Sony reageert op controverse: Spider-Man geschrapt uit Marvel films

Op het witte doek slingert Spider-Man gezellig tussen de andere Avengers door, maar achter de schermen is de situatie iets minder vrolijk. Spider-Man is een uitvinding van Marvel, in de comics. Maar de filmrechten heeft het bedrijf niet in handen.

Marvel zegt dag tegen Spider-Man

Rond de eeuwwisseling had de stripgigant het financieel zo moeilijk dat filmrechten werden verkocht om het hoofd boven water te houden. Toen zag immers nog niemand de huidige hype rondom superhelden-films aankomen. Wat toen een wijze beslissing leek, is nu een nachtmerrie voor het anno 2019 kerngezonde Marvel (en daarmee dus Disney).

Het was groot nieuws toen onze spinnenvriend opeens opdook in Civil War. Sony Pictures en Marvel Studios hadden een overeenkomst gesloten waardoor het personage toch op kon duiken in het Marvel Cinematic Universe. Fantastisch nieuws voor fans, en Sony kon zo makkelijk en zeer lucratief meeliften op het succes van Marvel. Oftewel, een erg dubbele situatie voor de Grote Muis.

Marvel zou zich bekommeren om Infinity War en Endgame, en Sony zou de solo-films distribueren. Die deal besloeg echter alleen de eerste twee solo-films van Spider-Man. Oftewel, de twee giganten moesten weer rond de tafel.

Sinds gisteravond begon het opeens te stormen op het in internet. Geruchten deden de ronde dat Sony de deal zou hebben beëindigd en dat Spider-Man dus niet meer in de films van Marvel voor zal gaan komen. Het ene gerucht was nog bizarder dan de andere, waardoor fans zelfs een petitie startten om Sony te boycotten.

Sony reageert

Nu grijpt Sony in met een officiële reactie:

“Much of today’s news about Spider-Man has mischaracterized recent discussions about Kevin Feige’s involvement in the franchise. We are disappointed, but respect Disney’s decision not to have him continue as a lead producer of our next live action Spider-Man film. We hope this might change in the future, but understand that the many new responsibilities that Disney has given him – including all their newly added Marvel properties – do not allow time for him to work on IP they do not own. Kevin is terrific and we are grateful for his help and guidance and appreciate the path he has helped put us on, which we will continue.”

Waar Sony door de geruchten de grote bad guy van dit verhaal leek, blijkt dat dus wel mee te vallen. Kevin Feige, de grote studiobaas bij Marvel Studios, zal zich dus niet langer bezig houden met de Spider-Man films van Sony. Peter Parker zal ook geen deel meer uitmaken van het Marvel Cinematic Universe. De sequels van Far from Home zullen zich dus afspelen buiten dat universum. Hoe dat gaat werken, blijft een kwestie van afwachten. Het zal een grote klap zijn voor Tom Holland, die juist zo lang mogelijk samen wilde werken met de andere superhelden.

USA SPIDER-MAN PREMIERE
Bron: EPA/ETIENNE LAURENT

Twee redenen

De split heeft twee voorname redenen. De deal die Disney met Sony had gesloten, was altijd al relatief nadelig voor Marvel. Disney kreeg slechts 5 procent van de opbrengsten van de Spider-Man films, maar mocht wel alle inkomsten op merchandising-gebied opstrijken. Marvel wilde naar verluidt per se naar een 50/50 plaatje toe.

Daarmee komen we bij de tweede reden aan: Marvel heeft meer succesvolle filmseries dan ooit, en Disney+ wordt ook voorzien van meerdere high-end Marvel shows. Oftewel, het is dus logisch dat Disney liever heeft dat Kevin Feige zich op de franchises focust die de Grote Muis volledig in eigen handen heeft.

Hoe nu verder?

Oftewel, Sony staat er voorlopig weer alleen voor. Ze hebben nog steeds de filmrechten van Spider-Man in handen, waarvoor volgens insiders al twee solo-films in de pijplijn zitten. Dat is geen straf, gezien Far from Home officieel de meest lucratieve Sony film ooit is. Zoals het bedrijf zelf al benadrukt ligt er een goede basis om op het huidige succes voort te borduren. Maar of de studio er ook zonder Feige in slaagt om over tig jaar het personage nieuw leven in te blazen, is maar de vraag…

Marvel zal zich voortaan moeten focussen aan de gigantische bibliotheek aan striphelden waarvoor het bedrijf wel de volledige filmrechten in handen heeft. Ook dat zal ze geen windeieren leggen. Maar toch, vooral voor de fans blijft het een triest verhaal. Marvel zonder Spider-Man, dat voelt toch niet helemaal goed. Ach, als onschuldige bioscoopbezoeker lijkt het net alsof Spider-Man nog gewoon Marvel-avonturen beleeft. Verwacht echter niet dat Thor of Doctor Strange opeens het beeld invliegen.

Zo ziet het plaatje qua filmrechten er nu uit voor Disney qua Marvel-personages:

Bron: The Geek Twins
Bron: The Geek Twins

Movieweb

Reageer op artikel:
Sony reageert op controverse: Spider-Man geschrapt uit Marvel films
Sluiten