Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Life 10 dec 2020

Human Rights Day: voetballers en KNVB, lezen jullie mee?

Het is 10 december en dat betekent dat het Human Rights Day is. Juist, de Dag van de Mensenrechten. Mooie aanleiding voor voetballers en de KNVB om eens na te denken over het WK 2022 in Qatar. Tijd voor een statement, wat niet direct een boycot hoeft te betekenen.

Voetballers hebben veel macht en invloed. Dat bleek wel tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir, die door de spelers zelf werd stilgelegd vanwege racisme. De UEFA wilde de wedstrijd op dezelfde avond verder laten spelen, maar beide teams negeerden dit verzoek.

Een krachtig statement, want racisme moet verbannen worden. Minder krachtig was een statement eerder dit jaar van de voetballers van het Nederlands Elftal, die het voetbalpraatprogramma Veronica Inside boycotten na een misplaatste grap van Johan Derksen. Iedereen die wel eens een complete uitzending kijkt, weet dat dit programma zich juist distantieert van racisme. Spelers die pers boycotten maken pas een statement als ze dat in een land zonder persvrijheid doen. Om maar een bruggetje te maken naar het WK 2020 in Qatar, één van de foutste beslissingen uit de geschiedenis van de FIFA. Daar branden voetballers, de KNVB en trainers hun vingers niet aan.

Mensenrechten en het WK 2022 in Qatar

Voor een boycot van het WK 2022 in Qatar zijn de belangen waarschijnlijk te groot. Bovendien hadden de voetbalbonden, voetballers en trainers dan in mei 2010 al moeten handelen, toen de FIFA het WK van 2018 aan Rusland toeschreef (lees: verkocht) en dat van 2022 aan Qatar. Maar geen boycot betekent niet dat er geen statement gemaakt kan worden. Voetballers zijn tegenwoordig creatief en hebben dankzij social media meer invloed dan ooit.

Het zou kunnen dat spelers en voetbalbonden als de KNVB zich gewoonweg niet verdiepen in de wereld buiten het voetbal, al schatten we ze niet zo simpel in. Voor de zekerheid zetten we wat feiten rond het WK 2022 in Qatar en de mensenrechten in dat land op een rij.

  • Het Kafala-systeem: een juridisch systeem waaronder gastarbeiders werken in Arabische landen en de Golfstaten. Onder het systeem moeten alle ongeschoolde gastarbeiders een ‘sponsor’ hebben, meestal hun werkgever. Dit resulteert in aangetoond misbruik en uitbuiting. Amnesty International noemt dit moderne slavernij.
  • Arbeidsmigranten kregen maandenlang geen loon, zo bleek eerder dit jaar.
  • Huishoudelijke hulpen worden in Qatar misbruikt en uitgebuit.
  • Homoseksualiteit is illegaal.
  • Het land staat in de top 15 meest vrouwonvriendelijke rechtssystemen.
  • Gastarbeiders voor het WK 2022 wonen in minuscule slaaphokken zonder ventilatie en mogen het terrein niet verlaten.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan, voor meer details over de misstanden rond het WK 2022 in Qatar verwijzen we je naar deze pagina van Amnesty International. Als een misplaatste grap van Johan Derksen reden is tot een statement, dan moet dit een inkoppertje zijn voor de rechtschapen voetballers van nu.

Human Rights Day 2020

Human Rights Day is een initiatief van de Verenigde Naties. Bekijk hier alle initiatieven en actuele thema’s van 2020.

⚽️ Check ook: Memphis Depay: ‘Ziek van racisme, wat gaan we eraan doen KNVB?’

Reageer op artikel:
Human Rights Day: voetballers en KNVB, lezen jullie mee?
Sluiten