Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 30 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Zorgen om Bitcoin als betaalmiddel: IMF luidt noodklok

De ontwikkeling van Bitcoin en andere crypto gaat als een malle. Maar is de wereld al klaar om digitale valuta te accepteren als betaalmiddel? Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit zijn zorgen en luidt de noodklok.

Na een dip eerder dit jaar is de koers van Bitcoin weer fors gestegen, en andere crypto varen in het kielzog mee. Geruchten dat bedrijven als Amazon en Tesla de digitale munten gaan accepteren als betaalmiddel spelen daarbij een grote rol. Ook PayPal heeft grote plannen.

IMF over Bitcoin en andere crypto als betaalmiddel

Klinkt leuk, digitale munten als betaalmiddel. Maar het IMF deelt een waarschuwing op Twitter. “Particulier uitgegeven crypto-assets zoals Bitcoin brengen aanzienlijke risico’s met zich mee. Deze digitale munten gelijkstellen aan een nationale munteenheid is een af te raden route op korte termijn.”

De zorgen van het IMF gaan verder dan alleen Bitcoin als betaalmiddel bij grote bedrijven. Zo is in Honduras onlangs de eerste crypto-geldautomaat geïnstalleerd en heeft Cuba dezelfde plannen.

“Voor sommige landen is het verleidelijk om crypto-activa als nationale valuta gebruiken. Veel digitale munten zijn inderdaad veilig, gemakkelijk toegankelijk en goedkoop om transacties mee uit te voeren. Maar naar onze mening wegen in de meeste gevallen de risico’s en kosten niet op tegen de eventuele voordelen”, benadrukt het IMF.

Schommelende koersen en het huidige geldsysteem

Het IMF geeft toe dat het huidige geldsysteem niet perfect en waterdicht is en geeft aan wel degelijk open te staan voor digitale valuta als Bitcoin, al moeten die volgens het fonds wel door regeringen gereguleerd worden.

Daarnaast wijst het IMF op de extreem schommelende koersen van Bitcoin en andere crypto. Handig als investeerder, maar zeer lastig voor een betaalmiddel. Wel zegt het internationale fonds op termijn potentie te zien in een digitaal geldsysteem. “Crypto’s kunnen de financiële inclusie vergroten, het concurrentievermogen van betalingsproviders verbeteren en grensoverschrijdende transacties mogelijk te maken.” Maar de algehele conclusie is dat het voor nu nog “een stap te ver” is.

⚠️ Lees de volledige alarmbrief hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.