Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 14 jul 2020

Idris Elba: ‘Ik geloof niet in censuur racistische sketches’

Idris Elba heeft zich uitgesproken tegen de sketches-storm die op dit moment woedt. “Ik geloof niet in censuur van racistische sketches.”

Volgens Idris Elba is het niet nodig dat oude shows waarin dingen als blackface-sketches voorkomen gecensureerd moeten worden. Dat zegt de acteur in een interview met Radio Times.

Idris Elba: ‘Geen censuur racistische sketches’

De acteur oppert eerder voor een soort waarschuwingssysteem waarbij kijkers verteld wordt dat er oude, uit de tijd zijnde en beledigende standpunten kunnen worden vertoond. “Om met de waarheid te spotten, moet je de waarheid kennen”, meent Idris Elba. “Maar om nou racistische onderwerpen in een programma te censureren of het zelfs in te trekken… Ik denk dat kijkers moeten weten dat mensen zulke programma’s maakten.”

De acteur, waarvan nog altijd beweerd wordt dat hij de eerste zwarte James Bond zou worden, is juist een voorstander van vrijheid van meningsuiting. “Als je vooruit wil, moeten mensen weten dat vrijheid van meningsuiting geaccepteerd is. De kijkers moeten alleen wel weten waar ze naar kijken. Ik geloof niet in censuur. Ik vind dat iedereen mag zeggen wat hij wil, want uiteindelijk zijn we allemaal verhalenvertellers.”

Eerste zwarte James Bond

Ja, wie volgt Daniel Craig op als James Bond? De buzz rond Idris Elba was een beetje gaan liggen, nadat de Luther-acteur vertelde niet geïnteresseerd te zijn. “James Bond is één van de grootste franchises in de wereld, en om die reden, wie hem dan ook gaat spelen, moet dat leven gaan leiden. Jij bent dat karakter en zult voor vele, vele jaren dat karakter blijven. Op dit moment werk ik aan karakters die naast Idris Elba leven. Niet één die mij overneemt en mij definieert”, zei hij vorig jaar in een interview. Of hij daar nu anders over denkt, is niet bekend. Wel staat de Britse Ghanees sinds deze week weer bovenaan in de polls. Wij zijn voor.

Check ook: Fargo seizoen 4: alles wat je moet weten over het langverwachte vervolg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Idris Elba: ‘Ik geloof niet in censuur racistische sketches’
Sluiten