Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 28 sep 2020

IKEA in spagaat door ‘ongepaste’ yoga-poses na kritiek Hindoe’s

IKEA heeft de woede op de hals gehaald van hindoe’s. De Zweedse meubelgigant ‘misbruikt’ volgens de Hindoegemeensschap yoga-poses voor commercieel gewin.

Het gaat om de Australische campagne ‘IKEA product pose Yoga’, gemaakt in samenwerking met creatief bureau Che Proximity (CHEP). De Universal Society of Hinduism stelt dat de uiting “ongepast” en “beledigend” is.

Hindoe’s woedend op IKEA om yoga-poses

In een zeven minuten durende reclame leert IKEA de kijkers een aantal bekende yoga-poses, uitgevoerd door een blonde vrouw in een strak pakje. Daarbij zijn de namen van de houdingen echter vervangen door producten van IKEA. Zo wordt met de ‘neerwaartse hond’ de barbecuetang ‘Grilltider’ uitgebeeld. De Universal Society of Hinduism, een Amerikaanse overkoepelende organisatie die wereldwijd de belangen van hindoe’s behartigt, bracht naar aanleiding hiervan een statement naar buiten.

Volgens woordvoerder Rajan Zed voelen hindoe’s zich wereldwijd gekwetst door de reclame van IKEA. “Yoga wordt beschouwd als vereniging met God. Eรฉn van de zes systemen van de hindoe-filosofie. Een middel om het bewustzijn en de zuivering van het Zelf te transformeren en bevrijding te bereiken”, zegt hij in het statement.

“Religieuze toe-eigening en het bespotten van spirituele praktijken past niet bij een internationaal meubelbedrijf. Het commercieel inzetten en vervormen van yoga doet toegewijde hindoe’s pijn”, gaat Zed verderer. Hij eist dat Jesper Brodin (CEO Ingka Group) en Torbjorn Loof (CEO Inter IKEA Group) formeel hun excuses aanbieden aan de Hindoegemeenschap. De missie van de meubelgigant is ‘To create a better everyday life for the many people‘. Zed wijst erop dat de missie misleidend is met dit soort reclame-uitingen.

Het Zweedse bedrijf, dat de laatste tijd vol inzet op diversiteit en inclusiviteit, heeft nog geen reactie gegeven.

‘Product poses’

Hieronder nog een aantal voorbeelden van de IKEA product pose Yoga. Oordeel zelf.

๐Ÿฝ Check ook: IKEA onthult LEGO-collectie BYGGLEK en bijbehorende opbergdozen

Reageer op artikel:
IKEA in spagaat door ‘ongepaste’ yoga-poses na kritiek Hindoe’s
Sluiten