Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 22 jul 2020

Iced latte of shock brew? Zo maak je de lekkerste ijskoffie

Ook op warme dagen heb je behoefte aan je dagelijks cafeïne-shot. Maar klant-en-klare ijskoffie is over het algemeen afgeladen met suiker en kost een vermogen. Niet ideaal dus. No worries: de lekkerste ijskoffie maak jij als echte koffieliefhebber gewoon thuis.

Een goede ijskoffie begint – uiteraard – met uitstekende koffie. Bij Simon Lévelt, dat meer dan veertig koffie & thee speciaalzaken heeft in Nederland en België, wordt het ambacht van koffiebrander al zes generaties lang (sinds 1826!) van vader op zoon en dochter overgedragen.

Een kijkje in het assortiment voelt als een wereldreis. Chunchuca Honey uit Peru, Maliba Kasese uit Oeganda, Forza Robusta uit India en Gayo Blue Mountain uit Indonesië zijn nog maar vier voorbeelden van de verschillende koffiebonen die je er tegenkomt. De bonen worden speciaal voor jou vers gebrand, gemengd en vermalen. Dat je met de bonen van het merk lekkere koffie kunt zetten, staat als een paal boven water. Maar hoe maak je van deze lekkere koffie overheerlijke ijskoffie? Nou, zo!

Makkelijk beginnen

Echt lekkere ijskoffie maken, vergt wat oefening. Laten we daarom makkelijk beginnen. Voor de Affogato heb je maar drie dingen nodig: Een glas of kopje, een bolletje vanille-ijs en een kopje espresso. De truc is om het glas of kopje eerst af te koelen in de vriezer en pas als het goed koud is, het bolletje vanille-ijs erin te mikken. Hier giet je vervolgens de hete espresso over. Er is altijd wel iets te vieren, dus wil je er echt een feestje van maken, dan kun je ‘m aftoppen met slagroom en wat kaneelpoeder. Nu snel opdienen, anders smelt de boel!

Shock Brew Iced Coffee

Ging de Affogato je goed af? Dan kunnen we verder. De Shock Brew Iced Coffee is eigenlijk net zo gemakkelijk, maar vergt net wat meer handelingen. Dit heb je ervoor nodig:

 • 35 gram gemalen koffie La Victoria Huila Colombia
 • 250 gram ijsblokjes
 • 250 ml heet water van 90C tot 95C
 • 10 ml Monin siroop Kokos
 • Crushed ice voor in het glas
 • Verse limoen

We beginnen met de ijsblokjes. Die doe je samen met de Monin siroop in een grote kan. Doe daarna de gemalen koffie in de filter, schenk ongeveer 60 tot 80 ml heet water over de koffie en laat de koffie tussen de 25 en 35 seconden bloomen (= het opwellen van de koffie, dit zorgt voor een gelijkmatige extractie). Schenk daarna het overige gekookte water in twee of drie delen erover uit. De koffie en de maling die je gebruikt beïnvloeden de doorlooptijd, dus misschien moet je eerst even experimenteren. Maar als je een totale doorlooptijd tussen de 2,5 tot 3,5 minuten aanhoudt, ben je over het algemeen verzekerd van een goed bakkie. Als de koffie in de kan zit, roer je even door totdat alle ijsblokjes verdwenen zijn. Serveren in een glas met crushed ijs of een ijsblokje en klaar is kees!

Bron: Simon Lévelt

Iced Latte Macchiato

Word je in de winter happy van een latte macchiato, dan kun je in de zomer je lol niet op met een iced variant. Dit heb je ervoor nodig:

 • Latte of hoog glas van circa 300 ml
 • Dubbele espresso gemaakt van Corleone
 • 200 g ijsblokjes
 • 100 ml (plantaardige) melk
 • Monin siroop naar keuze, bijvoorbeeld Chocolade
 • Cacao- of kaneelpoeder

Schep de ijsblokjes in een hoog glas en vul dat tot zo’n 3 cm onder de rand met de melk. Voeg jouw favoriete Monin siroop toe, gevolgd door een dubbele espresso gemaakt van Corleone-bonen. Schuim de resterende melk op en schep deze op de koffie. Wil je jouw iced macchiato net die extra touch geven, dan versier je het melkschuim met wat kaneel- of cacaopoeder. Genieten!

Bron: Simon Lévelt

Meer ijskoffie

Liever een Iced Arabella, een Coffee & Tonic of een Corazón Slush maken? Op de site van Simon Lévelt vind je allerlei heerlijke combinaties en tips. Met een rijke selectie van 25 koffies en meer dan 150 theeën, is er altijd een smaak die bij jou past. Dus… Wat serveer jij deze zomer?

Bron: Simon Lévelt

In samenwerking met Simon Lévelt

Reageer op artikel:
Iced latte of shock brew? Zo maak je de lekkerste ijskoffie
Sluiten