Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 27 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Huur stijgt in 2024 en zoveel meer betaal je voor een huurwoning

Demissionair woonminister Hugo de Jonge heeft nieuws: grote kans dat jouw huur in 2024 stijgt. Voor huurders met een sociale huurwoning stijgt de huur naar verwachting een kleine 6 procent. Huurders in de vrije sector moeten rekening houden met een kleine 5 procent huurverhoging.

Let op, de percentages in dit artikel zijn nog niet definitief. De definitieve cijfers worden in december 2023 vastgesteld. De maximale huurstijging wordt namelijk bepaald op basis van loonstijgingen, inflatie en de consumentenprijsindex (CPI). Later dit jaar worden deze cijfers definitief vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Huurverhoging, hoe zit dat?

Huur jij een woning in de vrije sector? Dan bestaat de kans dat jouw verhuurder opereert volgens het credo: ‘voor jou tien anderen’. Toch hoef je niet achteloos met iedere prijsstijging akkoord te gaan. Sinds 1 mei 2021 is er in Nederland een maximale huurverhoging ingesteld.

Voor een vrijesectorwoning is deze maximumverhoging gelijkgesteld aan 3,1 procent. Is er binnen het huurcontract een grotere prijsstijging afgesproken? Grote kans dat alsnog de maximale huurverhoging leidend is, schrijft de Rijksoverheid.

Dit jaar is de huurverhoging onder sociale huurders ook beperkt gebleven tot een percentage van gemiddeld 0,1 procent. Eén van de oorzaken van deze relatief kleine stijging is het verlagen van huurprijzen voor mensen met een laag inkomen. Voor hen is de huur verlaagd tot een maximum bedrag van 575 euro.

Vrije sector

De nationale prestatieafspraken zorgen ervoor dat de huurverhoging niet hoger wordt dan de gemiddelde loonontwikkeling.Vanaf 1 juli 2024 stijgt de maximaal toegestane huurstijging – naar verwachting – tot een percentage van 4,9 procent. Het laagste percentage van ofwel de inflatie, ofwel de loonontwikkeling is hier bepalend.

Sociale huur

Voor sociale huurders zal de maximale huurverhoging volgend jaar hoger zijn. Voor hen is namelijk de salarisstijging in Nederland leidend. Per 1 juli 2024 zal de huur – waarschijnlijk – met maximaal 5,8 procent mogen worden verhoogd.

Hoewel het vinden van een geschikte woning an sich al een vak apart is, bleef de huurstijging het afgelopen jaar relatief beperkt. De gemiddelde huurprijs ging in Nederland met zo’n 2 procent omhoog.

Huurtoeslag aanvragen

Om er voor te zorgen dat huurders de maandelijkse kosten kunnen ophoesten, stijgt de huurtoeslag in 2024 met een bedrag tussen de 30 en 50 euro. Deze verhoging geldt voor zo’n 1,5 miljoen huurders in Nederland.

Benieuwd welke veranderingen omtrent toeslagen en tegemoetkomingen er nog meer op de planning staan? Dat lees je via onderstaand artikel.

Zoveel geld krijg je meer of minder in 2024 dankzij toeslagenchaos

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.