Redactie
Redactie Life 3 nov 2017

Inkomensongelijkheid tussen man en vrouw? Statistieken spreken elkaar tegen

Afgelopen week werd duidelijk dat Nederland flink is gekelderd op de ranglijst van gelijkheid van mannen en vrouwen, samengesteld door het World Economic Forum. Wij zakten van plek 16 naar plek 32 en dat komt, zo stelt het forum, grotendeels door de inkomensongelijkheid van mannen en vrouwen. Mannen verdienen structureel meer, maar dit strookt niet met een belangrijke conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het World Economic Forum kijkt naar de gehele werkende populatie. Verschillen (in inkomensongelijkheid) die aan het ontstaan zijn, vallen daarom niet zo op in het grote geheel. Puur kijkend naar de ontwikkeling van twintigers en dertigers is er namelijk een andere tendens gaande: jonge vrouwen verdienen juist méér dan jonge mannen.

Inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen blijft een hot topic omdat vrouwen nog altijd worden achtergesteld op de arbeidsmarkt. Dat is waar als je kijkt naar het grote geheel, maar op de jongere arbeidsmarkt is dit aan het veranderen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Waarom vrouwen nu meer verdienen dan mannen

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt voor het eerst dat jonge vrouwen méér verdienen dan jonge mannen. De reden is volgens het CBS dat vrouwen over het algemeen hoger opgeleid zijn dan mannen en daarom instromen en doorstromen naar banen met een hoger salaris.

In het bedrijfsleven verdienen vrouwen tot hun 30ste gemiddeld meer dan mannen. In overheidsfuncties is dit gemiddeld zelfs tot hun 36ste.

Waarom mannen later meer gaan verdienen

Er is dus een omslagpunt: 30 jaar en 36 jaar voor respectievelijk non-overheids- en overheidsfuncties. Hoewel de leeftijdsgrens opschuift, is het nog wel zo dat er na deze leeftijden een sterke shift te zien is. Dit komt omdat vrouwen er uiteindelijk vaker voor kiezen om part-time te werken, zeker wanneer zij kinderen krijgen.

Belangrijke nuance

Het afnemende verschil in inkomensongelijkheid verdient wat ons betreft wel een belangrijke nuance. Wij willen zéker niet suggereren dat het vrouwen op de arbeidsmarkt voor de wind gaat, maar in jongere generaties zie je duidelijk terug dat vrouwen een inhaalslag hebben gemaakt. Omdat het World Economic Forum niet differentieert op leeftijdsgroepen (althans: dit niet duidelijk communiceert) zal het nog lang duren voordat een goede ontwikkeling die al gaande is, terugkomt in hun statistieken.

Reageer op artikel:
Inkomensongelijkheid tussen man en vrouw? Statistieken spreken elkaar tegen
Sluiten