Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 20 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

IDFA 2019: vijf documentaires die je zeker moet zien

IDFA 2019 (International Documentary Filmfestival Amsterdam) is begonnen en het programma herbergt zoals ieder jaar weer parels van documentaires. Mocht je door de bomen het bos niet meer zien, check dan deze vijf tips.

Onze top 5 documentaires tijdens IDFA 2019

Verschillende bioscopen en filmhuizen in Amsterdam zijn tot en met 1 december het domein van documentairemakers uit binnen- en buitenland. Technologie, oorlog, kunst, spiritualiteit, unieke personen; alle onderwerpen en thema’s komen voorbij. We hebben vijf documentaires voor je uitgelicht. Het hele programma vind je hier.

1. For Sama

FOR SAMA by Waad al-Kateab & Edward Watts | Trailer | GeoMovies

A feature documentary telling the astonishing story of 26-year old female Syrian filmmaker, Waad al-Kateab, who filmed her life in rebel-held Aleppo through five years of the Syrian uprising. The film weaves together her intimate, emotive footage with her struggle to come to terms with the trauma she has witnessed.

Om direct maar te beginnen met een van de meest ingrijpende documentaires tijdens IDFA 2019. For Sama is een documentaire van Waad al-Kataeb, die als moeder van een pasgeboren baby de oorlog in Syrië menselijker dan ooit in beeld heeft gebracht. Ze is getrouwd met een Syrische arts, wiens ziekenhuis is gebombardeerd. Met een simpele digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo van begin tot eind vast. Ze blijft filmen, ook tijdens bomaanslagen en evacuaties. Centraal in de documentaire staat baby Sama, die opgroeit in de krankzinnige realiteit die de oorlog met zich mee brengt. Hartverscheurend.

2. King of the Cruise

King of The Cruise – Official Trailer

https://dogwoofsales.com/kingofthecruise A film by Sophie Dros Baron Ronald Busch Reisinger of Inneryne spends his time on outrageous cruise ships amongst romantic couples, wealthy families, hardworking staff and retired elderly. On one such cruise we follow the Baron; parading on the decks in his feudal quilt and king’s cape, he leaves a first impression of being proud and arrogant, bragging about his status, wealth and extravagant life.

Van iets gruwelijks naar een wat luchtiger verhaal tijdens IDFA 2019, al heeft ook King of the Cruise een treurige ondertoon. In deze documentaire word je meegezogen in het leven van Ronald Busch Reisinger, een steenrijke baron van het Schotse Inneryne die heel graag over zichzelf praat en zijn leven vooral doorbrengt op cruiseschepen. “Ik ben een baron”, is het eerste wat hij tegen iedereen zegt, gevolgd door een rits sterke verhalen. Onder zijn ‘baronsmantel’ schuilt een minderwaardigheidsgevoel en eenzaamheid, wat zijn manier van doen en laten enigszins verklaart. Geniale documentaire, dit verhaal is vreemder dan fictie.

3. iHuman

IDFA 2019 | Trailer | iHuman

https://www.idfa.nl/en/film/456c752f-1791-45f7-af7f-47abd9c4361f/ihuman World premiere at IDFA 2019 The use of artificial intelligence has far-reaching consequences, especially in the context of power and social control. With great access to many influential voices on this subject, iHuman explores how AI is changing our lives and our world.

‘De mensheid als geheel is niet de kroon van de schepping. We hebben het fundament gebouwd voor iets dat ons overstijgt.’ Dat zijn de eerste woorden in iHuman, een documentaire over hoe kunstmatige intelligentie de wereld in no-time hervormt. Betekent kunstmatige intelligentie het einde van de mens? En is dat erg? In iHuman schetsen pioniers in de wereld van de AGI (Artificial General Intellingence) – een superieure vorm van AI (Artificial Intellingence) – het toekomstbeeld op aarde. Onder anderen Jürgen Schmidhuber, uitvinder van zelflerende neurale netwerken, vertelt over de volgende stap in de evolutie, die in zijn ogen niet eindigt bij de mens.

4. My Rembrandt

my rembrandt, documentaire, tips, idfa 2019
Bron: IDFA

De Nederlandse filmmaakster Oeke Hoogendijk, die je wellicht kent van de film Het nieuwe Rijksmuseum, neemt je tijdens IDFA 2019 mee in de particuliere wereld van Rembrandt-kunstwerken. Je denkt bij een Rembrandt al snel aan een museum, maar je kunt zijn kunstwerken ook gewoon op de particuliere markt kopen. Nou ja, gewoon… In My Rembrandt reis je de wereld over langs verzamelaars. Zo zoekt een excentrieke, adellijke Schot naar de juiste plek om zijn geliefde werk Lezende oude vrouw op te hangen en aast een Amsterdamse kunsthandelaar op een tweede kans om een ‘nieuwe’ Rembrandt te ontdekken.

5. The Apollo

The Apollo (2019): Official Trailer | HBO

Internationally renowned for having influenced American and pop culture more than any other entertainment venue, the Apollo Theater created opportunities for new talent to be seen and has served as a launchpad for myriad artists including Billie Holiday, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald and more.

Het Apollo Theater op 125th Street in het New Yorkse Harlem is het thuis en de kraamkamer voor een eindeloze reeks Afro-Amerikaanse grootheden als James Brown, Ella Fitzgerald, Ray Charles en Prince. Een ‘veilige haven’, waarin Billie Holiday het aandurfde om publiekelijk Strange Fruit te zingen. De tekstrepetities voor een theateradaptie van Ta-Nehisi Coates’ Between The World and Me, over wat het betekent om zwart te zijn in de Verenigde Staten, vormen de rode draad in de documentaire. De geschiedenis van ‘The Apollo’ is niet los te zien van die identiteit. Van de herdenkingsbijeenkomst voor James Brown tot het historische optreden van Amerika’s eerste zwarte president; dit was de plek.

? Check ook: 5 geniale docu’s die gratis streamt op Disney+

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
IDFA 2019: vijf documentaires die je zeker moet zien
Sluiten