IDFA onthult openingsfilm en programma vol nieuwe documentaires

Het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) heeft de openingsfilm en het gehele programma van de 33ste editie onthuld.

De afgelopen weken zijn diverse competitiefilms bekendgemaakt en vandaag is het volledige programma gepresenteerd. In Amsterdam beleven tussen 18 en 25 november meer dan 150 documentaires hun première in EYE en Pathé Tuschinski met aansluitend een Q&A of Talk met de makers. Op woensdagavond 25 november vindt online de Award Ceremony plaats.

Openingsfilm IDFA: Nothing but the Sun

Het festival opent met de wereldpremière van Nothing but the Sun van de Paraguayaans-Zwitserse regisseur Arami Ullón. Op een scherpzinnige manier plaatst de documentaire de hete, dorre omgeving van de Chaco-regio in Paraguay tegenover de verhalen van het Ayoreo-volk. Deze inheemse mensen zijn met veel geweld uit het voorouderlijk grondgebied verdreven door witte missionarissen.

nothing but the sun, openingsfilm, idfa, documentaires, programma
International Documentary Festival Amsterdam

Tussen heden en verleden, woud en woestijn, volksliedjes en kerkliederen, legt Ull√≥ns po√ętische film de rauwe emoties van de menselijke conditie bloot. Een film over een cultuur die op het punt van uitsterven staat, maar zich nog niet gewonnen geeft.

Waslijst aan nieuwe documentaires

In meer dan veertig theaters in Amsterdam en de rest van het land start IDFA Extended vanaf woensdagavond 18 november met de openingsfilm Nothing but the Sun. Het programma duurt tot en met 6 december en bevat naast de openingsfilm de onder meer de documentaires Bloody Nose, Empty Pockets van Bill Ross IV en Turner Ross, Victor Kossakovsky’s Gunda en The Mole Agent van Maite Alberdi. Notturno is de nieuwe documentaire van de hoofdgast van het festival Gianfranco Rosi. Check de trailer hieronder.

Verder kun je Songs of Repression van Marianne Hougen-Moraga en Estephan Wagner, Silence of the Tides van Pieter-Rim de Kroon en nog een waslijst aan documentaires bezoeken. Bekijk hier volledig overzicht van de deelnemende bioscopen.

IDFA Online

Vanwege de beperkte zaalcapaciteit in de theaters heeft IDFA 2020 daarnaast een uitgebreid online programma. IDFA Online trapt woensdagvond 18 november af met een openingsceremonie en -film waarvoor kaarten verkrijgbaar zijn. Negentien dagen lang vertoont het festival op vaste tijden in een aantal online cinema’s op bijna 200 documentaires en nieuwe mediaprojecten.

Alle online vertoningen worden ge√Įntroduceerd door IDFA‚Äôs programmeurs en vaak gevolgd door een verdiepend interview met de filmmaker. Ook worden Q&A’s georganiseerd, waar je als kijker is live online vragen kunt stellen aan de makers en hofdpersonen. De online voorstellingen starten doordeweeks vanaf 14 uur tot ongeveer 23 uur en in de weekenden vanaf 10 uur tot ongeveer 23 uur.

Het volledige programma

Check hier het volledige programma. De organisatie benadrukt met klem dat gezondheid en veiligheid dit jaar voorop staat. De 33e festival-editie vindt plaats in bioscopen en online, met uitgebreide hygi√ęnemaatregelen op elke locatie. Als de coronamaatregelen nog meer worden aangescherpt, gaat IDFA Online in ieder geval door.

ūüé¨ Check ook: Deense chefkok legt wapenhandel Noord-Korea bloot in bizarre docu

Reageer op artikel:
IDFA onthult openingsfilm en programma vol nieuwe documentaires
Sluiten