Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 jun 2020

Producenten Oscar-winnaar 1917 komen met IKEA horrorfilm

IKEA is ondanks zijn vrolijke klerenschema de perfecte setting voor een horrorfilm. Eindeloze doolhoven vol meubels, waaruit je niet kunt ontsnappen. De Amerikaanse auteur en journalist Grady Hendrix had dat ook door.

Hij debuteerde in 2013 met zijn boek Horrorstör, over een bezeten meubelwinkel genaamd ORSK. Van de vormgeving van de cover tot hoe de Amerikaan zijn fictieve winkel beschrijft: hij steekt het niet onder stoelen of banken dat hij zijn verhaal op IKEA heeft gebaseerd. Als copyright geen ding was geweest, dan had hij waarschijnlijk gewoon die naam gebruikt.

Horrostör: horrorfilm over IKEA

Het horrorboek was een groot succes, vooral in Amerika. Dat hadden ze bij New Republic Pictures ook door. Dat is het productiebedrijf achter de oorlogsfilm 1917, de grote Oscar-favoriet van vorig jaar. Parasite ging er met de Oscar voor Beste Film vandoor, maar de oorlogsfilm wist wel een Oscar voor Special Effects te scoren.

Het productiebedrijf achter 1917 heeft de filmrechten voor Horrorstör gekocht.

Het ultieme spookhuis

Grady Hendrix wordt ingeschakeld om zijn eigen boek om te toveren tot een bioscoopfilm. De auteur is, logischerwijs, laaiend enthousiast over de deal:

“Ik schreef Horrorstör met als doel om tegelijkertijd grappig en angstaanjagend te zijn, terwijl ik ook de retail-tijgers wilde eren die onze lokale winkels bemannen. De kans krijgen om mijn roman in een film te veranderen, is een droom die uitkomt. Ik ben ontzettend blij dat ik het publiek mee kan nemen en ze ‘s nachts met mij op kan gaan sluiten in de flatpack-hel die Orsk is – het ultieme spookhuis, vol met oneindige gangpaden, moorddadige geesten en onbegrijpelijke namaak-Scandinavische namen. ”

Ikea Horror film
De cover van het boek (Afbeelding: Quirk Books)

Van serie tot film

Het was in 2015 al de bedoeling dat er een televisieserie zou komen, geproduceerd dor niemand minder dan Charlie Kaufman. Het project bleef echter bij Fox in production hell steken, en belandde uiteindelijk bij AMC. Nu, vijf jaar later, is het project dus getransformeerd tot een film.

Ergens is dat jammer, want het idee van een horror-setting binnen IKEA leent zich uitstekend voor een horror/komedie-serie. Hopelijk weet New Republic Pictures er na 1917 opnieuw een grote hit mee te scoren op het witte doek. Voorlopig is het project nog in ontwikkeling, maar wij hebben bij deze alvast een tip voor de rol van regisseur: Taika Waititi. Check What We Do in the Shadows en je snapt meteen waarom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Deadline

Reageer op artikel:
Producenten Oscar-winnaar 1917 komen met IKEA horrorfilm
Sluiten