Je rijdt dan wel over een open lege weg in de wijde natuur, maar moet je nu echt een foto maken? Let liever op de weg! Vooral als dit je manier van rijden in grote steden als Amsterdam is.

Passenger side window ?????PT.I #instagramcarshot

248 Likes, 10 Comments – Insta Repeat (@insta_repeat) on Instagram: “Passenger side window ?????PT.I #instagramcarshot”

Red house in the winter ?????PT.III #redhousesofinstagram

341 Likes, 9 Comments – Insta Repeat (@insta_repeat) on Instagram: “Red house in the winter ?????PT.III #redhousesofinstagram”

insta_repeat geeft antwoord

Het stoort haar nog niet eens zo erg dat er veel van elkaar wordt nageaapt op Instagram, ze vindt het erger dat het binnen andere media ook gebeurt. Als jonge filmmaker en fotografe ziet ze daarmee dan ook de waarde van originele foto’s en andersoortige kunstwerken verminderen. Vooral omdat het algoritme dit soort foto’s sneller omhoog plaatsen. Hierdoor is er weinig ruimte en aandacht voor origineel werk.

Instagram: niet origineel, wel mooi

Laten we dan niet alleen maar negatief zijn. Hoewel de foto’s niet origineel zijn, zijn ze wel ontzettend mooi. Sterker nog, alle shots getuigen van kwaliteit en een groot talent voor enscenering, maar helaas hebben al deze fotografen dat, dus springt geen enkele foto lekker uit de verf. Als ze nu slim zijn, kiezen ze snel voor een locatie waar echt niemand naar toe wil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

One More Thing

Reageer op artikel:
Deze foto’s bewijzen dat originaliteit op Instagram ver te zoeken is
Sluiten