Dit vindt IMDb de beste documentaires over de Olympische Spelen

Alrik de Jong 13 feb 2018 Media

Als je nieuwe films, series of documentaires wil kijken, check je eerst even de ratings op IMDb. En aangezien de Olympische Spelen nu in volle gang zijn, blijven we in thema. Dit vindt IMDb de beste documentaires over de Olympische Spelen.

Do You Believe in Miracles? The Story of the 1980 U.S. Hockey Team – IMDb: 8,6

De legendarische ijshockeywedstrijd waarin het studententeam van de Verenigde Staten op de Olympische Spelen van Lake Placid in 1980 geheel onverwacht wint van het de onverslaanbaar geachte Sovjet-Unie, staat bekend als ‘Miracle on Ice’. En daarbij kwam hulp uit Nederland.

Do You Believe in Miracles? The Story of the 1980 U.S. Hockey Team is een prachtige documentaire over deze bizarre finale, middenin de Koude Oorlog. De complete docu – met een IMDb rating van 8,6 – staat volledig op YouTube, hieronder zie je de hele finale. Onlangs werd een uitzending van Andere Tijden Sport over dit ijshockeywonder uitgezonden. Daarin wordt dieper ingegaan op de Nederlandse invloed.

The Other Dream Team – IMDb: 8,4

Op het basketbaltoernooi van de Olympische Spelen van 1988 in Seoul versloeg de Sovjet-Unie de Verenigde Staten, dat een B-team had opgesteld en een zeldzame nederlaag leed. Dat zou de Amerikanen geen tweede keer overkomen. Vier jaar later stuurden ze naar de Spelen van Barcelona in 1992 het zogeheten Dream Team, met sterren als Michael Jordan en Charles Barkley.

De Sovjet-Unie bestond inmiddels niet meer, maar onder de vlag van het GOS nam een gelegenheidsploeg deel met spelers uit Rusland en andere voormalige Sovjetstaten. De hoofdmoot van de ploeg van vier jaar eerder bestond uit spelers uit Litouwen, dat in 1990 het Russische juk van zich had afgeworpen.

De Litouwse basketbalploeg was in de halve finale kansloos tegen het Amerikaanse Dream Team, dat goud won en symbool stond voor glamour en vrijheid. Maar in de strijd om het brons versloeg Litouwen, dat op ludieke wijze werd gesteund door de Amerikaanse hippieband The Grateful Dead, aartsrivaal GOS. The Other Dream Team is een zeer vermakelijke documentaire met veel interessante historische informatie.

I, Tonya – IMDb 7,7 (geen docu, maar een filmografie over de Olympische Spelen)

I, Tonya komt eind februari pas uit in Nederland. Noteren in je agenda, want deze filmografie gaat over het grootste schandaal ooit op de Olympische Winterspelen, met kunstschaatsers Tonya Harding en Nancy Kerrigan in de hoofdrol.

Op 6 januari 1994 huurde de man van Harding iemand in om rivaal Kerrigan op haar knie te slaan. De blessure zorgde ervoor dat Kerrigan zich terug moest trekken van de wedstrijd. Harding werd Amerikaans kampioen. Nadat Harding toe had gegeven dat ze geholpen had om de aanslag te verbergen, werd geprobeerd haar uit het Amerikaanse team te zetten voor de Olympische Spelen van Lillehammer. Harding dreigde echter met gerechtelijke stappen en ze mocht toch deelnemen aan de Spelen. Ze werd achtste terwijl Kerrigan met het zilver naar huis ging.

Niet alleen IMDb, maar ook de organisatie van de Academy Awards is enthousiast. Margot Robbie werd voor haar rol als Tonya Harding genomineerd voor de Oscar voor beste actrice.

Salute – IMDb: 7,6

In 1968 was de zogenaamde ‘Black Power Salute’ bij de prijsuitreiking, op de Olympische Spelen in Mexico, een iconisch moment in de burgerrechtenbeweging van de Verenigde Staten.

Tommie Smith (eerste) en John Carlos (derde) deden de ‘Power to the People salute’, later bekend als de ‘Black Power Salute’. Welke rol speelde destijds de blanke Australiër, Peter Norman, die tweede werd, en welke prijs moest hij betalen voor zijn steun en geloof? Net als de bovenste twee documentaires een must-see.

I am Bolt – IMDb: 7,1

I am Bolt vertelt het verhaal van Usain Bolt. De geautoriseerde documentaire is een intiem portret over de wereldwijd aanbeden 30-jarige Jamaicaanse sportlegende, die in 2016 zijn ultieme hoogtepunt bereikte tijdens zijn record-brekende prestaties op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De IMDb rating is naar onze mening eigenlijk iets te laag, maar goed, de stem van het volk telt.

Sinds 2014 wordt Usain Bolt op de voet gevolgd door de camera’s van de documentairemakers, waardoor ze het leven van Bolt tot in detail konden vastleggen. Luister naar zijn ouders, agent, coach, collega-atleten als Sebastian Coe, sterren als Rihanna en Ziggy Marley en natuurlijk naar de legende zelf. Rauw, onthullend, vrolijk en inspirerend.

Meer interessante documentaires

Niet geïnteresseerd in sport en kijk je liever documentaires over serieuze zaken, check dan deze top 5 Netflix documentaires over het klimaat en ‘bewust leven’.

Reageer op artikel:
Dit vindt IMDb de beste documentaires over de Olympische Spelen
Sluiten